Linkovi

Ukrajinska vojska u punoj borbenoj pripravnosti


Vršiteljac dužnosti predsjednika Ukrajine, Oleksander Turčinov, kaže da je vojska u „punoj borbenoj pripravnosti“ zbog moguće invazije ruskih trupa razmještenih duž granice.
Turčinov je na današnjem ministarskom sastanku u Kijevu rekao da postoji realna opasnost da će Rusija početi rat protiv Ukrajine.

U medjuvremenu, proruski naoružani napadači su zauzeli još jednu administrativnu zgradu u istočnoj Ukrajini. Naoružani pobunjenici su preuzeli rano jutros kontrolu nad gradskim savjetom u Horlivki, gradu sa preko 260.000 stanovnika. Policija navodi da su pro-ruski pobunjenici takodje preuzeli zgradu regionalne policije u Horlivki.

Stotine pro-ruskih separatista su početkom sedmice zauzeli nekoliko vladinih zgada u regionima u blizini ruske granice, uključujući kancelariju tužioca u Luhansku, kao i zgrade u Donjecku. Promoskovski pobunjenici u Donjecku su zakazali referendum o otcjepljenju od Ukrajine za 11. maj. Slično glasanje je prošlog meseca dovelo do aneksije Krimskog poluostrva Rusiji.

U medjuvremenu NATO Savez pojačava odbrambene snage u svojim zemljama članicama koje graniče sa Rusijom, kako bi umirio njihovu zabrinutost zbog moskovskih teritorijalnih ambicija.

Ukrajina i njeni saveznici optužili su Rusiju za potpaljivanje krize u istočnoj Ukrajini, kako bi otvorila put za još jedan upad u region, nakon aneksije Krima. NATO-ove članice koje graniče sa Rusijom, zatražile su od Saveza dodatnu zaštitu.

Zamjenik savezničkog komandanta u Evropi, Adrian Bradshaw, posjetio je juče Latviju, radi dogovora kako ojačati prisustvo NATO-a u regionu Baltika.

Naša je ocjena da su akcije poduzete u ovom trenutku proporcionalne i da odgovaraju promijenjenoj sigurnosnoj dinamici s kojom smo suočeni. To daje vrlo jasnu indikaciju o NATO-ovoj posvećenosti tom regionu, ali to što radimo ne može se smatrati prijetnjom nikome izvan regiona., kazao je Bradshaw.

NATO je već pojačao svoje zračno, policijsko i pomorsko prisustvo na Baltiku. Prošle sedmice, 450 američkih specijalaca je rasporedjeno u Latviji, Litvaniji i Estoniji, te još 150 vojnika u Poljskoj. NATO-ovi vojni manevri u toku su širom regiona.

Američki državni sekretar John Kerry juče je izjavio kako NATO Moskvi šalje jasnu poruku da je saveznička teritorija nepovrediva, te pozvao članice NATO-a da ispune i svoje finansijske obaveze.

Ne možemo dozvoliti da se nastavi smanjivanje odbrambenog budžeta saveznika. Da pojasnim, neće sve savezničke zemlje biti u stanju ispuniti dogovoreni nivo od 2 procenta ukupnog društvenog proizvoda za odbranu, i to preko noći, čak ni iduće godine. Ali, vrijeme je da saveznici koji su ispod tog nivoa da ulože ozbiljan napor da povećaju svoje budžete za odbranu u narednih 5 godina, jer ako hoćemo da usmjerimo taj trend u pozitivnom smjeru, to mora biti napor na nivou cijele alijanse.

Rusija optužuje Zapad za podstrekavanje nemira u tom regionu, ali neki istočni Evropljani, koji se još sjećaju ruskih invazija, kažu da se uz pojačano NATO-ovo prisustvo osjećaju sigurnije.

Baltičke države su pod sovjetskom okupacijom provele pet decenija, sve do 1991., a NATO-u su se pridružile 2004. Poljska je u NATO-u od 1999., i bila je medju prvim istočnoevropskim članicama NATO-a.

Ukrajinska vojska u punoj borbenoj pripravnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
XS
SM
MD
LG