Linkovi

Smithsonian Folklife Festival ponovno proslavlja folklorne i kulturne tradicije


Meksički 'mariachi' sastav na festivalu folklora Instituta Smithsonian u Washingtonu
Meksički 'mariachi' sastav na festivalu folklora Instituta Smithsonian u Washingtonu

Ovaj program obuhvaća glazbu, ples, umjetnost, kuhanje i predavanja. Sve se održava pod otvorenim šatorima na prostranoj tratini Nacionalnog Malla, između zgrade Kongresa i spomenika Washington

Svake godine na Nacionalnom Mallu u Washingtonu održava se festival folklora Smithsonian Folklife Festival. Njime se proslavljaju kulture i tradicije zajednica sa svih strana svijeta i Sjedinjenih Država. Ove godine poseban je naglasak na folkloru Meksika i Amerikanaca iz azijsko-pacifičkog područja.

James Deutsch programski je direktor Centra za folklorno i kulturno nasljeđe Instituta Smithsonian:

"O ovom smo programu pričali već godinama. I prije smo imali sadržaje iz azijskih zemalja. Na primjer, 2007. godine bio je to program o rijeci Mekong, koji je pokrivao pet zemalja: Kinu, Vijetnam, Tajland, Laos i Kambodžu. No, nikad prije nismo priredili program o Amerikancima iz azijskog-pacifičkog područja u Sjedinjenim Državama."

Ovaj program obuhvaća glazbu, ples, umjetnost, kuhanje i predavanja. Sve se održava pod otvorenim šatorima na prostranoj tratini Nacionalnog Malla, između zgrade Kongresa i spomenika Washington.

Najpopularniji programi su oni glazbeni. Izvođači bodre posjetitelje da probaju izvoditi tradicionalne plesove. Cordula Dahal vodi školu nepalskog plesa u obližnjem mjestu Fairfax u Virginiji:

"Podučavamo i izvodimo četiri plesna stila: tibetanski i nepalski budistički ples, sjeverno-indijski klasični ples Kathak, nepalski folklorni ples i, naravno, Bollywood, koji je danas popularan svugdje u svijetu."

Cordula Dahal podučava i brojne plesove iz Nepala koji bi inače s vremenom mogli izumrijeti. Primjerice, kaže ona, neki budistički plesovi koje podučava, ne uče se više u Nepalu. Ako želite naći učitelja, dodaje ona, to će biti netko tko je jednu ili dvije generacije stariji od vas. Malo podalje, nalazi se takozvani ‘Talkspeak’ šator, gdje posjetitelji mogu slušati ili komunicirati s ljudima koji se trude više naučiti o kulturi Amerikanaca azijskog podrijetla. Tu je i šator u kojem se služe raznorazni čajevi i pružaju demonstracije i savjeti za kuhanje egzotičnih jela.

Direktor festivala Folklife, James Deutsch, kaže da washingtonski Institut Smithsonian ovaj događaj organizira već skoro 40 godina, još od od 1967. godine te je do sada obuhvatio cijeli niz zemalja, kultura i tema. On kaže da ovogodišnji program o Amerikancima iz azijsko-pacifičkog područja predstavlja jedinstvenu mješavinu kultura:

"Organizatora tog programa često pitaju koliko je zemalja predstavljano, misleći na Tajland, Burmu, Indoneziju, Kinu, Japan, Koreju, i ostale. Međutim, njegov odgovor je – samo jedna zemlja: Sjedinjene Države. Jer, kaže on, to je program o ljudima čije je podrijetlo možda iz različitih zemalja u Aziji i pacifičkim otocima, ali svi su oni Amerikanci s azijsko-pacifičkog podneblja. A program predstavlja kako oni njeguju identitet svoje kulture dok žive u Sjedinjenim Državama."

Sljedeće godine glavna zemlja festivala bit će Kolumbija, glavni glazbeni žanr rhythm and blues, a glavna međunarodna organizacija Korpus mira, koji će tim povodom proslaviti pedesetu godišnjicu osnivanja.

XS
SM
MD
LG