Linkovi

U američkim je oružanim snagama sve više novaka azijskog podrijetla


U američkim je oružanim snagama sve više novaka azijskog podrijetla
U američkim je oružanim snagama sve više novaka azijskog podrijetla

Barry Huang: "Majka mi je budist. Kad sam odlučio stupiti u vojsku, znao sam da ne želim nikoga ubiti. Ne želim imati nečiju smrt na svojoj savjesti."

Američka vojska je u cijelosti dobrovoljačka, etnički jako izmiješana, uostalom, kao i same Sjedinjene Države. Medjutim Amerikanci azijskog podrijetla su obično bili u njoj manje zastupljeni. U posljednje se vrijeme to mijenja i oni se prijavljuju za vojnu službu u velikom broju. Lonny Shavelson izvjescuje o brojnim razlozima za to.

Amerikanci azijskog podrijetla sačinjavaju samo deset posto stanovništva grada New Yorka, no četrnaest posto njegovih regruta. Taj je broj još veci u kalifornijskim gradovima, na primjer u području San Francisca do sada ove je godine njihov udjel je 42%, daleko vise od proporcionalnog.

U regrutnoj stanici u mjestu Richmond u području San Francisco zaljeva oficiri podučavaju nove regrute kako se maršira. Regruti – braca blizanci Albert i Barry Huang imaju 18 godina, i kod kuce govore kantoneskim jezikom.

"Roditelji su nas uvijek uvjeravali da trebamo ići na fakultet, i ovo je početak toga kako ćemo to postići, uraditi ono sto nasi roditelji žele, ići ćemo na fakultet i steci obrazovanje. Sad kad je ekonomija u lošem stanju a cijena školarina je porasla, vojska ce platiti za naše obrazovanje" - kaže nam Albert Huang.

Važnost koju roditelji američko-azijskih etničkih korijena tradicionalno polažu na izobrazbu je sučeljena s posrnulom američkom ekonomijom i troškovima fakulteta koji vrtoglavo rastu. Pogodnosti koje vojska pruža regrutima u pokrivanju tih troškova su sada posebice privlačne, sto je jedan od razloga sve većeg broja regruta iz te etničke skupine. No to nije sve.

Ken Mochuzuki je koautor knjige o Amerikancima azijskog podrijetla u američkoj vojsci. On navodi da su se američki vojnici u prošlosti borili protiv Azijata, Japanaca u Drugom svjetskom ratu, kasnije protiv Koreanaca i Vijetnamaca. Mladi vojnici danas rodjeni su nakon tih ratova, a onima koji su podrijetlom iz jugoistočne azije, roditelji su cesto prije emigriranja proveli vrijeme u izbjegličkim logorima. "U današnjem ratu oni se ne bore protiv Azijata kao sto su to činili u Drugom svjetskom ratu. Oni ovako žele dokazati svoju lojalnost ovoj zemlji te da su Amerikanci poput svih drugih Amerikanaca" - kaže Ken Mochuzuki.

Medjutim, povećan broj azijskog-američkih regruta ne znaci da ih je vise i na bojišnici, njih se cesce može naći u ne-borbenim ulogama. Takvi vojnici izvlače korist iz obrazovanja i treninga u poslovima koji se mogu primijeniti i u civilnom životu, poput tehnologije ili medicine. Braca Huang kazu da za njih ne-borbena uloga ima i kulturni i religijski značaj. Njihova je majka budist. "To je na mene imalo utjecaj. Kad sam odlučio stupiti u vojsku, odlučio sam da neću nikoga ubiti. To ne želim, ne želim imati nečiju smrt na svojoj savjesti" - kaže Barry Huang.

Sve važnija uloga Amerikanaca azijskog podrijetla u oružanim snagama bi mogla učiniti vojnu karijeru za pripadnike te etničke skupine još prihvatljivijom. Umirovljeni general s četiri zvjezdice Eric Shinseki, japanskog podrijetla, sada je na čelu ureda za pitanja vojnih veterana, a general Antonio Taguba, koji je filipinskog podrijetla, predvodio je istrago oko Abu Ghraibu. Tako da je mozda glavni razlog što sve vise Amerikanaca azijskog podrijetla stupa u vojsku to sto vide da među najvišim vojnim zapovjednicima ima i ljudi iz njihove zajednice - koji 'izgledaju poput njih'.

XS
SM
MD
LG