Linkovi

Tunis - Pobuna protiv diktatora i njegove raskoši


Unutrašnjost opljačkane vile Belhassena Trabelsia, zeta svrgnutog predsjednika Tunisa Ben Alia
Unutrašnjost opljačkane vile Belhassena Trabelsia, zeta svrgnutog predsjednika Tunisa Ben Alia

Široka pobuna u kojoj je zbačen predsjednik Ben Ali nije bila usmjerena samo protiv autoritativnog režima nego i njegovog raskoša, najvećim dijelom njegove supruge, Leile Trabelsi i njene porodice.

Dvije sedmice nakon što je u masovnim protestima sa vlasti svrgnut dugogodišnji diktator, Zine El Abidine Ben Ali privremena vlada Tunisa je izdala nalog za hapšenjem bivšeg predsjednika i njegove porodice optuženih za kradju i druge financijske prekršaje. U Carthagi, jednom od predgradja Tunisa, bijes gradjana se pretvorio u pljačku i uništavanje imovine nekada slavnih, bogatih i moćnih članova porodice tuniskog diktatora.

Demonstranti koji su sa vlasti zbacili Ben Alija svoj bijes su iskalili i na članovima njegove šire porodice.

Nekada raskošna vila Belhassena Trabelsia, milijardera, zeta svrgnutog predsjednika Tunisa Zine Al Abidine Ben Alija, sada je u ruinama. Malo je ostalo od nekadašnjeg raskoša.

Svrgnuti predsjednik Ben Ali sa suprugom Leilom Trabelsi
Svrgnuti predsjednik Ben Ali sa suprugom Leilom Trabelsi

Ono što je ostalo od Belhassenove vile je postalo neka vrsta muzeja. Tunižani prebiraju kroz preostale stvari nekada moćnog klana, ostatke njihovog raskošnog života.

Neki će nešto od toga ponijeti kući, kao sjenilo stolne lampu, kojeg graditelj dimnjaka Nejib Hamayet namjerava pokazivati djeci i prijateljima:

"Ovo je uspomena na Belhassena Trabelsia. To je nešto što ne pripada Belhassenu Trabelisiju. To pripada narodu."

Široka pobuna u kojoj je zbačen predsjednik Ben Ali nije bila usmjerena samo protiv autoritativnog režima nego i njegovog raskoša.

Najvećim dijelom je to bilo usmjereno protiv njegove supruge, Leile Trabelsi, bivše frizerke, i njene porodice. Oni su skromnog porijekla, ali su završili kao vlasnici banaka, medijskih kompanija, turističkih kompleksa i prodavnica automobila.

Grafit na ulici u Tunisu
Grafit na ulici u Tunisu

U zemlji u kojoj većina stanovnika, kao taksista Adel Touiti, jedva sastavljaju kraj sa krajem - Touiti kaže da je platio 23 hiljade tuniskih dinara za svoj Volkswagen:

"To je jako mnogo za automobil. Zbog carina to je gotovo dva puta više nego bi platio u Njemačkoj.“

Touiti kaže da nije imao izbora. On tvrdi da je Ben Alijev zet imao mnopol na uvoz automobila kao predsjednik kompanije za preprodaju automobila Ennakal.

Tunižani sada napadaju simbole korupcije onih koje nazivaju "Porodica", ili "Mafija".

Belhassan Trabelsi se smatrao glavom te "Mafije".

Jedna od opljačkanih i spaljenih zgrada u Cartagi, predgradju Tunisa
Jedna od opljačkanih i spaljenih zgrada u Cartagi, predgradju Tunisa

Businessman Monam Kria, bogatstvo Belhassana i drugih članova porodice Trabelsi povezuje sa afričkim despotima:

"To je nivo bogatstva koje je šokiralo ljude, sve slojeve društva."

Domaćica Alma Mounis je našla plastični poklopac pakovanja instant kafe, kakvu radni ljudi Tunisa ne mogu priuštiti da kupe:

"Ranije, dok smo gledali kako Trabelsi prolaze u njihovim automobilima, kada ulaze u svoje velike vile mi smo se divili, ali sada smatram da nisu imali ukusa, bili su ljigavi."

Privremena vlada Tunisa je uhapsila na desetine članova dugogodišnjeg vladajućeg porodičnog klana. Takodjer je izdata medjunarodna potjernica protiv drugih, uključujući Ben Alija i Belhassana Trabelsija, koji je navodno u Kanadi.

Tunižani u Belhassanovoj vili ne traže samo uspomene prošlosti koju mrze, nego i pravdu.

XS
SM
MD
LG