Linkovi

RSE: Neriješena ubistva podrivaju bezbjednost Banjaluke


Policija na trgu Krajine u Banjaluci pokazuje opremljenost
Policija na trgu Krajine u Banjaluci pokazuje opremljenost

Dok policija uvjerava da je bezbjednost dobra, Banjalučani kažu da strahuju.

U noći sa petka na subotu na jednu poslovnu zgradu u Banjaluci ispaljen je projektil zolje. Uz neriješenu smrt mladića Davida Dragičevića, to je dodatno ovih dana uznemirilo građane Banjaluke. Dok policija uvjerava da je bezbjednost dobra, Banjalučani sami kažu da strahuju od novih sličnih dešavanja.

Na trgu Krajine policija Republike Srpske pokazala je ovih dana, u okviru obilježavanja Dana policije RS, svoju borbenu i tehničku opremljenost. No, na tom istom trgu Krajine svaku veče od 26. marta članovi porodice mladića Davida Dragičevića i brojni građani traže odgovore od policije za njegovu smrt, te druge neriješene smrtne slučajeve u Banjaluci. Dragičević je nestao u noći između 17. i 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Prema prvim rezultatima istrage, mladić je stradao utapanjem, a obdukcijom su utvrđene i ozljede za koje se tvrdi da su nastale prije smrti. Policijsko obrazloženje da u smrti nema elemenata krivičnog djela izazvalo je sumnju kod porodice. Pojavio se niz snimaka koji izazivaju razne oprečne komentare, a najviše pažnje privlači snimak nervoznog specijaliste sudske medicine Željka Karana, koji je vršio obdukciju tijela.

Novinarka je u toku policijske konferencije za medije postavila pitanje da li je, što se policije tiče, Davidova smrt okarakterisana kao "zadesna", a patolog Karan tiho, vidno nervozan, vrteći ruke, sebi u bradu odgovara: "Nije nikako".

Davidov otac Darko Dragičević ne miri se sa dobijenim objašnjenjima i traži osnovne informacije za dalje pravno djelovanje.

"Prvu stvar koju želim u svom životu trenuto - smrt mog sina, datum i vrijeme – nek' mi se objavi prvo. Da imam odakle da krenem. Jer ja sam sad trenutno, a i vi svi, na nuli", poručio je Davidov otac na jednom od okupljanja na Trgu Krajine

Proteklog vikenda u noći između petka i subote nepoznati počinioci ispalili su projektil zolje u poslovnu zgradu koncerna Agram. Policija i dalje bezuspješno traga za dvojicom nepoznatih napadača. Srećom niko nije povrijeđen. Izbjegnuta je mnogo veća tragedija jer su napadači pogodili ćošak 9. sprata, a da su promašili zgradu, granata je mogla pasti na kuće u blizini u kojima žive porodice. Banjalučani Božidar Knežević i Nada kažu da se ne osjećaju bezbjedno u svom gradu.

"Ne znam, mili moj, imamo unučad. Bojim se, strah me je svega i svačega. Vjerujte mi. Ne osjećam se nimalo slobodno. Rođena sam ovdje, volim ovu Banjaluku kao samu sebe. Žao mi je djece. Samo djece", kaže Nada Knežević.

Direktor Policije Darko Ćulum, pak, tvrdi da je bezbjednost u Banjaluci na visokom nivou.

"Svi parametri govore da je stanje bezbjednosti dobro. A sad, ja ne mogu što neki koriste određene incidente da bi narušili ovdje stanje bezbjednosti. Vidite šta se dešava u našem okruženju, da ne prozivam te gradove, koliko ubistava ima i kakve se stvari dešavaju. Ja vam tvrdim da se ovdje skreće pažnja s nekih drugih stvari, vrlo opasnijih i većih rizika za Bosnu i Hercegovinu, a to je terorizam i dalja radikalizacija koja ovdje postoji", kaže Ćulum.

Nasilje rađa nasilje: Aleksandar Trifunović
Nasilje rađa nasilje: Aleksandar Trifunović

Urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović naglašava da posljednji nemili događaji itekako imaju svoje indirektne uzroke koji bi čak mogli eskalirati.

"Jedno društvo koje promoviše nasilje na svim nivoima, u kome vodeći političari predlažu da se problemi rješavaju nasiljem, nasilnim putem, koji izgledaju nasilno u svom političkom nastupu, koji silom, lupanjem o sto šalju poruke, stvara i društvo u kojem se sve više i češće smatra da je rješavanje problema nasiljem dozvoljeno. Mislim da mi trenutno živimo slabe posljedice toga, da će te posljedice biti veće i veće", komentariše Trifunović.

Dodaje da se ovakvi incidenti nisu dešavali često.

"Ljudi se počinju vjerovatno osjećati nesigurnije nego inače, ali ne smijemo zaboraviti da svaka tolerancija nasilja dovodi upravo ovome o čemu govorim, da mi počinjemo nasilje tretirati kao normalan način rješavanja problema. To je katastrofalno. Nasilje uvijek treba osuđivati od koga god da dolazi, a ne samo incidentno kada se desi nekom našem", kaže Trifunović.

Iako se još ne može reći da li se u slučaju Davida Dragičevića radi o ubistvu, treba napomenuti da na području Centra javne bezbjednosti Banjaluke u posljednjih dvadesetak godina ima još osam nerazjašnjenih ubistava. Najpoznatiji neriješeni slučaj je brutalno ubistvo Milana Vukelića, inženjera iz Banjaluke i oca četvoro djece, koji je ubijen u eksploziji auto-bombe 6. novembra 2007. godine u večernjim časovima u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

U posljednjih nekoliko mjeseci u Banjaluci se desio i bombaški napad kod Rebrovačkog mosta, a u proteklih godinu dana zapaljeno je i nekoliko vozila, od čega je jedno skupocjeno vozilo bilo od bivšeg načelnika banjalučkog Centra javne bezbjednosti Zorana Stanišljevića.

Sve to dodatno govori usuprot policijskim izjavama o dobroj bezbjednosnoj situaciji u gradu na Vrbasu. Lideri opozicije zatražili su da se utvrdi prava istina o smrti Davida Dragičevića, a opozicione stranke u gradskom parlamentu zatražile su i raspravu o stanju bezbjednosti u gradu na Vrbasu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG