Linkovi

U Egiptu se govori o pravdi, ali i o tome koliko daleko bi ona trebala ići


Bivši egipatski ministar stanovanja Ahmed el-Maghrabi dolazi pred sud u policijskom vozilu, u veljači 2011.
Bivši egipatski ministar stanovanja Ahmed el-Maghrabi dolazi pred sud u policijskom vozilu, u veljači 2011.

Javnost nije zadovoljna kako se kažnjavaju bivši vlastodršci, pogotovo kada je riječ o čelnicima i agentima zloglasne službe sigurnosti, odgovorne za smrt ili nestanak tisuća ljudi

U Egiptu posljednjih tjedana traje istraga nasilja i korupcije za koju je – kako se sumnja – odgovoran bivši predsjednik Hosni Mubarak i njegovi najbliži suradnici. No, u zemlji se vodi i raspra o tome koliko bi daleko istraga trebala ići.

Egipćani ovih dana dosta govore o pravdi, ali kada je u pitanju odgovornost vrha bivšeg režima, na čelu s Hosnijem Mubarakom, onda tu ima dosta razlika. Cijela je obitelj bivšeg predsjednika bila ispitana od strane istražitelja, a dva Mubarakova sina su u istražnom zatvoru.

Said Sadek, profesor sociologije politike na Američkom sveučilištu u Kairu, kaže da Egiptu nije primjeren model brutalne 'revolucionarne pravde' kakav je viđen u Iranu 1979. i Rumunjskoj 1989.: "Ovdje ne postoje revolucionarni tribunali jer je svima jasno da se to ne bi moglo zaustaviti, kada bi krenulo. Nastradali bi mnogi, bilo bi mnogo krvi. A to nije u prirodi naroda Egipta. Treba znati da svaka revolucija djeluje u skladu s mentalitetom naroda."

Iako je egipatski narod prema Sadeku umjeren, zločini koji se stavljaju na teret bivšeg režima nisu bili takvi. Mubarakove službe sigurnosti i policija su zimus – za mirnih prosvjeda protiv vlasti – ubile više od 800 ljudi. U trideset godina Mubarakove vlasti, policija je mučila na tisuće ljudi, a milijarde dolara državnog novca – jednostavno su nestale.

Nakladnik Hisham Kassam, česti kritičar Mubarakove vlasti, smatra da se pravda mora uspostaviti, pogotovo kada je u pitanju pronevjeren novac. On podsjeća da gotovo polovina egipatskog stanovništva preživljava na tek dva dolara dnevno: "Kada pogledate kako je Mubarak djelovao, pogotovo kada je riječ o korupciji, jasno vam je da se to ne može jednostavno oprostiti. To su ozbiljne stvari i ako se ne kazne, dogodit će se ponovno."

Prošli je tjedan iz zatvora puštena supruga Hosnija Mubaraka, nakon što je obećala da će njezina obitelj vratiti milijune dolara u raznoj osobnoj imovini te nekretninama. Ministarstvo pravosuđa najavilo je da će se nakon toga istraga protiv nje obustaviti.

No, javnost nije zadovoljna kako se kažnjavaju bivši vlastodršci – pogotovo kada je riječ o čelnicima i agentima zloglasne službe sigurnosti koja je odgovorna za smrt ili nestanak tisuća ljudi. Hisham Kassem smatra da je Egiptu potrebna neka vrst južno-afričkog Povjerenstva za istinu, tijela koje je pomoglo toj zemlji da prevlada traumu apartheida. Kako se ne mogu na odgovornost pozvati svi koji su radili za bivši režim, pred tim tijelom trebali bi se pojaviti najodgovorniji – govoriti o tome što su radili i ispričati se, kaže ovaj egipatski aktivist.

Said Sadek, predavač na Američkom sveučilištu u Kairu, smatra da je klasični sud bolja instanca, pogotovo kada su u pitanju policajci i agenti službe sigurnosti. Takvo jedno suđenje već je obavljeno – prije nekoliko dana na smrt je osuđen bivši policajac odgovoran za ubojstvo dvadeset prosvjednika, u siječnju i veljači, za vrijeme protu-vladinih mirnih prosvjeda.

Takvom se čovjeku moralo suditi, a na žrtvama je da odluče žele li se poslije miriti s počiniteljima ili ne – kaže Said Sadek: "Tek kada se žrtva zadovolji, i tek kada sud ustanovi da su njezina prava bila kršena, tek tada može doći do praštanja – i to isključivo od strane žrtve ili njezine obitelji. Jer, kako možete tražiti od nekoga kome je ubijen sin ili kćer da oprosti ubojici?"

U regiji se prati kako će Egipat riješiti ovaj problem. Hisham Kassam kaže da, ako se krene u kažnjavanje, onda će vlastodršci u susjednim zemljama dodatno pojačati represiju – jer će ih biti strah što će im se dogoditi ako izgube vlast. No, Said Sadek kaže da je Hosni Mubarak – bez obzira hoće li biti osuđen ili ne – već doživio javnu osudu, moralnu i političku. Ona je bolnija od smrtne kazne – tvrdi Said Sadek.

XS
SM
MD
LG