Linkovi

U uvjetima državne štednje i pomoć žrtvama prirodnih nepogoda uvjetuje se 'rezovima' na drugim područjima


Čelnici Demokratske stranke koja u Senatu SAD ima većinu
Čelnici Demokratske stranke koja u Senatu SAD ima većinu

Charles Schumer: "Kada se dogodi sljedeći potres, hoćemo li debatirati o rezovima u graničnoj službi? Kada šumski požari ponovno pogode Texas, Novi Meksiko ili Californiju, hoćemo li raspravljati koliko se treba novca oduzeti sanitarnoj inspekciji, da bi pomogli žrtvama požara? Na taj način ne bi trebali raditi."

U subotu prvog listopada u Sjedinjenim Državama počinje nova fiskalna godina. Kao i mnogih prošlih godina, američka vlada još nema usvojen proračun. Senat je zato usvojio privremenu mjeru koja jamči financiranje rada državne uprave do sredine studenog, u nadi da će u sljedećih pet – šest tjedana biti postignut sporazum o proračunu.

Posljednji tjedan jedina prepreka privremenoj mjeri koja – u nedostatku budžeta – jamči financiranje državne uprave bio je spor između republikanaca i demokrata o količini pomoći žrtvama nedavnog uragana i poplava koje su nakon njega slijedile. Zastupnički dom, u kojem su u većini republikanci, usvojio je zakon koji bi sadašnjoj pomoći dodao milijarde dolara. Ali, republikanci su to uvjetovali rezovima u državnom programu kojem je cilj štednja na planu energetike.

Senat, u kojem većinu imaju demokrati, blokirao je ovaj zakon jer se smatralo da pomoć žrtvama prirodnih nepogoda ne bi trebala biti uvjetovana rezovima na drugim područjima. Stajalište demokratske većine u Senatu objasnio je Charles Schumer, senator iz New Yorka: "Kada se dogodi sljedeći potres, hoćemo li debatirati o rezovima u graničnoj službi? Kada šumski požari ponovno pogode Texas, Novi Meksiko ili Californiju, hoćemo li raspravljati koliko se treba novca oduzeti sanitarnoj inspekciji, da bi pomogli žrtvama požara? Na taj način ne bi trebali raditi."

Demokrati su u Senatu predložili istu količinu pomoći žrtvama uragana i poplava koju je predvidio Zastupnički dom, ali bez rezova koji bi 'uravnotežili' taj trošak – za što se zalažu republikanci. No, taj je zakon također bio na kraju odbijen, iz proceduralnih razloga. Protivili su mu se republikanci.

Nakon toga, demokratska većina u Senatu ustanovila je da savezna Agencija za krizne situacije, FEMA, ima dovoljno novca do kraja fiskalne godine. Predložili su da se toj agenciji ne odobravaju nova sredstva te da se tako 'uravnoteži' trošak veće pomoći žrtvama uragana i poplava.

Čelnik republikanske manjine u Senatu, senator iz Kentuckyja Mitch McConnell, smatra da su demokrati bez potrebe blokirali odlučivanje – a rezultat je manje-više, na kraju, isti. "Ovo je sve bilo posve nepotrebno, po mom mišljenju. Ali, drago mi je da je rješenje, kako se čini, na vidiku" - rekao je McConnell.

Na kraju je u Senatu za ovaj prijedlog glasalo 79 senatora, a 13 ih je bilo protiv. Sada se o njemu treba izjasniti Zastupnički dom. No, on u ovom trenutku ne zasjeda – članovi Zastupničkog doma vraćaju se na posao tek u ponedjeljak – a u petak svršava fiskalna godina. Čelnik demokratske većine u Senatu, senator iz Nevade Harry Reid je ovo prokomentirao ovako: "Zastupnički dom nije ovdje. Otišli su iz Washingtona. Teško je pregovarati s nekim tko nije prisutan."

Moguće rješenje je da se manji broj članova Zastupničkog doma sastane u Kongresu te da daju pristanak na financiranje savezne vlade do ponedjeljka – kada se cijeli Zastupnički dom vraća na posao. Tada će, kako se očekuje, biti odobrena privremena mjera koja će jamčiti financiranje savezne vlade i cijele državne uprave za sljedećih šest tjedana.

Pretpostavka je da će u tom razdoblju, između početka listopada i sredine studenog, biti prevladane razlike u vezi državne potrošnje i da će Sjedinjene Države tada i dobiti godišnji proračun.

A možda i neće – u tom će se slučaju debata o državnim rashodima nastaviti.

XS
SM
MD
LG