Linkovi

Turska tvrdi da su grčke rakete naciljale njene lovce iznad Sredozemnog mora


Arhiv - Turski lovac F-16 slijeće u vojnu bazu Inčirlik, u predgrađu Adana, južna Turska, 30. jula 2015.
Arhiv - Turski lovac F-16 slijeće u vojnu bazu Inčirlik, u predgrađu Adana, južna Turska, 30. jula 2015.

Grčke rakete zemlja-vazduh naciljale su turske borbene avione F-16 koji su izvodili izviđačku misiju u međunarodnom vazdušnom prostoru, javila je u nedjelju turska državna novinska agencija Anadolija.

To je najnovija tvrdnja Turske da je njen susjed i partner iz NATO-a, Grčka, naciljala njene avione iznad istočnog Sredozemnog i Egejskog mora.

Radar grčkog raketnog sistema ruske proizvodnje, S-300, stacioniran na ostrvu Krit, naciljao je turske avione 23. avgusta, izvijestila je Anadolija, pozivajući se na izvore iz turskog Ministarstva odbrane.

F-16 su bili na visini od oko 3.000 metara zapadno od grčkog ostrva Rodos kada se radar za praćenje ciljeva S-300 aktivirao, dodaje se u izvještaju. Turski avioni su završili svoju misiju i vratili se u svoje baze "uprkos neprijateljskom okruženju".

Dodaje se da se ova potez smatra činom neprijateljstva prema pravilima NATO-a o angažovanju.

Na pozive novinara grčkoj ambasadi u Ankari u nedjelju nije odgovoreno.

Prošle nedjelje Turska je pozvala grčkog vojnog atašea i podnijela žalbu NATO-u pošto su grčki F-16 navodno provocirali turske F-16 koji su obavljali misiju za Alijansu.

Anadolija je javila da su grčki piloti tada naciljali turske avione iznad istočnog Mediterana. Turska je "izvela neophodan odgovor" i primorala avione da napuste to područje, javila je Anadolija ne iznoseći detalje.

Grčka je odbacila tursku verziju događaja. Ministarstvo odbrane u Atini saopštilo je da se pet turskih aviona pojavilo bez prethodnog obavještenja da prate let američkih bombardera B-52 - za koje nije bilo predviđeno da imaju pratnju lovaca - kroz oblast koja je pod kontrolom Grčke.

U njemu se navodi da su četiri grčka lovca poletjela i otjerala turske avione, dodajući da je Atina obavijestila NATO i američke vlasti o incidentu.

Iako su obje članice NATO-a Turska i Grčka imaju decenijama stare sporove oko niza pitanja, uključujući teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i sporove oko tamošnjeg vazdušnog prostora. Sporovi su ih tri puta doveli na ivicu rata u proteklih pola vijeka.

Tenzije su se rasplamsale 2020. oko prava na istražna bušenja u oblastima Sredozemnog mora, gdje Grčka i Kipar polažu pravo na ekskluzivne ekonomske zone, što je dovelo do pomorskog sukoba.

Turska je optužila Grčku za kršenje međunarodnih sporazuma militarizacijom ostrva u Egejskom moru. Atina kaže da treba da brani ostrva - od kojih se mnoga nalaze blizu turske obale - od potencijalnog napada velike turske flote vojnih desantnih brodova.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG