Linkovi

Ukrajina koristi američke dalekometne ATACMS rakete


Ranija verzija Armijskog taktičkog raketnog sistema, ili ATACMS, testirana u Novom Meksiku, 14. decembar, 2021. (Foto: AP/John Hamilton)
Ranija verzija Armijskog taktičkog raketnog sistema, ili ATACMS, testirana u Novom Meksiku, 14. decembar, 2021. (Foto: AP/John Hamilton)

Ukrajina je ispalila ATACMS projektile na ruske snage u utorak, nakon što su Sjedinjene Države posljednjih dana tajno obezbijedile Ukrajini mali broj balističkih projektila dugog dometa, izjavio je američki zvaničnik za Glas Amerike. To je potvrdio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

ATACMS, što je skraćenica za Vojni taktički raketni sistem koji je proizvela američka kompanija Lockheed Martin, omogućiće ukrajinskim snagama da prodru dublje u teritoriju koju kontroliše Rusija.

Sistem će također omogućiti ukrajinskim snagama da pucaju na površinske mete sa sigurnije udaljenosti, umjesto da idu sve do prve linije da bi pogodili udaljenije ciljeve.

ATACMS se može koristiti u visokomobilnim artiljerijskim raketnim sistemima (HIMARS) koji su već u ukrajinskom arsenalu. Do sada, Sjedinjene Države su obezbijedile samo rakete GMLRS za taj sistem, koji ima domet od oko 90 kilometara.

Američki zvaničnik, koji je razgovarao sa Glasom Amerike pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da su SAD Ukrajini obezbijedile stariju verziju ATACMS-a, koji ima maksimalni domet od oko 170 kilometara.

Novije verzije ATACMS-a imaju maksimalni domet od preko 300 km.

ATACMS je najnoviji u nizu oružja koje je Bidenova administracija u početku odbila da obezbijedi Ukrajini, ali se predomislila. Kijev je tražio to oružje više od godinu dana.

Bijela kuća je u početku odlagala odobrenje zahtjeva za američke protiv-avionske rakete Stinger, projektile visoke mobilnosti (HIMARS) i F-16 borbene avione, ali je kasnije to odobrila Ukrajini.

Prošle nedjelje, sekretar za odbranu Lloyd Austin izjavio je da će se SAD pridružiti čelu koalicije koja radi na tome da Ukrajini obezbijedi lovce F-16, nakon što je u maju dala zeleno svjetlo za obuku ukrajinskih pilota i eventualni prenos aviona na Ukrajinu od zapadnih saveznika. Međutim, on je upozorio da će Ukrajini biti potrebni "mjeseci" prije nego što budu spremni da koriste F-16 u borbi.

"Najranije je sljedećeg proljeća kada ćemo moći da vidimo početnu sposobnost", rekao je Austin.

Ukrajina je pojačala kampanju raketnih i napada dronovima kako bi pogodila mete duboko iza ruskih linija, što je stavilo dijelove okupiranog poluostrva Krima pod stalne napade.

Međutim, sa približavanjem zime, dok ukrajinske snage tek treba da postignu veći napredak, raste zabrinutost među kijevskim pristalicama o budućnosti međunarodne podrške.

Prema izvještajima medija, predsjednik Joe Biden rekao je predsjedniku Ukrajine prošlog mjeseca da će SAD poslati mali broj ATACMS projektila u Ukrajinu narednih nedjelja.

Velika Britanija je ranije ove godine Ukrajini obezbijedila sličan tip projektila koji imaju maksimalan domet do oko 250 kilometara, ali oni se ispaljuje iz aviona. S obzirom na to da je nebo iznad Ukrajine veoma problematično, ATACMS može Ukrajini da pruži veću fleksibilnost u napadima.

Najnovija verzija ATACMS-a takođe se kreće tri do četiri puta brže nego druge rakete viđene na bojnom polju.

Vijesti o ATACMS-u stižu manje od nedjelju dana nakon što su Sjedinjene Države pružile Ukrajini dodatnu vojnu pomoć u iznosu do 200 miliona dolara u paketu za koji Pentagon kaže da je uključivao oružje za vazdušnu odbranu, kao što su projektil AIM-9 Sidewinder, artiljerijska municija za HIMARS, protivtenkovske rakete TOV i 155 mm i 105 mm municiju.

Paket je bio 48. put da su SAD iskoristile ovlaštenje predsjednika da ukrajinskoj vojsci obezbijede opremu iz američkih zaliha, i bio je to prvi put od kada je Kongres isključio novu pomoć Ukrajini u zakonu o privremenim troškovima usvojenom prošlog mjeseca kako bi se spriječilo zatvaranje vlade.

Sjedinjene Države su obezbijedile oko 44 milijarde dolara za bezbjednosnu pomoć Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022.

Pentagon još uvijek ima oko 5 milijardi dolara odobrenih od Kongresa za ukrajinsku vojnu pomoć, nakon što je Pentagon u junu otkrio da je precijenio vrednost oružja isporučenog Ukrajini za oko 6 milijardi dolara.

Izračunavajući svoje procjene paketa pomoći, Sekretarijat za odbranu računao je troškove koji su nastali zbog zamjene oružja datog Ukrajini, dok je trebalo da sabere troškove sistema koji su zapravo poslani, rekli su zvaničnici Glasu Amerike u trenutku kada je greška ustanovljena.

Ubrzo nakon što je usvojen zakon o privremenom finansiranju, Kongres je smijenio Kevina McCarthyja a pozicije predsjedavajućeg.

Parlament tek treba da izabere novog predsjedavajućeg, a nova pomoć Ukrajini mogla bi da zavisi od toga ko će biti izabran.

XS
SM
MD
LG