Linkovi

Za stabilizaciju tržišta nekretnina u Miamiju najviše su zaslužni stranci


Miami, Florida
Miami, Florida

Na Floridi, cijene stanova pale su u posljednjih godinu dana za 13 posto, dok je prodaja narasla za 40 posto

Usprkos nestabilnosti američkog tržišta nekretnina, prodaja stanova u Sjedinjenim Državama je u porastu. Predstavnici industrije nekretnina kažu da je u protekloj godini prodaja stanova porasla za 30 posto. Porast prodaje u Miamiju na Floridi predvode strani ulagači.

Horizont Miamija krase brojni stambeni neboderi. Izgrađeni prije kraha tržišta nekretnina, mnogi od njih bili su prazni dok su krediti presušivali. Međutim, Nacionalna udruga trgovaca nekretninama navodi da se sada ovo tržište počinje oporavljati, zahvaljujući kupcima iz inozemstva. Iskoristivši situaciju kad su cijene iznimno niske, braća Angel i Santiago Herrera iz Venecuele ovog su ožujka kupili 39 stanova u jednom od nebodera u Miamiju. Sada računaju na skori porast njihove vrijednosti. "Svakome je poznato da se nekretnine u Sjedinjenim Državama nalaze u poziciji kad njihove cijene više ne mogu ići dolje. Zato smo se odlučili investirati ovdje jer će najvjerojatnije uskoro ići gore, a ne dolje" - kaže Angel Herrera.

Braća Herrera već su prodali 18 stanova kupcima iz Venecuele, Ekvadora i Argentine. Ostale stanove namjeravaju iznajmiti dok se cijene dodatno ne oporave. Na Floridi, cijene stanova pale su za 13 posto u posljednjih godinu dana, dok je prodaja narasla za 40 posto. Jenny Huertas, agentica za nekretnine braće Herrera, procjenjuje da strani kupci sada čine 60 posto ukupne prodaje stanova u Miamiju: "Kontaktirali su nas iz preko 450 investicijskih fondova iz cijelog svijeta tražeći stanove po sniženim cijenama i to u paketima."

Većinu inozemnih kupaca privlači i vrlo povoljan devizni tečaj, pa američke nekretnine plaćaju u gotovini. U jednom od stambenim naselja u Orlandu na Floridi stranci su vlasnici većine stanova. Broker Alec String kaže da njegova prodaja odražava trend međunarodnih ulaganja u nekretnine Sjedinjenih Država. Njihov ukupan iznos za prošlu godinu bio je 66 milijardi dolara: "U posljednja dva mjeseca zaključili smo 34 ugovora. Od toga je 80 posto bilo za međunarodne ulagače."

No, James Fetgatter iz Udruge stranih ulagača u nekretnine kaže da se ti investitori sučeljavaju s problemima. Banke, na primjer, ponekad odgađaju staviti na tržište ponovno kupljene stanove, što se onda očituje nedovoljnim brojem jeftinih nekretnina s obzirom na potražnju. "Najveće pritužbe stranaca koji žele ulagati u Sjedinjene Države odnose se na pomanjkanje zaista jeftinih nekretnina. Oni se žale da ne mogu naći stan ili kuću po cijeni koju su voljni platiti" - kaže James Fetgatter.

Unatoč tome, James Fetgatter kaže da su strani ulagači i dalje optimistični u vezi s američkim tržištem nekretnina. A Angel i Santiago Herrera nastavljaju sa svojim planovima. Sada rade na ugovoru kojim bi kupili jo 60 stanova u Miamiju, koje potom namjeravaju prodati inozemnim kupcima.

XS
SM
MD
LG