Linkovi

U Kongresu počeo proces potvrde generala Petraeusa za zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu


Ovaj general sa četiri zvjezdice uživa veliku podršku u Kongresu no isto ne vrijedi za ratne napore nad kojima on preuzima kontrolu

Na Capitol Hillu je počelo svjedočenje generala Davida Petraeusa koji treba biti potvrđen na mjesto glavnog zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu. Ovaj general sa četiri zvjezdice uživa veliku podršku u Kongresu no isto ne vrijedi za ratne napore nad kojima on preuzima kontrolu.

Generala Davida Petraeusa smatraju jednim od najuglednijih i najpouzdanijih časnika u američkim oružanim snagama. Njemu se pripisuje preokret u ratu u Iraku te je predsjednik Obama zatražio od njega da isto učini u Afganistanu. Američki senatori propitivali su generala Petraeusa oko protu-pobunjeničke strategije koju je provodio u Iraku i kako se ista može učinkovito primijeniti u Afganistanu. U strategiji generala Petraeusa u Iraku naglasak je bio stavljen na zaštitu lokalnog stanovništva i to je dovelo do dramatičnog poboljšanja sigurnosnih prilika. Nakon promjena u Iraku, utjecajna šijitska organizacija, Mahdijeva vojska, položila je oružje, a sunitski pobunjenici promijenili su stranu te su podržali Sjedinjene Države u borbi protiv al-Qaide.

Jeremy Binnie, analitičar pri organizaciji Jane's Security Analysis Group, kaže da je manje vjerojatno da će američke snage u Afganistanu biti u prilici u kratkom roku nagovoriti pobunjenike da polože oružje: "Morate pregovarati s pozicije sile. Dok god govorimo o povlačenju, što više budemo govorili o promjeni strategije, to će jačati talibane jer će misliti kako će oni pobijediti. U takvoj situaciji nitko ne želi mijenjati strane."

Binnie kaže da se američka protu-pobunjenička strategija u Afganistanu suočava sa znatno većim izazovima nego u Iraku jer je vlada u Kabulu ogrezla u korupciju: "Rasprostranjeno je uvjerenje da afganistanska vlada nije dovoljno učinkovita. Pitanje je – kad se odgovornost u zemlji preda afganistanskoj vladi – može li ta vlada učinkovito obavljati svoj posao? Mislim da dosta ljudi sumnja u to."

Članovi Kongresa kažu da će general Petraeus nedvojbeno biti potvrđen na dužnost zbog njegovih dosadašnjih uspjeha. Time će naslijediti generala Stanleya McChrystala koji je prošlog tjedna dao ostavku zbog uvredljivih komentara o predsjedniku Obamu i njegovim suradnicima. I general McChrystal i general Petraeus podržali su plan predsjednika Obame o razmještanju 30 tisuća dodatnih američkih vojnika u Afganistanu kako bi se suzbila pobuna. Kongres je podržao plan no demokratski zastupnici, nakon devet ratnih godina, kažu kako žele vidjeti napredak do kraja godine. Oni, također, žele od generala Petraeusa da im da jamstva o početku povlačenja iz Afganistana u srpnju 2011. godine, kao što je predsjednik Obama i obećao.

U Kabulu, glasnogovornik NATO saveza Josef Blotz izjavio je da politička drama nije i neće utjecati na sigurnosne operacije u Afganistanu: "Što se tiče raspoloženja naših snaga i tijeka operacija nema nikakvih promjena. Naši vojnici razumiju da moraju nastaviti surađivati s afganistanskom vojskom kako bi se nastavilo s borbom na jugu te neće biti pauze u našim naporima da zaštitimo afganistanski narod."

No jedno novo izvješće baca sumnju na američke napore o suradnji s afganistanskom vojskom kako bi se poboljšale sigurnosne prilike. Posebni američki inspektor zaključio je u izvješću da su sposobnosti afganistanske vojske bile precijenjene u proteklih pet godina dijelom i stoga što se Sjedinjene Države oslanjaju na pogrešni sustav ocjenjivanja.

XS
SM
MD
LG