Linkovi

Ukrajina i ruski plin: Zima kuca na vrata, a dogovora nema


Komplikovanost ukupnog stanja vezanog za ukrajinsku krizu komplicira i mogućnosti postizanja sporazuma o snabdijevanju Ukrajine plinom.

Ukrajinski i ruski zvaničnici sastaće se ponovo idućeg tjedna da još jednom pokušaju razriješiti nesporazume i nesuglasice vezane za isporuke ruskog prirodnog plina Ukrajini. Sa brzim približavanjem zime Ukrajina se suočava sa velikim nedostatkom energenta koji koristi za grijanje i, u nešto manjem obinu, u proizvodnim procesima. To pitanje rusko-ukrajinskih odnosa je vrlo kompleksno, sa krupnim i ekonomskim i geopolitičkim dimenzijama.

Nedavno, zapravo prošlog tjedna, nakon do sada tek drugog susreta licem u lice predsjednika Rusije i Ukrajine, izgledalo da je put dogovoru i sporazumu otvoren.

"Saglasili smo se sa ukrajinskim partnerima u uslovima isporuka plina, makar u zimskom periodu" - izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, a Petro Porošenko, predsjednik Ukrajine dodao:

"Dogovorili smo ključne parametre ugovora i nastavićemo razgovore o finansijskom saniranju dugovanja i plaćanju budućih isporuka plina."

Razgovori eksperata koji su uslijedili nisu rezultirali preciznim sporazumom. Tokom nedavnog boravka u jednoj vojnoj bazi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk bio je vrlo oštar:

"Otvoreno ću reći ... Mislim da Putin ne želi potpisati nikakav sporazum. Njegov je cilj da smrzne Ukrajinu. Mi moramo biti spremni na najgore."

Ukrajina ovisi od ruskog prirodnog plina, ne samo kada su u pitanju domaćinstva, nego i kada je riječ o industrijskoj proizvodnji. Najviše su plinsko ovisna područja na istoku Ukrajine, čije velike dijelove kontroliraju separatisti koje podržava Rusija. I upravo to je značajan dio problema ističe analitičar Međunarodnog instituta za strateške analize Pierre Noel:

"Dugoročno, ništa nije i neće biti riješeno. Ukrajina je u vrlo teškom ekonomskom stanju bila i prije sukoba na istoku. Sukobi su samo pogoršali to stanje."

Nakon pada pro-ruski orijentiranog ukrajinskog predsjednika Viktora Yanukovicha Rusija je ukinula, prije pet godina odobrene, tri krupne olakšice na cijene plina isporučivanog Ukrajini. Punu cijenu ruskog plina Ukrajina sada ne može podnijeti.

Stoga neki analitičari, kao izlaz iz sadašnjeg ukrajinsko-ruskog plinskog ćorsokaka, vide mogućnost prihvatanja uticaja Rusije u istočnim dijelovima Ukrajine u zamjenu za nove popuste na cijenu plina i pogodnosti plaćanja. U tom kontekstu Pierre Noel kaže:

"To bi mogao biti jedan od elemenata razmišljanja o federalizaciji Ukrajine. Ne dijeleći zemlju politički, omogućilo bi se ukrajinskom istoku, industrijski snažnijem, da održava neke vrste specijalnih odnosa sa Rusijom."

Osim za Ukrajinu, ruski prirodni plin je jedan od ključnih energenata za veliki dio Evrope. Rusija je sada pod teškim sankcijama Zapada zbog aneksije Krima i miješanja u zbivanja na istoku Ukrajine. Komplikovanost ukupnog stanja vezanog za ukrajinsku krizu komplicira i mogućnosti postizanja sporazuma o snabdijevanju Ukrajine plinom.

A zima je na pragu.

Ukrajina i ruski plin: Zima kuca na vrata, a dogovora nema
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG