Linkovi

U dijaspori sve učestalija nastojanja mijenjanja narativa o ratnim zločinima


Forensic experts examine human remains at a mass grave in the village of Tomasica, near the Bosnian town of Prijedor, Oct. 31, 2013.
Forensic experts examine human remains at a mass grave in the village of Tomasica, near the Bosnian town of Prijedor, Oct. 31, 2013.

Uklanjanje dijela citata o zločinima počinjenim nad Bošnjacima iz tekstova jednog od nastavnih predmeta na Univerzitetu Victoria u Australiji, te ponavljanje lažne vijesti o uklanjanju materijala iz škole u Chicagu izazvalo je uznemirenje ali i kritike žrtava i stručnjaka iz polja tranzicijske pravde.

Stručnjaci za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navode da ovakvi lažni sadržaji i mediji koji ih prenose imaju važnu ulogu u procesu mijenjanja narativa i propagiranja nacionalističkih ideja.

Charles Cather, američki bloger i youtuber koji živi u Srbiji, tražio je nedavno od Univerziteta Victoria u Australiji uklanjanje dijela materijala iz predmeta o ljudskim pravima u kojem su opisani zločini počinjeni nad Bošnjacima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Materijal za koji se smatra da je sporan napisao je filozof Richard Rorty, a uključuje citat američkog pisca Davida Rieffa, koji je izvještavao iz BiH u periodu rata.

“Srbima muslimani više nisu ljudi (…) Muslimanske zarobljenike koji leže na zemlji u redovima, čekajući ispitivanje, srpski stražar prevezao je u malom dostavnom kombiju… Musliman iz Bosanskog Petrovca bio je prisiljen da otkine zubima spolni organ svom prijatelju muslimanu. Ako kažete da osoba nije čovjek, a on liči na vas, i da je jedini način da identifikujete ovog vraga tako što ćete mu skinuti hlače – muškarci se u islamu obrezuju, a Srbi ne – vjerovatno je kratak put, psihološki, do toga da mu odsječete spolni organ. Nikad nije postojala kampanja etničkog čišćenja u kojoj je seksualni sadizam nedostajao”, napisao je u svom izvještaju Rieff.

Rorty je napisao da poruka koja se može izvući na osnovu Rieffovih zapisa jeste da “srpski ubice i silovatelji ne misle da krše ljudska prava, jer to ne rade drugima, već muslimanima”.

Bloger Cather je na svome YouTube kanalu, u kojem često govori o Srbiji i gostoprimstvu njenog stanovništva, rekao da citat “degradira Srbe”.
Univerzitet Victoria je uklonio ovaj citat, što je izazvalo brojne reakcije.

Kampus Univerziteta Victoria. (Izvor: Victoria University)
Kampus Univerziteta Victoria. (Izvor: Victoria University)

Iz Univerziteta Victoria za BIRN BiH kažu da odluka o uklanjanju ovog konkretnog citata nije odraz njegove tačnosti ili valjanosti, već priznavanje da se trebaju pažljivo birati primjeri za teme koje su osjetljive, kao što su ljudska prava.

“Razmišljajući, utvrđeno je da je citat bio pretjerano eksplicitan, uključujući genitalno osakaćivanje žrtve, i da bi rasprava o ovom pitanju i povezanim kršenjima ljudskih prava mogla biti omogućena bez davanja detalja”, navode u odgovoru iz Univerziteta Victoria.

Naveli su i da je zabrinutost zbog upotrebe citata izrazilo više izvora, uključujući i studente, te da je njihova prva briga dobrobit studenata i to je bio razlog zašto je Univerzitet uklonio citat. Kažu da je njihov cilj obezbijediti siguran i inkluzivan prostor u učionici, gdje će svi studenti kontroverzne teme, poput ove, moći slobodno istražiti i razgovarati bez straha ili osude.

“Uprkos uklanjanju ovog specifičnog citata, nastavni plan i program ostaju isti i studenti se snažno ohrabruju da razgovaraju o svim kršenjima ljudskih prava. O kršenju ljudskih prava u bosanskohercegovačkom ratu i dalje će se govoriti na ovom kursu”, kažu iz Univerziteta Victoria i dodaju da se izvinjavaju “zbog moguće povrede koju su upotreba ili uklanjanje ovog citata prouzrokovali”.

Istraživač Hikmet Karčić ističe važnost činjenice da se duži niz godina na ovom univerzitetu predaje i izučava genocid u Bosni i Hercegovini te nema naznaka da će išta biti promijenjeno po tom pitanju.

