Linkovi

UN: 10,000 djece ubijeno i osakaćeno u konfliktima širom svijeta 2017.


Arhiva - Um Josef i njena djeca u bolnici u Irbilu nakon što su teško povrijeđena u minobacačkom napadu ispred svoje kuće u Mosulu, Irak, 15. januara 2017.
Arhiva - Um Josef i njena djeca u bolnici u Irbilu nakon što su teško povrijeđena u minobacačkom napadu ispred svoje kuće u Mosulu, Irak, 15. januara 2017.

Više od 10.000 djece ubijeno je ili osakaćeno prošle godine u oružanim sukobima širom svijeta, kaže se u izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom ove sedmice.

Prijavljeno je više od 21.000 slučajeva "teškog kršenja" prava djece u 2017, što je veliki porast u odnosu na godinu prije, stoji u godišnjem izvještaju​ Djeca i oružani sukob koji je objavljen u srijedu.

"Uprkos nekom napretku, nivo kršenja ostaje neprihvatljiv", rekao je Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonija Gutereša.

Izvještaj pokriva preko 20 zemalja, uključujući i tačke konflikta poput Jemena, Sirije i Avganistana.

Prema izveštaju:

— Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija odgovorna je za najmanje polovinu od 1.300 slučajeva smrti djece u Jemenu. Takođe je odgovorna za ranjavanje više od 300 djece.

— Nigerija i Irak zatvorili su 2.200, odnosno 1.000 djece, zbog sumnji da su njihovi roditelji povezani sa terorističkim grupama.

— Ekstremisti Al-Šabab u Somaliji oteli su više od 1.600 djece kako bi ih koristili kao vojnike ili kao seksualno roblje.

— U Južnom Sudanu, više od 1.200 djece regrutovano je u vojsku.

— U Jemenu postoji više od 840 slučajeva kada su dječaci mlađi od 11 godina regrutovani i upotrijebljeni kao vojnici.

"Poenta je, ta djeca ne bi trebalo da budu tretirana kao manje dobro; oni zaslužuju da uživaju ista prava kao djeca koja žive živote barem smisleno i da im bude data šansa za oporavak", rekla je Virginija Gampa, specijalna predstavnica UN za Djecu i oružane sukobe.

Gamba kaže da su krize u Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Repubilici Kongo, Mjanmaru, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu glavni razlozi za "ozbiljno povećanje" nasilja, o kom govori izvještaj.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG