Linkovi

U Baltimoru se održava dvodnevni Američko-balkanski poslovni summit


Robert Markt
Robert Markt

Cilj skupa je jačanje gospodarskih veza Sjedinjenih Država i zemalja iz regije

U Baltimoru se održava dvodnevni Američko-balkanski summit posvećen jačanju gospodarskih veza Sjedinjenih Država i zemalja iz regije. Domaćin skupa guverner je američke države Maryland, a pozivu se odazvalo oko 400 političara, ekonomista i poduzetnika.

Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru predstavljaju član Predsjedništva Bakir Izetbegović i predsjednik Filip Vujanović, izaslanstvo Srbije nije došlo, jer je na summit pozvano i Kosovo. Službeni Washington ne krije razočaranje tom odlukom Beograda. Skup u Baltimoru nije politički, već gospodarski, Srbija propušta priliku, kazao je Tom Countryman, pomoćnik američke državne tajnice zadužen za Europu. Countryman je kazao i kako je Hrvatska, bez obzira na poteskoće s kojima se suočava, primjer koji mora inspirirati ostale zemlje u regiji.

"Prije sedam ili osam godina Hrvatska u ekonomskom, političkom i društvenom razvoju nije bila puno bolja od Srbije. No hrvatska Vlada je u relativno kratkom roku donijela strateške odluke ka ulasku u Europsku uniju. Mislim da svaka balkanska zemlja mora biti time inspirirana. Ako je bilo moguće da to Hrvatska postigne ono što je učinila onda to mogu i druge zemlje, možda ne istom brzinom, ali u doglednoj budućnosti."

Bez obzira završila Hrvatska pregovore s Europskom unijom u lipnju ili ne, zemlja je na pravom putu, kazao je američki diplomat. O americčo-hrvatskim poslovnim vezama govori Charles Dillon, organizator ovog poslovnog skupa:

“Mislim da su hrvatsko-američki poslovni odnosi vrlo pozitivni. Već postoji niz roba koje se izvoze iz Hrvatske u Sjedinjene Države, postoji snažna izvozna baza, a Amerikanci znaju za Hrvatsku kao lijepu destinaciju."

Hrvatsku u Baltimoreu predstavlja državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Robert Markt.

"Hrvatska je došla u Baltimore iz dva razloga. Prvo da podsjeti američke ulagače da je Hrvatska za ulagače prijateljska zemlja i drugo, da napravimo uvertiru za Forum Ron Brown koji će se u Hrvatskoj održati od 4. do 6 travnja.“

Na spomenutom skupu u Dubrovniku naći će se brojni američki ulagači i predstavnici američke vlade. Koliko je Hrvatska spremna za ulaganja, osobito kada je u pitanju cijela regija. Jos jednom Robert Markt:

"Ono u što mi možemo krenuti odmah jest korištenje naše infrastrukture. U prvom redu tu mislim na našu prometnu infrastrukturu. Hrvatska ima luke, razvijenu mrežu auto-cesta, radi se na unapređenju željezničke infrastrukture tako da je to nešto s čim odmah možemo startati ukoliko postoji interes američke strane."

Ovdje u Baltimore-u Hrvatska je predstavljena kao zemlja koja se medju prvima u regiji bori protiv korupcije i koja se sučelila s ozbiljnim reformama, Makedonija je predstavljena kao država u kojoj se tvrtka može otvoriti u jednom danu, Crna Gora je upravo u Marylandu otvorila ured za gospodarsku suradnju sa Sjedinjenim Državama. Bosna i Hercegovina se nada da će do američkih ulaganja doći odmah. Inače, Iz BiH je na ovaj skup došlo oko 45 sudionika, što politicara što poduzetnika, iz Crne Gore isto tako, s Kosova oko 30, a iz Hrvatske dva - jedan vladin dužnosnik i jedan poduzetnik.

XS
SM
MD
LG