Linkovi

U sukobu Armenije i Azerbejdžana poginulo 155 vojnika


Arhiva - Jermenski vojnici u blizini područja Nagorno-Karabah novembra 2020. (Foto: AP)
Arhiva - Jermenski vojnici u blizini područja Nagorno-Karabah novembra 2020. (Foto: AP)

Armenija i Azerbejdžan saopštili su da je ukupno 155 vojnika dvije države poginulo u ovonedeljnim obnovljenim neprijateljstvima.

Armenski premijer potvrdio je 105 žrtava, dok je azerbejdžanska strana izgubila 50 vojnika.

Dvije strane razmenjuju optužbe u vezi sa granatiranjem u njihovim pograničnim područjima.

Armensko Ministarstvo odbrane tvrdi da su azerbejdžanske snage koristile borbene bespilotne letjelice u području grada Jermuk – otpočevši granatiranje i upotrebu minobacača.

Azerbejdžanska vojska uzvratila je tvrdnjama da su armenske snage granatirale dva okruga u blizini separatističkog područja Nagorno-Karabah.

Broj žrtava u novom sukobu Armenije i Azerbejdžana najsmrtonosniji je bilans od rata dvije zemlje 2020. godine.

Eskalacija sukoba između Armenije i Azerbejdžana mogla bi da uzrokuje miješanje velikih sila, poput Rusije i Turske, i da destabilizuje važan koridor za transport nafte i gasa, što je već problematično zbog rata u Ukrajini.

Armensko Ministarstvo odbrane optužilo je Azerbejdžan, koji politički i vojno podržava Turska, za napade.

"Situacija na granici je i dalje napeta", saopštilo je ministarstvo.

Sa druge strane, Azerbejdžan optužuje Armeniju, koju podržava Rusija, da ispaljuje granate i artiljeriju na azerbejdžanske vojne položaje.

"Naše jedinice su pod napadom, preduzimamo sve neophodne mjere kako bismo na to odgovorili", navodi azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Azerbejdžan i Armenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabah još od devedesetih godina prošlog vijeka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu Armenske snage usko povezane sa Jerevanom.

Dvije države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Rusija, Francuska i Sjedinjene Države kopredsjedavaju takozvanom Minsk grupom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koja je predvodila mirovne pregovore od ranih devedesetih godina prošlog vijeka.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG