Linkovi

Tsarnaev kriv po svih 30 tačaka optužnice


Dzokhar Tsarnaev, preživjeli napadač koji je sa starijim bratom postavio eksploziv medju publiku na bostonskom maratonu je po federalnoj optužnici proglašen krivim za ubistvo. Porota je raspravljala 11 sati, a Tsarnaev je na kraju proglašen krivim po svih 30 tačaka optužnice, od kojih njih nekoliko omogućava dodjelu smrtne kazne. Medju tačkama optužnice su korištenje oružja za masovno uništenje, ubojstva, konspiracija i drugo.

Suđenje sada ulazi u drugu fazu u kojoj će biti određena kazna,a tokom te faze, po zakonu se zahtijeva da država iznese razloge zbog kojih zločin zaslužuje smrtnu kaznu. Kako izvještava novinar Glasa Amerike Jeff Swicord, dokazati da počinitelj zločina zaslužuje smrtnu kaznu i ništa manje od toga - nije nikada lako.

Timothy McVeigh, koji je izvršio bombaški napad u Oklahomi, trgovac drogom Juan Raul Garza, i kidnaper Louis Jones su jedina trojica nad kojima je federalna vlada izvršila smrtnu kaznu u posljednjih 15 godina. Kao suprotnost time savezna država Texas je smaknula više od 70 osoba od 2010. Smrtne kazne na federalnom nivou su rijetke. Trenutno u Sjedinjenim državama 61 zatvorenik čeka smrtnu kaznu. Neki od njih je čekaju već više od 15 godina. Richard Dieter radi za Death Penalty Information Centar u Washingtonu.

Smrtne kazne je teško dobiti zbog mnogo povezanih pitanja. Ubrizgavanje smrtonosne injekcije trenutno uzrokuje mnoge probleme zbog dužine procesa ulaganja žalbe. U Sjedinjenim državama imamo mnogo saveznih država koje nemaju smrtnu kaznu, tako da se tu ne radi o konsensusu, kaže Richard Dieter.

Savezna država Massachussets u kojoj je Dzohar Tsarnaev počinio zločin nema smrtnu kaznu. Ali Tsarnaevu se sudi na federalnom sudu, jer su optužbe podignute protiv njega- federalne optužbe.

Meta je bio ovaj simboličan nacionalni događaj. A tu je i međunarodni karakter suđenja u kojem se postavljaju pitanja ko su optuženi, odakle dolaze, zašto su počinili zločin. To su pitanja na federalnom nivou, kaže gospodin Dieter.

Federalni tužitelji su na svoju stranu pridobili i američkog ministra pravde Erica Holdera koji je podržao zahtjev za smrtnu kaznu. Holder, koji se otvoreno protivi smrtnoj kazni, se složio rekavši da priroda ponašanja i uzrokovana šteta podržavaju takvu odluku.

Mislim da je zemlja čekala na odgovor iz Washingtona, šta je to što treba učiniti kako se to više ne bi ponovilo. Nisam siguran da li smrtna kazna to može postići, ali je barem odgovor na takav zločin, smatra Richard Dieter.

Poznata odvjetnica Judy Clarke je dio Tsarnaevog tima odbrane. Ona se proslavila u brojnim federalnim slučajevima koji su pozivali na smrtnu kaznu, jer je za svoje klijente uspjela isposlovati kaznu doživotnog zatvora umjesto smrtne kazne. Advokat odbrane Jon Katz se dugi niz godina divi Judy Clarke.

Dzhokar Tsarnaev ima ogromnu sreću što na svojoj strani ima Judy Clarke. Ne bi mogao proći bolje.

Clarkova je poznata po vještini predstavljanja svojih klijenata u sudnici u jednom humanom svjetlu, i omekšavanja članova porote u fazi u kojoj se oni moraju izjasniti o krivici ili nevinosti optuženog.

Kada se članovi porote prisjete da je svaki optuženi počeo život kao beba sa srcem, i krvi koja teče kroz vene, onda lakše shvate da se ne radi o monstrumu, pokušava objasniti Jon Katz.

Odbrana mora poljuljati samo jednog člana porote kako bi spasila Tsarnaev život, jer smrtna kazna zahtijeva jednoglasnu odluku svih 12 članova porote.

XS
SM
MD
LG