On kaže da su pojedini srbijanski nacionalistički mediji iz dijaspore “spinovali ovu priču i prikazali je kao pobjedu ‘ispravljanja nepravde’ i subjektivnog učenja o ratu u bivšoj Jugoslaviji”.

“U posljednje vrijeme postoji tendencija pojedinih srpskih nacionalista u dijaspori da putem online pritiska i uznemiravanja stranih obrazovnih institucija nastoje promijeniti već utvrđene historijske fakte i progurati svoj narativ”, kaže Karčić.

Zabrinutost zbog mogućnosti revidiranja sudskih, naučnoistraživačkih i historijskih činjenica o zločinima u Bosni i Hercegovini usljed pritiska revizionističkih grupa dijeli direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić, koji je nezadovoljan odlukom Univerziteta Victoria.

“Ako neki srpski ultranacionalisti smatraju navedene činjenice uvredljivim, šta mislite kako se osjećaju porodice masakriranih, poniženih, silovanih, mučenih, nevinih civila koji su ubijani u Bosni i Hercegovini?”, kaže Ramić.

Lažna vijest o školi u Chicagu

Chicago
Chicago

Online portal koji, po ocjeni Raskrinkavanje.ba, širi lažne vijesti, teorije zavjere i pristrasno izvještava, iznio je informaciju – koju su preuzeli drugi portali, te su tekst neki preveli i na engleski jezik – da je, na osnovu školskog rada učenice “Emerson” škole u Chicagu, 2017. godine promijenjen nastavni program čitavog školskog distrikta koji se odnosi na genocid u BiH.

Samir Beharić, pripravnik u Evropskom parlamentu, koji je nakon čitanja i uviđenih kontradiktornih navoda u tekstu odlučio da istraži priču i sve to objavi na svom Twitter profilu, za BIRN BiH kaže da se radi o lažnoj vijesti.

“Screenshot odgovora tadašnjeg direktora škole Jima Morrisona ne odgovara zaključcima koje je autor napisao u tekstu. Autor teksta na više mjesta spominje kako je škola koristila ‘propagandu’ koja Srbe navodno prikazuje u lošem svjetlu, te da je učenica svojom domaćom zadaćom istisnula lekcije o genocidu iz plana i programa ove škole”, kaže Beharić.

On je kontaktirao upravu škole.

“Istog dana sam dobio odgovor od Samanthe Alaimo, nove direktorice škole, koja je u svom odgovoru vrlo jasno podvukla da škola nije promijenila plan i program, te da radi po Zakonu o školstvu savezne države Illinois. Direktorica ove obrazovne institucije je naglasila kako je njena škola dužna da izučava teme genocida, uključujući i genocid u BiH. Alaimo je u istom e-mailu izrazila svoje žaljenje što je ova pogrešna interpretacija žalbe uznemirila porodice žrtava i izložila ih dodatnom stresu”, kaže Beharić.

On kaže da je posebno opasna pojava širenja lažnih vijesti s malih portala sa upitnim kredibilitetom, čije vijesti kasnije preuzmu mainstream mediji, među kojima su i javni TV i radio servisi.

“Posebno je indikativno što je vijest o događajima iz 2017. godine objavljena nepuna dva mjeseca prije 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Upravo iz tog razloga smatram da je i više nego bitno na vrijeme reagovati na objavu lažnih vijesti, te ih argumentovano demantovati prije nego prouzrokuju veću štetu. Ova vijest o događajima iz 2017. godine je već do sada nanijela i više nego dovoljno štete i boli porodicama žrtava genocida”, zaključuje Beharić.

Ivana Zanić iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) u Beogradu kaže da se činjenice koje su utvrđene u mnogobrojnim presudama Haškog tribunala ostavljaju po strani, a nacionalističke struje kojima se daje prostor u javnosti predstavljaju događaje kroz prizmu “zaštite interesa srpskog naroda i očuvanja tradicije”.

“S obzirom da su takvi narativi promovisani u medijima s nacionalnom frekvencijom i u novinama s najvećim tiražima, ne čudi stav velike većine u Srbiji o događajima iz ratne prošlosti. Otvorenim podržavanjem vlasti i izbjegavanjem sankcionisanja ljudi, koji su nerijetko i osuđeni ratni zločinci, koji u javnom prostoru predstavljaju svoje ‘istine’, daje se vjetar u leđa svima koji u presudama Haškog tribunala i činjenicama utvrđenim u njima vide ‘zavjeru protiv Srba’”, kaže Zanić za BIRN BiH.

Ona objašnjava da ovi događaji ne doprinose pomirenju u regionu, procesuiranju odgovornih, te omogućavanju žrtvama da ostvare reparacije ili barem dobiju simbolično priznanje patnji kroz koje su prošle.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG