Linkovi

Kako će Trumpova zabrana izdavanja radnih viza uticati na američku ekonomiju?


Predsjednik Donald Trump na mitingu prije nego što je potpisao uredbu
Predsjednik Donald Trump na mitingu prije nego što je potpisao uredbu

Predsjednik Donald Trump donio je odluku da se zabrani izdavanje pojedinih viza radnicima iz inostranstva, a kao razlog naveo čuvanje 525 hiljada radnih mjesta za Amerikance.

Oni koji se zalažu za smanjenje imigracije, pozdravljaju potez predsjednika.

"Ako uzmemo u obzir finansijske interese da se dovode radnici iz inostranstva i to što mnogi članovi administracije podržavaju takvu politiku - ova odluka je prava pobjeda", napisao je Mark Krikorian, direktor Centra za studije imigracije.

Ali, poslovni ljudi i ekonomisti upozoravaju da zabrana može kratkoročno da našteti ekonomiji, a dugoročno da odbije talentovane profesionalce da dođu u SAD.

"Veliki nesporazum"

"Ovo pokazuje da administracija ne razumije kako funkcioniše moderna američka ekonomija, decenijama unazad", kaže Edvard Olden iz Savjeta za spoljnu politiku.

Trumpova odluka da zabrani izdavanje radnih i studentskih viza nadovezala se na prethodnu odluku da se do kraja godine zabrani novo prijavljivanje za zelenu kartu.

Trump je u proklamaciji svoju odluku obrazložio time da želi da smanji imigraciju zbog velike nezaposlenosti, koja je posljedica pandemije.

Ali, tu odluku su osudili i industrija i poslovni ljudi.

"Proklamacija je ozbiljan pokušaj da se ukine legalna imigracija. Poruka da inženjerima, doktorima, sestrama, IT stručnjacima da nisu dobrodošli, će nas unazaditi, neće nam pomoći. Restrikcije na imigracioni sistem će usporiti ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta", saopštio je direkrtor Američke trgovinske komore Tomas Donahju.

I pojedini ekonomisti kritikuju odluku predsjednika.

"Brojne su studije o tome da dovođenje radnika iz inostranstva, pogotovo u oblastima nauke i tehnologije, podstiče inovacije, produktivnost, što dovodi do otvaranja novih radnih mjesta, a ne oduzimanja postojećih Amerikancima. Uticaj ove odluke će biti negativan na otvaranje novih radnih mjesta, pogotovo u najdinamičnijim sektorima ekonomije", rekao je Edvard Olden

Neki, međutim, postavljaju i pitanje praktične primjene ove zabrane - s obzirom na to da je pandemija i da se međunarodna putovanja uglavnom ne odvijaju.

"Uzimajući u obzir rast novih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD i inostranstvu, teško je zamisliti da će se imigracioni sistem otvoriti u neko skorije vrijeme", napisao je Danijel Kosta iz Instituta za ekonomsku politiku.

Čak i kada bi Trampova proklamacija istekla do kraja godine, a u Bijelu kuću došla administracija koja blagonaklonije gleda na imigraciju, to ne bi bila garancija talentovanim ljudima iz inostranstva da se sa porodicama presele u Ameriku.

"Ako ste talentovani naučnik ili inženjer, imate veće šanse za uspjeh ovdje nego bilo gdje drugdje u svijetu, i to je nešto što je privlačilo ljude. Ali, imigracioni sistem postaje sve nepredvidljiviji i hirovitiji", kaže Edvard Olden.

Iako ne postoje podaci da u SAD sada dolazi manje stručnjaka iz inostranstva, Olden kaže da ovo može da bude početak i da najbolji iz svojih profesija više neće dolaziti u SAD - jer tu nemaju stabilnost, te da će priliku za razvoj tražiti na drugim mjestima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG