Linkovi

U Las Vegasu ponovno otvoren Muzej mafije


U Las Vegasu ponovno otvoren Muzej mafije
U Las Vegasu ponovno otvoren Muzej mafije

Muzej nastoji iznijeti “obje strane priče” o organiziranom kriminalu u SAD i kako je on utjecao na stvaranje Las Vegasa

U Las Vegasu je, jučer, 14. veljače, na 83. godišnjicu događaja poznatog pod imenom Masakr na Valentinovo, ponovno otvoren Muzej mafije.

Nacionalni muzej organiziranog kriminala, poznatiji pod kraćim imenom Mob Museum, ponovno je jučer otvoren za javnost nakon pet godina renoviranja i 42 milijuna uloženih dolara, iz javnih fondova. Također, i velikodušnih privatnih donacija u muzejskim izlošcima – neke od onih koji, razumljivo, i dalje preferiraju status anonimnih donatora. Na izložbenom prostoru veličine 17000 četvornih stopa, koji uključuje zid od cigle koji je primio metke ispaljene na sedmoricu gangstera u masakru u Chicagu, na Valentinovo 1929. godine, muzej nastoji iznijeti “obje strane priče” o organiziranom kriminalu u Americi i kako je on utjecao na stvaranje Las Vegasa.

Impozantna zgrada u središtu Las Vegasa, u kojoj je muzej smješten, dio je te priče. U njoj je nekoč djelovao savezni sud koji je, u razdoblju od 1950. do 1951. godine, bio jedno od 14 lokacija na kojima je Kefauver odbor provodio saslušanja u okviru senatske istrage o gangsterskim aktivnostima i utjecaju mafije na ekonomski, politički i kulturni život Sjedinjenih Država.

Posjetitelja muzeja na ulazu dočekuje ogromna crno-bijela fotografija nožnog prsta s kojega visi bijela cedulja. Na njoj piše: “Ubojstvo. Benjamin Siegel. 810 Linden. Beverly Hills.”

Naravno, radi se u Bugsyju Siegelu, gangsteru kojega su mnogi upoznali zahvaljujući Warrenu Beattyju koji ga je, 1991., igrao u filmu Bugsy, filmu o ulozi mafije u stvaranju Las Vegas Stripa, najslavnije lasvegaške ulice.

I tako počinje posjet Muzeju mafije… putovanje u vremenu od 30-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća, kad je organizirani kriminal bio obilježen obiteljskim i etničkim vezama i kad su se policija i pravosudni sustav razvijali kao institucije fokusirane na suzbijanje njihovih utjecaja.

Nižu se izlošci iz razdoblja prohibicije i iz vremena Kennedyjeve administracije – viski boce i FBI snimke. I stranica iz salda-konta Meyera Lanskyja i odijelo TV-gangstera Tonyja Soprana. Jedan dio muzeja posvećen je “Mreži prijevara” koje je mafija prela za svojih najslavnijih dana i tako utjecala na nacionalne izbore u Americi i na Fidela Castra, na Kubi. Sudnica u kojoj su se održavala Kefauver saslušanja u potpunosti je restaurirana, a posjetitelje u pedesete godine vraća i poseban film.

Muzejska je postava djelo kustosa Dennisa Barrieja i njegove supruge Kathleen. Oboje imaju za sobom dugu karijeru koja uključuje i rad na organiziranju Međunarodnog špijunskog muzeja, u Washingtonu.

Prikupljanje muzejskog materijala nije uopće bilo jednostavno, kaže Barrie: “Prikupljanje predmeta iz povijesti organiziranog kriminala bilo je teško jer – organizirani kriminal ne vodi baš urednu evidenciju o svojim aktivnostima. Ne zapisuju svaki detalj, a kad nekoga ubiju, revolver bacaju u rijeku ili u Meadowlands, u New Jerseyju. Zato je pronalažanje predmeta bilo teško i tek zadnjih pet, šest godina počeli su, da tako kažem, izlaziti na površinu.”

Ponovno otvaranje muzeja poklopilo se sa 83. godišnjicom masakra u Chicagu, na Dan Sv. Valentina. Jedan je to od najznačajnijih datuma u povijesti mafije: Al Capone i njegovi ljudi ubili su sedmoricu iz protivničke gangsterske organizacije, irske mafije pod vodstvom Bugsa Morana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG