Linkovi

Turska: „Neka Fethullah Gulen bude proklet."


Nekada politički istomišljenici i saveznici: Erdogan i Gulen
Nekada politički istomišljenici i saveznici: Erdogan i Gulen

"Zašto je otišao iz Turske? Fethullah Gulen je osoba koja smjerno, ponizno sjedi na kauču, a želio je cijelu Tursku, a to nije mogao, imati, držati pod nogama."

Vanredno stanje koje je proglasio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan daje mu mnogo veću moć u obračunu sa svima onima koji su, direktno, indirektno, praktično ili samo ideološki, bili učesnici i simpatizeri pokreta iz kojeg je izrastao pokušaj državnog udara. Do sada je, kako se procjenjuje, oko 60 hiljada osoba uhapšeno ili sklonjeno sa funkcija i radnih mjesta koje su držali prije pokušaja puča. Čistka je usmjerena prije svega na članove i simpatizere velikog, snažnog i uticajnog duhovnog pokreta koji je vodio bivši imam Fethullah Gulen. Gulen je svojevremeno bio Erdoganov politički saveznik, a sada ga turski predsjednik optužuje za pokušaj uspostavljanja paralelne države i za vođstvo u neuspješnom pokušaju državnog udara.

Mada nije na tlo Turske kročio 17 godina, ime Fethullaha Gulena kod Erdoganovih simpatizera izaziva snažne emocije. Songul Yildirim, stanovnica Istanbula, kratko kaže:

"Ovdje smo da podržimo Tayyipa Erdogana. Neka ga anđeli nose na krilima, a Fethullah Gulen neka bude proklet."

Simptizeri Gulenovog pokreta odbijaju da govore. Taj pokret je jak i tajnovit. Malo ko je spreman reći da je pripadao, ili da pripada pokretu. Pokret je bio izraženo prisutan u obrazovnim ustanovama, članovi pokreta su u turskoj armiji, obavještajnim službama i u pravosuđu bili vrlo brojni i držali su jake pozicije.

Turski pisac i novinar Nedim Sener je 16 godina pratio i istraživao aktinosti Fethullaha Gulena. Jednom je bio uhapšen i zatvoren na osnovu naloga sudije, Gulenovog sljedbenika. On ističe:

"Zašto je otišao iz Turske? Fethullah Gulen je osoba koja smjerno, ponizno sjedi na kauču, a želio je cijelu Tursku, a to nije mogao, imati, držati pod nogama."

Erdogan i Gulen su jedno vrijeme bili politički istomišljenici i saveznici, dijelili su viziju umjerenog islama. Pokazalo se, međutim, da Turska nije bila dovoljno velika za njih obojicu. Nedim Sener dodaje:

"Tokom vremena ta dva partnera su se razišla, jer Erdogan nije neko ko voli dijeliti vlast i moć sa bilo kime."

Čistke koje sada provodi turska vlast i turski predsjednik usmjerene su na institucije u kojima je, kako se pokazalo i kako se vjeruje, uticaj Fethullaha Gulena bio izrazito snažan i u kojima je imao veliki broj sljedbenika, privučenih Gulenovom vizijom islama kao dijela modernog, savremenog življenja.

Fetullahu Gulenu omogućeno je da živi u Sjedinjenim Država i zbog toga mnogi Turci, bilo to tačno ili pogrešno, misle da postoji neka korelacija između Amerike i propalog puča, neupješnog pokušaja državnog udara koji u Turskoj mijenja mnogo toga.

Turska: „Neka Fethullah Gulen bude proklet."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG