Linkovi

Afganistan: Drastično povećana ovisnost o drogama


50% ovisnika u Afganistanu daje djeci drogu
50% ovisnika u Afganistanu daje djeci drogu

Istraživanje Ujedinjenih naroda je pokazalo da gotovo milijun Afganistanaca između 15-e i 64-e godine pate od nekog oblika ovisnosti o drogama. To je gotovo 8% stanovništva ove ratom razorene zemlje.

U razdoblju od četiri godine broj svakodnevnih korisnika opijuma je skočio za 53%, a postotak svakodnevnih korisnika heroina je skočio čak za 140%.

Druga zastrašujuća statistika je da je 50% odraslih korisnika droga na afganistanskom sjeveru i jugu davalo drogu svojoj djeci. Stručnjaci upozoravaju da su afganistanska djeca u vrlo rizičnoj situaciji.

Jason Campbell, Rand Cooperation
Jason Campbell, Rand Cooperation

Jason Campbell radi za Rand Cooperation, analitičku organizaciju u Washingtonu i kaže da se:

"Najprije mora smisliti alternativna biljka koju će Afganistanci uzgajati. A što se tiče ovisnosti moraju im se dati prilike za liječenje, različite opcije, jer ih zasada nema."

On također kaže i da Afganistanci kao i svjetski lideri moraju paziti na socio-ekonomski utjecaj koje droge imaju na društvo: "Studija ukazuje na stvari kao što je bespomoćnost i nedostatak medicinske pomoći. Kada ljudi imaju živjeti za nešto ekonomija počinje rasti, polako postaje pristupačija kao i medicinska pomoć, ako su sretni neće se okretati drogama."

Veliki problem je što 700,000 Afganistanaca nema pristup klinikama za liječenje ovisnosti. Samo ih je 10% do sada primilo pomoć, dok preostalih 90% preživjelih žele pomoć.

Afganistan: Drastično povećana ovisnost o drogama
Afganistan: Drastično povećana ovisnost o drogama

Jason Campbell tvrdi da agresivniji pristup afganistanske policije ovdje ne bi bio uspješan: "Proteklih mjeseci otvarani su centri za treniranje članova afganistanske Nacionalne vojske i nacionalne policije, i rekao bih da upotreba droga i nepismenost su najveći problemi u sigurnosnim snagama, a NATO je riješavanje tog problema postavio kao prioritet. Preostaje čekati da li će ove metode biti efikasne, i ako hoće kako ih proširiti da budu dostupne široj javnosti."

Campbell kaže da će proći desetljeća dok se ne riješi ovaj problem u Afganistanu. Razgovarali su s farmerima, i svi bi im rekli da uzgajaju opijum za novac, kako bi prehranili obitelji. Što se njih tiče, ta droga odlazi na Zapad, ne ostaje u zemlji, i stoga nemaju posebnu vezu s njom. Zato ih treba, kako vjeruju stručnjaci,osvjestiti o ljudima koji su oko njih, i koji se bore s ovisnošću, onda će možda ramisliti o alternativnim biljkama za uzgajanje, koje će pridonostiti razvoju njihovog društva.

U međuvremenu društvo plaća sve veću i veću cijenu kao posljedicu ovisnosti. Ujedinjeni narodi kažu da posljedice uključuju sve manje novčane dohotke i manjak produktivnosti, ali i nasilje, sigurnosne probleme i brojne nesreće na radnom mjestu i prometu.

XS
SM
MD
LG