Linkovi

Zbunjujuća uloga crkve u ukrajinskog krizi


Izmedju Ukrajine i Rusije oduvijek postoje jake istorijske religijske veze. Ali kakvu ulogu religija igra sada, u ovom trenutnom konfliktu?

Od samog izbijanja, sveštenstvo je bilo uključeno u demonstracije u Kijevu i drugim dijelovima Ukrajine, na šta ukazuje i profesor Andrei Zubov, ekspert za istoriju religije.

Bili su u tome svi zajedno, sveštenici raznih konfesija, različitih ortodoksnih grupa, unitaristi, grko-katolici, svi zajedno…, govori profesor Zubov.

Dok lideri crkve svih vjeroispovjesti, čini se, podržavaju novo političko rukovodstvo u Kijevu, rusko sveštenstvo i dalje ne govori ništa o najnovijim dešavanjima, kaže Alexander Soldatov, ruski novinar koji pokriva religijske teme.

Ruska pravoslavna crkva tek treba da iznese svoj stav o situaciji u Ukrajini. Oni čak nisu pozvali ni na primirje tokom uskršnjih praznika., kaže novinar Soldatov.

Trenutni sukob u Ukrajini mogao bi dovesti do raskola izmedju Ruske pravoslavne crkve i njihove ukrajinske podružnice. Ali, Ruska pravoslavna crkva ne želi ni to da komentira.

Ako oni podrže predsjednika Putina, njihova ukrajinska podružnica bi se mogla odcijepiti. A ako bi podržali Ukrajinu, imali bi velike problem sa ruskom predsjedničkom administracijom., kaže profesor Zubov.

Oko 40 procenata pravoslavnih vjernika u Ukrajini su ruski pravoslavci. Zubov i Soldatov kažu da se ruski patrijarh Kiril nikako ne slaže sa predsjednikom Putinom oko trenutnog konflikta. Kao dokaz navode Kirilovo odsustvo sa Putinovog govora 18. marta u Kremlju, gdje je govorio o Krimu.

Ali, ukrajinski pravoslavni sveštenik Yakov Krotov odbacuje ideju o neslaganju dvojice lidera, i dodaje:

Zvanično, crkva je potpuno stala iza Putina. Govorkanja o razlazu patrijarha i Putina su samo govorkanja.

Krotov misli da se patrijarh kladi na politikantsku kartu i njegovo ćutanje naziva besmislenim…

Soldatov podsjeća da dok je sveštenstvo bilo aktivno na kijevskim demonstracijama, nemoguće je vidjeti sveštenika na proruskim demonstracijama u istočnoj Ukrajini.

Dok je na trgu Maidan bilo moguće vidjeti sveštenike svih konfesija, niko od njih nije stao na barikade oko administrativnih zgrada u Luhansku i Donetsku.

I za ukrajinske i za ruske pravoslavce, Uskrs je najznačajniji vjerski praznik. Ove godine on još pada u isti dan i na istoku in a zapadu, i mnogi su vjernici sigurno u svojim molitvama poželjeli da Ukrajinci i Rusi nekako izbjegnu eskalaciju sadašnjeg konflikta.
Zbunjujuća uloga crkve u ukrajinskoj krizi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
XS
SM
MD
LG