Linkovi

SAD: Zašto te, a ne i neke druge zemlje?!


"Podaci pokazuju da u Sjedinjenim Državama nije bilo žrtvava terorista i ekstremista porijeklom iz tih sedam zemalja."

Federalni apelacioni sud razmatra argumente na osnovu kojih bi mogla biti ukinuta zabrana provođenja izvršne naredbe predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa o zabrani ulaska i useljavanja državljana i izbjeglica iz sedam, po stanovništvu većinski muslimanskih zemalja. Prošlog tjedna sudija federalnog suda sa sjedištem u Seattle-u, blokirao je primjenu te izvršne naredbe. Sada Bijela kuća traži od tročlanog sudskog vijeća, što je viša federalna sudska instanca, da razmotri i opovrgne zabranu primjene sporne izvršne naredbe.

Protivnici njene primjene ukazuju na dva krupna pitanja.

Prvo.... zašto se izvršnom naredbom zabranjuje ulazak iz sedam određenih većinski muslimanskih zemalja (Sirije, Libije, Irana, Iraka, Sudana, Jemena i Somalije).

Drugo.... zašto su izvan liste druge većinski muslimanske države, mnogo tješnje vezivane za terorizam (Afganistan, Egipat, Pakistan, Saudijska Arabija, Liban, Ujedinjeni Arapski Emirati...).

Objašnjene Bijele kuće je kratko i jednostavno ... lista je preuzeta od prethodne administracije, ističe Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće, i dodaje:

"Što nam je cij? Želimo biti sigurni da su oni koji dolaze iz tih sedam zemalja provjereni temeljito, zemalja identificiranih pod Obaminom administracijom."

Te zemlje uvrštene su, u javnosti malo poznati, zakon kojim se omogućava uskraćivanje viza i dolasci terorista u Sjedinjene Države. Zakon je, zapravo, pravno uporište na osnovu kojeg se odbija osobama koje imaju pasoše nekih evropskih zemalja, a odlazili su i borili se u Iraku, Siriji i drugdje, da sa tim, evropskim, pasošima bez viza ulaze u Sjedinjene Države. Američko Ministarstvo za domovinsku sigurnost na listu zemalja čiji državljani predstavljaju terorističku prijetnju dodalo je Iran, Sudan, Somaliju, Libiju i Yemen.

U izvršnoj naredbi predsjednika Trumpa ističe se da je, nakon napada izvedenih 11. septembra 2001. godine, veliki broj pojedinaca rođenih u inostranstvu povezan sa terorizmom na američkom tlu. Ako je cilj provođenjem izvršne naredbe zaštiti Sjedinjene Države od ulaska stranih terorista, podaci i činjenice do kojih je došao Charles Kurzman, profesor i analitičar sa univerziteta Sjeverna Karolina ukazuju da je nova administracija, vjerovatno, odabrala pogrešne zemlje:

"Podaci pokazuju da u Sjedinjenim Državama nije bilo žrtvava terorista i ekstremista porijeklom iz tih sedam zemalja."

Istraživanja o učešću muslimana u terorističkim napadima na američkom tlu, a nakon napada od 11. septembra 2001. godine, koja je obavio profesor Kurzman pokazuju da su u napadima muslimana, američkih državljana, ubijene 123 osobe. Uz ovaj podatak i još jedna konstatacija profesora Kurzmana:

"Nivo učešća muslimana i žrtvava njihovog nasilnog ektremizma u Sjedinjenim Država je i dalje mnogo niži u poređenju sa ukupnim brojem ubistava i nasilja u našoj zemlji."

Adnan Kifayat, ekspert za borbu protiv nasilnog ektremizma, smatra da je najlakše i najbezboljnije bilo staviti tih sedam zemalja na listu i objašnjava:

"Neke od njih....Somalija bez jake centralne vlade, Libija u haosu, bez funkcionalne vlade, Sirija u građanskom ratu.... su zemlje koje se ne mogu ni pravno, ni politički suprotstaviti potezima i mjerama Sjedinjenih Država."

Kifayat procjenjuje da će Trumpova administracija vjerojatno proširiti listu zemlja čijim će državljanima biti sprečavan ulazak u Sjedinjene Države, uz ogradu da je uz brojne pravne izazove neizvjesno što će se desiti i ubuduće dešavati.

SAD: Zašto te, a i ne neke druge zemlje?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

XS
SM
MD
LG