Linkovi

Turska pokazala dronove na Azerbejdžanskom aeromitingu


A young man looks at the Bayraktar TB2 drone, manufactured by Turkey's Baykar, as it is presented during the opening of the aerospace and technology festival 'Teknofest Azerbaijan' at Baku Crystal Hall in Baku, on May 27, 2022.
A young man looks at the Bayraktar TB2 drone, manufactured by Turkey's Baykar, as it is presented during the opening of the aerospace and technology festival 'Teknofest Azerbaijan' at Baku Crystal Hall in Baku, on May 27, 2022.

Vrteći se u zraku brzinom munje, turske bespilotne letjelice poput onih koje se koriste protiv ruskih snaga u Ukrajini privlače klicanje publike na aeromitingu u Azerbajdžanu.

Turska predstavlja svoju odbrambenu tehnologiju na festivalu zrakoplovstva i tehnologije Teknofest koji je ovog tjedna započeo u glavnom gradu Azerbajdžana, Bakuu.

Očekuje se da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovati u subotu.

Turske dronove TB2 proizvodi zrakoplovna tvrtka Baykar Defence, gdje je Erdoganov sve istaknutiji zet Selcuk Bayraktar glavni tehnološki direktor.

Bayraktar je u srijedu preletio Baku u zrakoplovu MiG-29 azerbajdžanskih zračnih snaga Mikoyan. Jedan od njegovih borbenih dronova, Akinci, pratio je let.

Video na kojem se vidi Bayraktara kako zapovijeda ratnim zrakoplovom, odjeven u pilotsku uniformu ukrašenu oznakama turske i azerbajdžanske zastave, postao je viralan na društvenim mrežama.

"Ovo je za mene bio san iz djetinjstva", rekao je Bayraktar novinarima nakon leta.

Turske bespilotne letjelice prvi su put privukle pozornost 2019. godine kada su korištene tokom rata u Libiji da osujeti napredovanje zapovjednika pobunjenika, generala Khalife Haftara, protiv vlade u Tripoliju.

Potom su ponovno uvedeni u akciju sljedeće godine kada je Turska podržala Azerbajdžan u povratku većine zemlje koju je izgubila od separatističkih armenskih snaga u spornoj regiji Nagorno-Karabah.

Članovi azerbajdžanske publike na festivalu zrakoplovstva pljeskali su tokom prikaza dronova TB2, koji sada igraju istaknutu ulogu protiv invazije ruskih snaga u Ukrajini.

Visoki dužnosnik turske odbrambene industrije rekao je da se njegova zemlja suočava sa širokim spektrom "prijetnji", uključujući Kurdistansku radničku stranku (PKK) i džihadiste grupe Islamska država.

Ankara i njezini zapadni saveznici navode PKK kao terorističku skupinu.

Ali s obzirom da su saveznici iz NATO-a -- uključujući Sjedinjene Države -- uveli embargo Turskoj, Ankara je bila prisiljena preuzeti stvari u svoje ruke kako bi izgradila odbrambenu opremu, rekao je dužnosnik za AFP.

"Situacija se sada mijenja s ratom u Ukrajini", rekao je dužnosnik.

Turska pokušava modernizirati svoje zračne snage nakon što je izbačena iz programa borbenih zrakoplova F-35 zbog kupnje ruskog proturaketnog odbrambenog sistema S-400.

No uloga Ankare u pokušaju posredovanja u okončanju sukoba u Ukrajini izravnim pregovorima možda je pomogla poboljšanju njezinih odnosa s Washingtonom proteklih mjeseci.

U aprilu je administracija američkog predsjednika Joea Bidena izjavila da sada vjeruje da će opskrba Turske borbenim zrakoplovima F-16 služiti strateškim interesima Washingtona.

Michael Boyle, sa Sveučilišta Rutgers-Camden u Sjedinjenim Državama, rekao je da su turske bespilotne letjelice poput Bayraktar TB2 "sve važnije za moderne sukobe jer su se tako široko proširile".

Godinama su vodeći izvoznici poput Sjedinjenih Država i Izraela ograničavali broj zemalja u koje bi prodavali, a također su ograničavali modele koje su bili spremni prodati, rekao je za AFP.

"Ovo je stvorilo otvaranje na izvoznom tržištu koje su druge zemlje, posebice Turska i Kina, bile spremne ispuniti", dodao je autor knjige The Drone Age: How Drone Technology Will Change War and Peace.

Turski dužnosnik rekao je da Turska ulaže u odbrambenu industriju od 2000-ih, ali pravi skok dogodio se 2014. nakon ozbiljnih ulaganja u napredne tehnologije i pomaka prema korištenju lokalne robe.

Dok je turski izvoz odbrambenih tehnologija početkom 2000. iznosio 248 miliona dolara, 2021. je premašio 3 milijarde dolara, a očekuje se da će dostići 4 milijarde dolara 2022., rekao je.

Danas Turska izvozi svoje relativno jeftine i učinkovite dronove u više od 25 zemalja.

Boyle je rekao da se te bespilotne letjelice mogu koristiti "za izravne napade, osobito protiv pobunjeničkih i terorističkih snaga, ali i za izviđanje kako bi se povećala točnost i smrtonosnost napada".

"Dakle, oni su pokretač kopnenih snaga, a to ih čini posebno korisnim za zemlje poput Ukrajine koje se bore protiv vojno nadmoćnijeg neprijatelja", rekao je.

XS
SM
MD
LG