Linkovi

Tenzije između Grčke i Turske - američki ratni brod stigao na Krit


Turski brod "Fatih" u istočnom Mediteranu blizu Kipra, 9. jula 2019.
Turski brod "Fatih" u istočnom Mediteranu blizu Kipra, 9. jula 2019.

Veliki američki ratni brod USS Hershel Woodie Williams stigao je na grčko ostrvo Krit, sa zadatkom da prati razvoj situacije između NATO saveznica Grčke i Turske, koje se spore oko prava na energetske resurse u istočnom Mediteranu.

Američki brod pridružio se drugim plovilima iz Evropske unije i Rusije, što izaziva zabrinutost zbog mogućih posljedica takvog vojnog nagomilavanja.

Vojni stručnjaci opisuju USS Hershel Woodei Willjams kao ploveću vojnu bazu. To je drugi iz nove klase velikih brodova koje američka mornarica sada koristi za brzu podršku vojnim operacijama. Brod dug 230 metara, što odgovara veličini nekih oblakodera - prethodno je bio u Napulju a zatim upućen na Krit gdje je u stanju pripravnosti, dok ni Grčka ni Turska ne popuštaju u svojim stavovima.

Grčki i turski brodovi se gomilaju u regionu od kada je predsjednik Redžep Tajip Erdoan naredio da se jedan brod za istraživanje uputi u istočni Mediteran.

Grčka vjeruje da može da eksploatiše resurse u moru kod obale Krita i drugih ostrva u regionu, što je Turska više puta osporila, navodeći da ostrva nisu dio ekskluzivne ekonomske zone.

Američki zvaničnici nisu iznijeli više detalja o tome koja je naređenja dobio Hershel Woodie Williams niti koliko će dugo brod ostati u zalivu Souda na Kritu. Međutim, prošle nedjelje, Francuska je takođe poslala dvije fregate u istočni Mediteran - što je vrlo brzo izazvalo pažnju Moskve. Ruska mornarica je premjestila jednu od svojih fregata.

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Kristodulidis kaže da će snage drugih evropskih zemalja u regionu vjerovatno uskoro stići u to područje i rekao je da grčki zvaničnici očekuju takvo nagomilavanje "dok se pokušava pronaći diplomatsko rješenje." Ministar je pohvalio te aktivnosti kao "dokaz riješenosti zapada da blokira sve veći uticaj Turske u regionu."

Međutim, analitičar Kostas Ifandis, profesor vojnih studija i diplomatskih odnosa, sumnja da će ova manifestacija vojne moći mnogo promijeniti stvari i očekuje se da se i druge zemlje, poput Egipta, mobilišu ukoliko situacija postane još osjetljivija. Sa stanovišta EU, međutim, on kaže da ne vjeruje da će gomilanje vojnih brodova uticati na Tursku jer se njen najveći trgovinski partner i najbliži saveznik - Njemačka - vjerovatno neće pridružiti takvim manevrima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uručio je nemačkoj kancelarki na poklon antikivitet - ogledalo, tokom ceremonije otvaranja novog kampusa Tursko-nemačkog univerziteta u Istanbulu 24. januara 2020.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uručio je nemačkoj kancelarki na poklon antikivitet - ogledalo, tokom ceremonije otvaranja novog kampusa Tursko-nemačkog univerziteta u Istanbulu 24. januara 2020.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja predsjedava rotirajućim predsjedništvom EU, pokušava da ubijedi Atinu i Ankaru da započnu pregovore o pravima na vazdušni i morski prostor u regionu.

Njemačka nije bila spremna da podrži veće sankcije Turskoj ali je savjetovala vladu u Ankari da svoj brod za eksploataciju prirodnih resursa povuče iz spornih voda.

Turska navodi da će nastaviti istraživanja u spornom regionu do sljedeće nedjelje. Međutim, zbog gomilanja brodova, podmornica pa čak i borbenih aviona u regionu, eksperti strahuju da bi neki nesrećni slučaj mogao da izazove veću konfrontaciju Grčke i Turske.

Jedna grčka fregata nedavno je udarila u turski brod koji je pokušavala da presretne, saopštio je zvaničnik grčkog ministarstva odbrane. Nijedan od brodova nije oštećen ali su zbog incidenta oružane snage obje zemlje bile u stanju pojačane pripravnosti.

XS
SM
MD
LG