Linkovi

Ukrajina: Društvene on-line mreže ne miruju


"Mislim da je odgovornost naše generacije da pobijedi, ne Yanukovicha i druge političare. Naš oponent je nepravedan, nedemokratski sistem vlasti koji su stvorili politčari.“

Unutarnja politička kriza u Ukrajini duboko je u sjeni zbivanja na Krimu. Unatoč tome, društveni mediji koji su, da tako kažemo, hranili prosvjede protiv bivše ukrajinske vlade i predsjednika Viktora Yanukovicha, i tokom najinteztivnijih dešavanja na Krimu i oko Krima, bili su, a i sada su vrlo aktivni.

Novinar i aktivista Mustafa Nayyem nije pomišljao da će njegov poziv na proteste na Trgu neovisnosti u Kijevu, objavljen na Facebooku, biti snažan podsticaj višemjesečnim demonstracijama koje su rezultirale padom vlade i bijegom ukrajinskog predsjednika u Rusiju. Simbolizam ukrajinske "narandžaste revolucije" pomogao je pokrenuti prosvjede, kaže Nayyem i dodaje:

"Odgovorili su, Ukrajinci, ne na ono što sam objavio na Facebooku, nego na odluku vlade da prekine proces približavanja Evropi. Moja stranica bila je možda neka vrsta inicijatora, ništa više. Ne ja lično, ili moji tekstovi, nego odlučnost Ukrajinaca tih dana."

U sukobima policije i prosvjednika koji su uslijedili poginulo je 100 osoba, uglavnom civila.

Za Alinu, jednu od mnogobrojnih kijevskih prosvjednica, društvene mreže bile su prvi izvori informacija o sukobima policije i demostranata:

"Prvi napadi na nas, prvi pokušaji rasturanja prosvjeda....o tome smo saznavali vrlo, vrlo brzo putem društvenih medija."

Željko Marček, Ukrajinac porijeklom iz Srbije, ističe da su Facebook i slične web-stranice bili ključ praćenja zbivanja koja su se vrlo brzo dešavala:

"Osvježavali smo, dopunjavali te stranice svakih 15 minuta. Imali smo „izvještače“ na ulicama. Nisu pravili izvještaje slične televizijskim. Ali, sve je odmah teklo internetom.“

Naravno, bilo je korisnika društvenih mreža koji su širili dezinformacije kaže Mayim Savanevsky, koordinator za internet i društvene medije ukrajinskog Kriznog media-centra:

"Mogli smo jasno uočiti intenzivnu aktivnost ruskih obavještajnih službi, ili posebno organiziranih grupa koje su širile lažne informacije o zbivanjima u Ukrajini. Te dezinformacije širene su putem posebno kreiranih web-stranica, kreiranih upravo za takve namjene. Objavljivana su i brojna reagiranja Rusa koji su podržavali poteze ruske vlade prema Ukrajini."

Krim, Rusija, Ukrajina, kriza o tom dijelu svijeta, strah da bi čak moglo doći i do oružanih sukoba i nužnost traženja rješenja prihvatljivih za sve nisu obaveza i odgovornost isljučivo političara kaže Mustafa Nayyem:

"Mislim da je obaveza i odgovornost naše generacije da pobijedi, ne Yanukovicha i druge političare. Naš oponent je nepravedan, nedemokratski sistem vlasti koji su stvorili politčari. Oni ga pokušavaju održati, pokušavaju ga obnoviti i upravo zbog toga mislim da ovo što se dešava sada nije kraj ukrajinske revolucije. Ne mislim da smo pobijedili. Ne još."

Ukrajina: Društvene on-line mreže ne miruju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG