Linkovi

Tužioci Tužilaštva BiH sami sebe prijavljuju i istražuju


U januaru ove godine Sud BiH osudio istražioca Tužilaštva BiH na dvije i po godina zatvora
U januaru ove godine Sud BiH osudio istražioca Tužilaštva BiH na dvije i po godina zatvora

Tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), koji su javnosti poznati po radu na nekim velikim kriminalnim predmetima, jedni protiv drugih podnose prijave o nezakonitostima.

Iz Tužilaštva BiH je stigla danas potvrda da je formiran predmet protiv tužiteljice Diane Kajmaković, a na osnovu podneska Bože Mihajlovića, doskorašnjeg šefa Odjela za kriminal i korupciju u toj instituciji.

Saopćeno je da nije pokrenuta istraga protiv Kajmaković, već da će biti izvršena provjera sadržaja.

Jučer je saopćeno da je Mihajlović podnio ostavku na poziciju rukovodioca Odjela za kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, ali i da se protiv njega vodi istraga zbog nesavjesnog rada u službi.

Prijave disciplinskom tužiocu

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka je nedavno protiv Mihajlovića podnio prijavu Uredu disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog nestanka oko 55.000 konvertibilnih maraka (KM). Radi se o novcu koji bio oduzet u jednoj od ranijih akcija i pohranjen.

Mihajlović je ostao raditi kao tužilac nakon ostavke na mjesto rukovodioca Odjela.

Glas Amerike saznaje da se njegova prijava protiv tužiteljice Kajmaković, između ostalog, odnosi na predmet „Fahrudin Radončić i drugi”.

Mihajlović zastupa optužnicu u predmetu protiv Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost.

U jednom od presretnutih razgovora, Radončić je spomenuo da je tužiteljica Kajmaković vidjela svjedokinju Azru Sarić u društvu sa Almirom Džuvom, nekadašnjim šefom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Radončić je u optužnici protiv Kelmendija spomenut u dijelu koji se odnosi na ubistvo Ramiza Delalića 2007. godine, a Sarić je u to vrijeme bila njegova djevojka.

Predmeti protiv Mihajlovića i Kajmaković nisu jedini. Nedavno je objelodanjeno da se protiv tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke vodi krivična istraga zbog sumnje u koruptivne radnje i da se tražila njegova suspenzija.

Međutim, Disciplinska komisija VSTV nije prihvatila taj zahtjev koji je stigao iz Tužilaštva BiH, a Čavka je rekao da je razlog tome nepostojanje osnovane sumnje.

Unazad pola godine, ovo je drugi slučaj da se Čavka prijavljuje VSTV-u i da se prijava odbacuje.

Prethodnu krivičnu istragu protiv Čavke, a koja se odnosi na nestanak mobilnog telefona iz jednog predmeta, pokrenuo je tužilac Dubravko Čampara.

Za istrage koje se pokreću protiv njega, Čavka je optužio Mihajlovića. Sa druge strane, Mihajlović nije htio davati bilo kakve komentare.

Presuda istražiocu

Tužioci Čavka, Čampara, Kajmakovć i njihov doskorašnji šef Mihajlović rade na složenim slučajevima organizovanog kriminala. Čavka i Kajmaković su zastupali optužnicu protiv Zijad Turkovića, osuđenog na 40 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

Dok tužioci jedni druge prijavljuju i istražuju, u januaru ove godine je izrečena osuđujuća presuda istražiocu Tužilaštva BiH Muji Smajloviću.

Smajlović, koji je radio na predmetima organizovanog kriminala, osuđen je na dvije i po godine zbog primanja mita u ukupnom iznosu od deset hiljada eura. Zabranjeno mu je i obavljanje dužnosti u narednih pet godina.

„Izvršenjem ovog krivičnog djela nanesena je velika šteta pravosudnom sistemu, a naročito Tužilaštvu BiH, te na gubljenju povjerenja od strane javnosti u taj sistem”, kazao je sudija Izo Tankić u obrazloženju presude.

Riječ o prvostepenoj presudi na koju je dozvoljena žalba.

XS
SM
MD
LG