Linkovi

Ukrajina glasa za novog predsjednika i vladu u nedjelju


Ukraine - elections
Ukraine - elections
Samo dva dana pred ukrajinske predsjedničke izbore, nasilje i dalje vlada istočnim dijelom zemlje, gdje separatisti predlažu da se slijedi primjer Krima i da se priključe Rusiji. Uprkos ovim previranjima, Ukrajinci su, izgleda, odlučni u namjeri da glasaju, u nadi da će nova vlada donijeti mir i stabilnost.

Pro-ruski separatisti u istočnom regionu Donjecka pokazuju oružje za koje tvrde da su ga zarobili od ukrajinske vojske, juče u napadu iz zasjede. Najmanje 13 vojnika ubijeno je u tom napadu.

Medjunarodni posmatrači se nadaju da će se nasilje smiriti do nedjelje, kako bi izbori mogli biti održani kako je planirano.

Ja se zaista nadam da vojna sila neće biti upotrijebljena od sada pa do kraja izbornog procesa, kako bi se on mogao odvijati., kaže Wolfgang Ischinger iz OSCE-a.

Ankete pokazuju da bogati biznismen Petro Poroshenko vodi ispred dvojice najbližih rivala, kaže ukrajinski analitičar Andriy Bychenko i dodaje:

Uporedjujući glavne candidate, Yuliju Tymoshenko, Sergeja Tegipka and Petra Poroshenka, možemo s punim uvjerenjem reći da će Poroshenko definitivno pobijediti, ako ne u prvom, onda zasigurno u drugom krugu.
Predsjednički kandidat, biznismen Petro Poroshenko
Predsjednički kandidat, biznismen Petro Poroshenko

Kijevski učitelj u penziji Bogdan Chernomats kaže da mu se ne dopada ni jedan od kandidata.

Opet se od nas traži da izaberemo najboljeg izmedju loših i još gorih. To radimo posljednje 23 godine. Kad dodje to vrijeme, trebalo bi da s punom sviješću glasamo za jednu bolju budućnost.

Mnogi Ukrajinci kažu da će glasati za kandidata za kojeg vjeruju da će najvjerovatnije i pobijediiti.

Mislim da još nemamo nekog savršenog kandidata, onog za koga bismo glasali. Ljudi me pitaju za koga da glasaju, i ja im preporučujem da glasaju prema anketama, za onog koji vodi., govori Kozak Taras Senyk, inače penzioner.

To nije ništa neobično, kaže politolog Graeme Robertson sa Univerziteta Sjeverne Karoline.

To je ovdje zaista važno jer je sada najveći ukrajinski problem nepostojanje vlade koja bi mogla biti smatrana legitimnom.

Robertson dodaje da bi veliki odziv glasača novoj vladi dao nešto legitimiteta, ali ni to nije dovoljno.
Predsjednički kandidat, bivša ukrajinska premijerka Yulia Tymoshenko
Predsjednički kandidat, bivša ukrajinska premijerka Yulia Tymoshenko

Ako pobjednik bude u stanju da uspostavi vlast koja će odražavati i dio interesa istoka zemlje, ako nova vlada bude u stanju da izolira neke od ekstremista iz trenutne vlade, posebno iz njenog sigurnosnog aparata - onda bi to napravilo značajnu razliku i uveliko promijenilo atmosferu.

Pobjedniku neće biti nimalo lako, kaže bivši američki ambasador u Ukrajini, John Herbst, i objašnjava zašto:

On ili ona će se suočiti sa velikom, velikom listom problema, a prvi je problem ruska agresija. Drugi problem je cijelo pitanje ekonomske stabilnosti te zemlje.

Herbst kaže da bi nastavak ruske agresije mogao blokirati ukrajinski ekonomski oporavak. A moskovski planovi su sve samo ne jasni.

Nakon sedmica i sedmica insistiranja na tome da su ovi izbori nelegitimni, oni su se, prije neki dan, saglasili da OSCE pošalje posmatrače da nadgledaju izbore, ali i dalje daju različite izjave. Neke veoma kritički govore o izborima, a neki kažu da bi oni vjerovatno bili od pomoći. Oni su, dakle spremni da krenu in a jednu in a drugu stranu.

Ako ni jedan od kandidata ne pobijedi prekosutra, u prvom krugu izbora, dvoje kandidata sa najboljim rezultatima suočiće se u drugom krugu, 15. juna.
XS
SM
MD
LG