Linkovi

Ugalj iz aneksiranog dijela Ukrajine Rusija prodavala Turskoj, članici NATO-a


A miner stands in the tunnel at the coal mine in Dnipropetrovsk region, Ukraine, April 7, 2023.
A miner stands in the tunnel at the coal mine in Dnipropetrovsk region, Ukraine, April 7, 2023.

Prema podacima ruske carine koje je pregledao Reuters, ugalj u vrijednosti od najmanje 14,3 miliona dolara proizveden u područjima Ukrajine koje je pripojila Rusija izvezeno je u Tursku, članicu NATO-a, ove godine.

U periodu između februara i jula 2023. godine u Tursku je stiglo oko 160.400 tona uglja iz aneksiranih istočnih ukrajinskih regija Donjecka i Luganska, pokazuju podaci. Tri proizvođača navedena u carinskim podacima potvrdila su Reutersu da su u tom periodu otpremili ugalj iz dva regiona u Tursku.

Za razliku od Sjedinjenih Država i Evropske unije, Turska nije ograničila trgovinu s Rusijom ili područjima Ukrajine pod kontrolom Moskve. Washington je upozorio kompanije da ne pomažu Rusiji da vodi rat protiv Ukrajine ili da zaobiđe sankcije.

Otkako je Moskva započela invaziju u februaru 2022., Turska - članica NATO-a koja podržava napore Kijeva da odbije Rusiju - više puta je ponavljala da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine. Ankara je odigrala ključnu ulogu u posredovanju u sada propalom dogovoru između zaraćenih zemalja koji je dozvolio ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

Tursko ministarstvo trgovine i carina nisu odgovorili na zahtjeve za komentar na pošiljke.

Podaci komercijalnog dobavljača podataka o trgovini, koje je pregledao Reuters, pokazali su da je ugalj od najmanje 10 proizvođača išao u Tursku između februara i jula. Turska je bila najveća izvozna destinacija uglja iz aneksiranih regiona, pokazuju brojke, čineći 95% isporuka u tom periodu.

Turska, veliki potrošač i uvoznik uglja, suprotstavlja globalni trend povećanjem udjela uglja u proizvodnji električne energije. Proizvela je 31,5 miliona megavat sati (MWh) električne energije iz uvoznog uglja u prvoj polovini ove godine, što je za četvrtinu više u odnosu na isti period 2022, pokazuju zvanični podaci.

Prodavci uglja registrovani su u Rusiji i na anektiranim ukrajinskim teritorijama, navodi se u bazi podataka ruskih kompanija Spark novinske agencije Interfax.

Kupci su bile kompanije registrovane u Hong Kongu, UAE i ofshore jurisdikcijama uključujući Belize i Britanska Djevičanska ostrva, pokazali su carinski podaci. Nije bilo navedenih turskih kompanija.

Reuters nije uspio pronaći kontakte za kupce niti utvrditi ko su bili krajnji korisnici.

U novembru je Vitalij Hocenko, tadašnji šef takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao da region već izvozi ugalj u Tursku, odakle je išao na tržišta Bliskog istoka i Afrike.

Reuters nije uspio pronaći bilo kakvu informaciju u carinskim podacima o isporukama uglja proizvedenog u DNR Turskoj ili drugim zemljama 2022. godine.

Ruske vlasti u oblastima Donjecka i Luganska, kao i ukrajinska vlada, nisu komentarisale izvoz uglja.

Rusko Ministarstvo energetike nije odgovorilo na zahtjev za komentar. Ruska Federalna carinska služba je odgovorila na pitanja Reutersa da je obustavila objavljivanje statistike vanjske trgovine od februara 2022. godine.

Iako podaci o komercijalnoj trgovini ne daju potpunu sliku o tome kako je ugalj izvezen, oni su pokazali da je dio išao preko južnog ruskog lučkog grada Rostova, a dio preko crnomorske luke Novorosiisk, koji oba imaju željezničke veze s Donjeckom i Luganskom . Reuters nije mogao utvrditi da li je dio ili cijel a količina ponovo izvezena iz Turske.

Sankcije SAD uvedene 21. februara 2022., tri dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, zabranjuju američki uvoz ili izvoz u takozvane Donjecke i Luganske Narodne Republike (LNR). Dva dana kasnije, Evropska unija je objavila mjere uključujući zabranu uvoza robe iz dva regiona.

Turska nema ista ograničenja. Sjedinjene Države su uvele sankcije kompanijama, uključujući Tursku, za koje kažu da podržavaju Moskvu u njenom ratu protiv Ukrajine.

"Svjesni smo izvještaja o ovakvoj trgovini, ali ne možemo komentirati vaše konkretne nalaze", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta, upitan o isporukama u Tursku.

"Gnušamo se bilo kakvih pokušaja Rusije da profitira od krađe ukrajinskih prirodnih resursa. Ukrajinska prirodna bogatstva pripadaju narodu Ukrajine."

Evropska komisija je odbila da komentariše. U aprilu je Reuters izvijestio da je kineska kompanija kupila bakar iz fabrike u Ukrajini koja je pripojena Rusiji.

'POSLOVNA TAJNA'

Rusija je u septembru 2022. najavila aneksiju čitave oblasti Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, iako kontroliše samo neke teritorije usred borbi koje su u toku.

Ukrajina, njeni zapadni saveznici i velika većina zemalja u Generalnoj skupštini UN-a, uključujući Tursku, osudili su proglašenu aneksiju kao nezakonitu.

Reuters je pokušao dobiti komentar 10 rudarskih firmi i povezanih kompanija koje izvoze ugalj iz dva aneksirana regiona. Moglo je uspostaviti kontakt sa četvoricom; ostali nisu odgovorili.

Vostokugol, sa sjedištem u Lugansku i vlasništvo ruskih vlasti LNR, jedna je od najvećih kompanija za iskopavanje uglja na anektiranim teritorijama i predstavljala je 100.000 tona količine od februara do jula u Turskoj, pokazuju podaci carine.

Adzhmal Zalmai, visoki službenik Florance LLC - trgovačke kompanije registrovane u Moskvi i ekskluzivnog prodavca Vostokugola - prekinuo je vezu kada ga je Reuters pitao o isporukama u Tursku. Vostokugol nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Anton Nadejev, direktor privatne rudarske kompanije Nedra-06, koja posluje u Antratsytu, gradu u blizini grada Luganska koji od 2014. godine kontrolišu proruski proksi, potvrdio je isporuke u Tursku.

Nadejev je odbio dati dodatne detalje o transakcijama ili informacije o kupcima.

"Ovo je već naša poslovna tajna. Nisam spreman da je kažem", rekao je Nadejev.

Podaci iz carine pokazuju da je Nedra-06 u maju i junu isporučio dvije pošiljke uglja u Tursku od ukupno 1.600 tona. Kupci su bili Brig Management LTD iz Belizea i Green Rabbit LTD iz Hong Konga, pokazali su carinski podaci.

Carinska evidencija pokazuje da su dvije kompanije bile najveći kupci uglja sa anektirane ukrajinske teritorije tokom posmatranog perioda.

Brig Management LTD je od februara do jula isporučio Turskoj 49.000 tona uglja iskopanog na anektiranim teritorijama Ukrajine u vrijednosti od 4,8 miliona dolara, prema podacima carine.

U istom periodu, Green Rabbit LTD je isporučio 11.800 tona uglja u vrijednosti od 1,1 milion dolara.

Reuters nije uspio pronaći kontakt informacije za Brig Management LTD.

U registru sajmova je odbijen jer "informacije mogu tražiti samo licencirani registrovani agenti ili vlasnici kompanije."

Reuters je posjetio adresu navedenu u registru u Hong Kongu za Green Rabbit Ltd - komercijalnu zgradu u kojoj se nalazi nekoliko preduzeća - ali nije mogao vidjeti bilo kakvo spominjanje kompanije u prostorijama.

Proizvođač uglja u Donjecku pod ruskom kontrolom, biznismen Denis Karashchuk, sa sjedištem u rudarskom gradu Yasynuvata, također je potvrdio da je dio proizvodnje njegove kompanije isporučen u Tursku.

Rekao je da ugalj tamo nije slao sam. Ugalj koji su u ruskim lukama kupili Brig Management LTD i Green Rabbit LTD odvezen je u Tursku, pokazuju podaci.

„Ugalj se kupuje u luci Novorosijsk“, rekao je Karaščuk, misleći na rusku luku na Crnom moru koja je glavno transportno čvorište za naftu i druge robe.

„A ono što se dalje dešava je, recimo, njihov posao (kupaca).“

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG