Linkovi

Ukrajina: Ni nakon Minska ništa novo


Ruski vojnici prije neki dan zarobljeni na ukrajinskoj teritoriji
Ruski vojnici prije neki dan zarobljeni na ukrajinskoj teritoriji

Žestoki sukobi ukrajinskih snaga i pro-ruskih separatista se nastavljaju, unatoč ocjena i saglasnosti predsjednika Rusije i Ukrajine da borbe treba okončati.

Novoazovsk, jedan od strateških gradova na jugoistoku Ukrajine je pod kontrolom ruske vojske, saopšteno je danas u Kijevu. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko otkazao je posjetu Turskoj i saopštio da bi mogao zatražiti od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da se izjasni o posljednjim dešavanjima na kriznom području zbog, kako je rekao, rapidnog pogoršavanja stanja. U najkraćem, žestoki sukobi ukrajinskih snaga i pro-ruskih separatista se nastavljaju, unatoč saglasnosti predsjednika Rusije i Ukrajine, na sastanku u Minsku, da borbe treba okončati.

Denis Pušilin, lider separatista Donjecka ističe:

"Bio bi zločin sada, nakon toliko žrtava nedužnih civila, razgovarati o federalizaciji Ukrajine. Sada trebamo pregovarati o mirnom razvodu, a ne o tome da li na ovaj ili onaj način budemo dio Ukrajine."

Na teritoriju Ukrajine jučer je prešlo nekoliko ruskih vojnih vozila.

Andriy Lysenko, član ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, o tome je rekao:

"Pet oklopnih pješadijskih transportera prešlo je našu granicu. To bi mogla biti manja taktička grupa. Ako je greška u orijentaciji u pitanju, ako je prelaz na ukrajinsku teritoriju jednostavno slučajnost, kako to tvrde i ruski vojnici koje smo prije neki dan zarobili, najjednostavnije je da ih upozorimo da se vrate na teritoriju Rusije."

I taj incident je, po ocjeni analitičara Stevena Pifera, znak da Rusija ne odustaje od politike otcjepljenja i aneksije pograničnih dijelova Ukrajine:

"Rusija ima dosta poluga - vojnih, ekonomskih, energetskih - da destabilizira Ukrajinu, da Ukrajincima oteža život. Ako Ukrajina želi povratak normalnom životu, vjerojatno će morati pristati na neke ustupke nakon kojih bi Rusija mogla prestati izazivati i podsticati nevolje."

Pritisak Zapada može pomoći da Rusija pristane na neke solucije.

Uz to, po ocjeni analitičara Andersa Aslunda, bivšeg švedskog diplomate, i nezadovoljstvo ruskih građana politikom predsjednika Rusije Vladimira Putina prema Ukrajini raste proporcinalno broju poginulih ruskih vojnika:

"Majke vojnika napravile su listu od oko 400 vojnika, poginulih i teško ranjenih u sukobima. U Rusiji raste i neizvjesnost kako će te žrtve, i njihove porodice biti tretirane, s obzirom da nije riječ o zvanično, državno proglašenom ratu. Privilegije i tretman poginulih vojnika u Rusiji su krupno pitanje i mnogi Rusi se, sa nezadovoljstvom pitaju - jesmo li mi u ratu."

Stanje nezadovoljstva u Rusiji još uvijek nije toliko veliko i rašireno da bi ruski predsjednik morao sada, ili ubrzo, odgovoriti na to pitanje.

Ukrajina: Ni nakon Minska ništa novo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG