Linkovi

Ukrajina tvrdi da je sve više kineskih dijelova u ruskom oružju, Kina demantuje


Ukrajinski vojnik puši cigaretu dok se odmara u ratom pogođenom Bakhmutu, oblast Donjecka, Ukrajina, 12. aprila 2023.
Ukrajinski vojnik puši cigaretu dok se odmara u ratom pogođenom Bakhmutu, oblast Donjecka, Ukrajina, 12. aprila 2023.

Ukrajinske snage pronalaze sve veći broj komponenti iz Kine u ruskom oružju koje se koristi u Ukrajini, rekao je Reutersu viši savjetnik u uredu predsjednika Volodimira Zelenskog, dok su zalihe Zapada stisnute sankcijama.

U "oružju izvučenom sa bojnog polja nastavljamo da pronalazimo različitu elektroniku", rekao je Vladyslav Vlasiuk, koji savjetuje šefa kabineta predsjednika o politici sankcija.

"Trend je sada da ima manje komponenti zapadne proizvodnje, ali više - nije teško (za) pogoditi koja je zemlja - napravila komponente. Naravno, Kina", rekao je Vlasiuk.

Kina je više puta poricala slanje vojne opreme u Rusiju od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Napad je pokrenuo sankcije Zapada, uključujući slanje vojne tehnologije i tehnologije dvostruke namjene kao što su mikročipovi koji bi se mogli koristiti u običnim uređajima ili oružju.

Obavještajni podaci koje su prikupili ukrajinski stručnjaci s bojišta, kako prenosi Reuters, pokazuju da su komponente kineske proizvodnje pronađene u navigacijskom sistemu u dronovima Orlan koji su ranije koristili švicarski sistem.

Stručnjaci su takođe izvijestili da su pronašli kineske dijelove u sistemu za upravljanje vatrom u ruskim tenkovima koji su ranije koristili dijelove francuske proizvodnje.

Demanti iz Kine

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti obavještajne podatke, kao ni da li su spomenute komponente možda bile namijenjene za nevojnu upotrebu ili ih je u Rusiju prenijela treća strana.

Na pitanje da li su kineske kompanije obezbijedile dijelove za rusku vojnu opremu, ured portparola Ministarstva vanjskih poslova Kine rekao je Reutersu: "Kina je kroz istoriju pokretala normalnu trgovinsku saradnju sa svim zemljama, uključujući Rusiju, na bazi jednakosti i obostrane koristi."

"Što se tiče izvoza vojnih artikala", naveo je taj izvor, "Kina je cijelo vrijeme usvojila razuman i odgovoran stav"

Vlasiuk je rekao da je Ukrajina uspjela identifikovati neke proizvođače ili dobavljače i podijeliti te informacije sa zapadnim saveznicima.

On je imenovao China North Industries Group (Norinco), kineskog proizvođača oružja, kao jednog dobavljača i vojnog dobavljača Xinxing Guangzhou Import & Export Co kao drugog, ne govoreći šta su oni isporučili.

Član osoblja Norinca, koji je odbio da kaže svoje ime, rekao je da kompanija "ne isporučuje komponente vojne opreme Rusiji".

Xinxing Guangzhou Import & Export Co nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Takođe Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Američka zabrinutost

Američki šef diplomatije Antony Blinken prošlog mjeseca rekao je da Kina još nije "prešla tu granicu" snabdijevanja Rusiji smrtonosnom pomoći.

Međutim, američki zvaničnici pomno prate razvoj događaja i posebno su zabrinuti zbog takozvanih proizvoda dvostruke namjene, kao što je elektronika koja se može koristiti u, recimo, mikrovalnoj pećnici ili raketi.

Ranije ove sedmice, SAD su svojim novim sankcijama dodale kineske kompanije, uključujući preprodavača satelitskih snimaka za kojeg je State Department rekao da je dostavljao slike lokacija u Ukrajini subjektima povezanim s paravojnom ruskom grupom Wagner i njenim šefom Jevgenijem Prigožinom.

Kina, koja se pozicionirala kao posrednik, rekla je da nije zainteresovana za raspirivanje sukoba, kao što kaže da je to slučaj sa zapadnim isporukama oružja Ukrajini.

Ukrajina je uvela sankcije kineskoj kompaniji Comnav Technology zbog isporuke navigacijske i radarske opreme Rusiji koja bi se mogla koristiti za podršku ruskih i iranskih dronova i projektila.

Član osoblja Comnava koji nije želio biti imenovan, na pitanje da li ta firma isporučuje komponente Rusiji, rekao je: "Ne, naravno da ne".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG