Linkovi

Uloga profita u američkoj pomoći inozemstvu


Partnerstvo američke i vlade Mozambika te firmi TechnoServe i Cargill pomoglo je transformaciji peradarstva u Mozambiku
Partnerstvo američke i vlade Mozambika te firmi TechnoServe i Cargill pomoglo je transformaciji peradarstva u Mozambiku

Devry Boughner iz korporacije Cargill kaže da je poslovanje sa stranim zemljama i u interesu Amerike a i njezine firme. Ona navodi primjer Južne Koreje, koja je prije 50 godina primala američku pomoć, a danas je ekonomska velesila – i veliko tržište za američke proizvode.

Na svjetskom je tržištu hrana sve skuplja. Čuju se upozorenja da bi se zbog toga mogla destabilizirati situacija u nizu zemalja. Američka vlada ovu problematiku smatra jednim od svojih vanjskopolitičkih prioriteta. Kako javlja Steve Baragona, Washington nastoji animirati američki privatni sektor, pogotovo prehrambenu industriju, da se angažira u zemljama u razvoju.

Američka prehrambena industrija od 2005. pomaže razvoj peradarstva u Mozambiku. Na inicijativu vlade Sjedinjenih Država odgovorila je konzultantska firma TechoServe, koja radi na poslovno-razvojnoj komponenti, te korporacija Cargill koja pomaže na razvoju lokalnih peradarskih farmi. Prvo se moralo organizirati mozambičke peradarske farme te pomoći na područjima poput veterinarske zaštite i obrazovanja osoblja koje na njima radi.

Florencia Cipriano, veterinarka koja radi u jednoj vladinoj agenciji u Mozambiku, govorila je nedavno na jednom svjedočenju u Kongresu Sjedinjenih Država, o američkoj pomoći. 2005. samo trećina pilića na tržištu njezine zemlje bila je uzgojena na domaćim farmama. "Danas, domaći pilići čine tri četvrtine tržišta, a uvozni samo četvrtinu" - rekla je ova veterinarka iz Mozambika.

Rast broja farmi doveo je i do otvaranja novih tvornica stočne hrane. Obnovljeno peradarstvo zaslužno je za nekih 90 tisuća novih radnih mjesta, rekla je kongresnicima ova veterinarka iz Mozambika. Gregory Gottlieb je u američkoj Agenciji za međunarodni razvoj odgovoran za problematiku sigurnosti hrane. On je u Kongresu govorio o partnerstvu sa privatnim sektorom. "Želimo s njim raditi više nego što je to bio slučaj u prošlosti. Naglasak je na gospodarskom rastu, stvarnom gospodarskom rastu" - kazao je Gregory Gottlieb.

A gospodarski rast ovisi o profitu. I profitu seljaka koji uzgajaju perad, i profitu veletrgovaca koji perad otkupljuju kao i trgovina koje ih konačno prodaju. Profit zanima i korporaciju Cargill – rekla je Devry Boughner, direktorica Cargillova odjela za međunarodnu suradnju: "Po našem mišljenju, profit nije nešto loše. Upravo zbog toga što ostvarujemo profit u tim zemljama, mi onda tamo želimo i investirati. Imamo lokalne partnere, i sve jače smo angažirani na vrlo važnom poslu – prehrane tamošnjeg stanovništva."

No, ovakva orijentacija američke vlade dolazi u pitanje. Program 'Feed the Future' – vrijedan oko 3 i pol milijarde dolara – mogao bi biti otkazan, zbog najavljenih mjera proračunske štednje. Kongresnici podsjećaju da Amerika ima nacionalni dug od 14 bilijuna dolara i da je stopa nezaposlenosti iznad 9 posto. Kongresnik iz Teksasa, republikanac Ron Paul, ovako je formulirao svoju kritiku pomoći stranim zemljama: "Stavimo na stranu moral. Naša je ekonomija u vrlo lošem stanju, a mi i dalje stranim zemljama šaljemo pomoću u vrijednosti od više stotina milijardi dolara."

Ankete pokazuju da ovo mišljenje dijeli nekih 60 posto Amerikanaca. Ali, Devry Boughner iz korporacije Cargill kaže da je poslovanje sa stranim zemljama i u interesu Amerike a i njezine firme. Ona navodi primjer Južne Koreje, koja je prije 50 godina primala američku pomoć, a danas je ekonomska velesila – i veliko tržište za američke proizvode.

XS
SM
MD
LG