Linkovi

Ukrajina počela pregovore sa EU


Potpredsjednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina, u sredini, rukuje se sa hrvatskim državnim sekretarom za evropska pitanja Andrejom Metelko Zgombić prije početka razgovora o pridruživanju Ukrajine EU u Luksemburgu 25. juna 2024. (Foto: Jean-Christophe Verhaegen / AFP)
Potpredsjednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina, u sredini, rukuje se sa hrvatskim državnim sekretarom za evropska pitanja Andrejom Metelko Zgombić prije početka razgovora o pridruživanju Ukrajine EU u Luksemburgu 25. juna 2024. (Foto: Jean-Christophe Verhaegen / AFP)

Evropska unija i Ukrajina započele su u utorak pregovore o članstvu, proces koji bi mogao da potraje godinama i koji je Rusija odavno pokušavala da spriječi.

Pregovori su uslijedili deceniju nakon što su ruske trupe zauzele poluostrvo Krim kako bi spriječile Ukrajinu da uspostavi odnose sa Zapadom. Pregovori o pristupanju počeli su tokom međuvladine konferencije održane u Luksemburgu.

Olga Stefanišina, zamjenica premijera za evropske i evroatlantske integracije, predvodi delegaciju Ukrajine.

„Danas je početak novog poglavlja u odnosima Ukrajine i Evropske unije”, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal na početku razgovora.

U objavi na društvenoj mreži X, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao: „Generacije naših ljudi ostvaruju svoj evropski san. Ukrajina se vraća u Evropu.”

Moldavija bi trebalo da počne pregovore o članstvu u EU. Zemlja kandidat mora uskladiti svoje zakone i standarde sa politikom EU po pitanjima koja uključuju kretanje robe, brige za životnu sredinu i bezbjednost.

Svih 27 zemalja članica mora da pristane na proširenje na novu članicu. Mađarska je konstantno protiv toga da Ukrajina uđe u EU i NATO.

„Još smo na početku procesa skrininga. Veoma je teško reći u kojoj je fazi Ukrajina. Koliko vidim ovdje, dok razgovaramo, oni su veoma daleko od ispunjavanja kriterijuma za pristupanje”, rekao je mađarski ministar za evropska pitanja Janoš Boka.

Ako bi dobila status članice, Ukrajina bi premašila Francusku po teritoriji i bila bi najveća članica unije. Njen status najvećeg proizvođača žitarica bi takođe uticao na poljoprivrednu politiku EU. Pregovori, iako su prekretnica, mogli bi potrajati godinama.

Malo je vjerovatno da će formalni pregovori početi za nekoliko mjeseci. Turska je u pregovorima o pristupanju skoro dvije decenije bez rezultata. Ostale zemlje koje čekaju su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Gruzija.

Ukrajina traži članstvo do 2030. godine, ali prvo mora da završi desetine institucionalnih i pravnih reformi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG