Linkovi

U SAD-u porodi uz pomoć babica ponovno postaju popularni


U SAD-u porodi uz pomoć babica ponovno postaju popularni
U SAD-u porodi uz pomoć babica ponovno postaju popularni

U Sjedinjenim Državama babice pomažu pri oko 300 tisuća poroda svake godine, u bolnicama, klinikama i domovima

Babice koje pomažu porodima kod kuće stara su tradicija u mnogim društvima diljem svijeta. No, u Sjedinjenim Državama, ova je tradicija počela gubiti na popularnosti sredinom 19-og stoljeća, kako se povećao broj bolnica i liječnika. Do 1935. godine 90 posto poroda u Americi obavljalo se u bolnicama, uz nazočnost doktora. Do 1950-ih, u većini američkih saveznih država porodi kod kuće, s babicama, bili su protuzakoniti. No, danas se ti zakoni mijenjaju, a porodi uz pomoć babica ponovno postaju popularni.

Karen Kramer na pregledu je kod babice. Ona se planira poroditi kod kuće, što je rijetkost u Sjedinjenim Državama. Karen je svojih prvih dvoje djece rodila na tradicionalan način, u bolnici, uz nazočnost doktora, no ta je iskustva nisu u potpunosti zadovoljila. Za vrijeme njenog prošlog poroda, kaže ona, medicinske su sestre odmah uzele bebu, i odnijele je, te je nisu vratile majci oko tri sata. Nije bilo nikakvih komplikacija, rekle su joj, već su jednostavno bile previše zauzete.

"Sve vrijeme sam sjedila i nisam mogla vjerovati da sam upravo rodila svoje drugo dijete, i nisam bila s njim, nisam ga mogla uzeti u naručje. To mi je bilo strašno teško."

Dodaje kako misli da je nepotrebno patila jer je bolnica željela izbjeći bilo kakav zakonski rizik. Naime, htjela je ustati i hodati kad je osjećala trudove, kako bi si olakšala bolove u leđima, no medicinsko osoblje joj to nije dozvolilo.

Amy Hemiter rodila je četvoro djece, i babice su pomagale pri svim njenim porodima. Kaže da su ljudi šokirani, neki čak užasnuti kada čuju za njene porode kod kuće, bez liječnika. Babice prolaze obuku od najmanje tri godine, navodi babica Mary Ann Richardson. Toliko dugo je potrebno da se dobije dozvola za obavljanje tog posla, a za babice-medicinske sestre obuka traje i duže.

"Za certifikat za babice potrebno je odraditi minimalno 1350 sati prakse. Dakle to nije nešto što samo tako možete odlučiti raditi, ispuniti formular, platiti i dobiti certifikat."

Nakon što dobiju dozvolu, babice imaju dosta posla. U Sjedinjenim Državama one pomažu pri oko 300 tisuća poroda svake godine, u bolnicama, klinikama i domovima. Samo jedan posto ovih poroda dogodi se izvan bolnica, no broj kućnih poroda u Americi u prosjeku raste za oko tri posto godišnje. Gospođa Richardson, koja samo obavlja kućne porode, kaže da ponekad mora čak i odbiti neke klijente, jer je previše zauzeta, jer babica jednostavno nema dovoljno.

Doktorica Mavis Schorn pokušava promijeniti tu situaciju. Ona je voditeljica programa obuke za babice, koje su ujedno i medicinske sestre pri uglednom sveučilištu Vanderbilt u Tennesseeiju. Kaže da mnogi Amerikanci na porod još uvijek gledaju kao na zastrašujuće iskustvo, te ga smatraju medicinskom komplikacijom, a ne jednim prirodnim procesom. Upravo to je, nastavlja ona, razlog zašto se mnoge buduće majke osjećaju sigurnije kad pored njih stoji sva medicinska oprema koja im je na raspolaganju u bolnicama.

Gospođa Schorn kritizira razmišljanje koje naziva slijepim vjerovanjem u modernu tehnologiju i znanost. Istraživanja pokazuju, kaže gospođa Schorn, da su kućni porodi jednako sigurni kao i oni u bolnicama. Premda neke žene koje tijekom kućnih poroda imaju neočekivane komplikacije, na kraju ipak završe u bolnicama, ozbiljne situacije u kojima su im životi dovedeni u pitanje su rijetki. Usprkos tome, pomaganje babica na porodima još je uvijek ilegalno u deset od 50 američkih saveznih država.

Amy Hamiter se nada i većoj "revoluciji poroda kod kuće", te i sama uči da postane babica. Želi podijeliti svoje iskustvo, te je čak postavila i video snimku svog posljednjeg poroda na Internet, kako bi je i druge žene mogle vidjeti.

"To je prirodan proces i ne treba ga doživljavati kao medicinski zahvat. Naravno, ponekad je medicinska intervencija potrebna kako bi se spasio život, no u normalnim i zdravim trudnoćama, i majka i beba će biti u redu, ako ih se samo pusti na miru."

No, rasprave o ovom pitanju se nastavljaju. Premda američka udruga ginekologa na svom web sajtu naziva ove porode "trendi i opasnim", broj kućnih poroda u Americi i dalje raste.

XS
SM
MD
LG