Linkovi

Foreign Policy: 'Zapadne vlade i organizacije za ljudska prava hladno dočekale Šimonovićev izbor'


Osvrćući se na kritike, glasnogovornika glavnog tajnika UN-a je rekao da je 'prošlost Ivana Šimonovića bila podrobno ispitana te da on nije povezan s kršenjima ljudskih prava'

Stižu prve reakcije na izbor hrvatskog ministra pravosuđa Ivana Šimonovića za pomoćnika glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Internet publikacija Southeast European Times, koju objavljuje Ministarstvo obrane, piše da Šimonović u Hrvatskoj uživa veliku podršku javnosti te da se za svog mandata trudio da 'sudstvo postane transparentnije, a vladavina prava očitija'. Šimonović će biti najviše pozicionirani Hrvat u povijesti svjetske organizacije – piše ova publikacija – a izabran je među 128 kandidata.

Izvještajna agencija Associated Press piše da Šimonović dolazi iz 'zemlje koja je u devedesetima često bila optuživana za kršenja ljudskih prava'. U prošlom se desetljeću situacija popravila, no 'Europska unija i organizacije koje prate ljudska prava još uvijek, ponekad, kritiziraju Zagreb' – navodi Associated Press.

Utjecajni stručni časopis za vanjsku politiku Foreign Policy kritizira izbor Ivana Šimonovića, za kojeg – u naslovu članka - kaže da dolazi iz 'užeg kruga' Franje Tuđmana. Navodeći 'visoke dužnosnike svjetske organizacije i diplomate koji su upoznati s natječajem za funkciju pomoćnika glavnog tajnika', autor piše da Šimonović dolazi iz 'vlade koja ima problematičnu prošlost kada su u pitanju ljudska prava'. Zamjera se i to što je Šimonoviću na East Riveru dana prednost iako se za funkciju natjecalo 'nekoliko kandidata sa mnogo većim iskustvom na području promoviranja ljudskih prava'.

Zato su – piše Foreign Policy – 'zapadne vlade i organizacije koje prate ljudska prava hladno dočekale Šimonovićev izbor'. Spominje se da je Amnesty International prošli mjesec objavio kritičan izvještaj o radu hrvatskog Ministarstva pravosuđa, u vezi sa zločinima počinjenim u ljeto 1995 te – kako se navodi – 'nepotpunom suradnjom' s haaškim Tribunalom.

No, Foreign Policy navodi i riječi glasnogovornika glavnog tajnika UN-a koji je rekao da je 'prošlost Ivana Šimonovića bila podrobno ispitana te da on nije povezan s kršenjima ljudskih prava.'

Autor članka navodi inače da je natječaj za ovaj položaj bio proveden u priličnoj tajnosti, a da se izravno razgovaralo tek s nekoliko najužih kandidata. 'Izbor Ivana Šimonovića ukazuje na želju glavnog tajnika Ban Ki-moona da na ovoj politički osjetljivoj funkciji ne bude izraziti promotor ljudskih prava' - piše autor članka, navodeći mišljenje neimenovanih 'dužnosnika svjetske organizacije'.

XS
SM
MD
LG