Linkovi

SAD: Naredba o privremenom prekidu prihvata imigranata i dalje uveliko kontroverzna tema


Fuad Sharef Suleman pokazuje svoju americku imigrantsku vizu u Arbilu u Iraku, nakon sto se u Irak vratio iz Egipta gdje njemu i njegovoj obitelji nije bilo dozvoljeno da se ukrcaju na avion za SAD
Fuad Sharef Suleman pokazuje svoju americku imigrantsku vizu u Arbilu u Iraku, nakon sto se u Irak vratio iz Egipta gdje njemu i njegovoj obitelji nije bilo dozvoljeno da se ukrcaju na avion za SAD

Gotovo sedmicu dana nakon što je Donald Trump potpisao izvršnu naredbu kojom se privremeno zabranjuje ulazak imigranata iz sedam većinski muslimankih zemalja, demokrate u Zastupničkom domu su obnovile svoje pozive novom predsjedniku da okonča svoju kontroverznu politiku.

Od aerodroma do prosvjeda, do okupljanja pred vrhovnim sudom, I neuspješnih nastojanja u Zastupničkom domu da se zaustavi zabrana ulaska imigrantima, isfrustrirane demokrate su završile ovu sedmicu tvrdnjom da je novi predsjednik već prekršio principe na koje se zakleo.

Trumpova administracija je narušila zakletvu, ono što oni rade ne samo da je neustavno, već Amerikance čini manje sigurnim, rekla je liderka manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi.

Dok je zabrana dovela do prosvjeda širom zemlje, administracija tvrdi da je mišljenje javnosti na njenoj strani.

Jasna većina američkih glasača podržava privremenu zabranu na ulazak izbjeglica iz Sirije, Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana I Jemena sve dok vlada ne bude mogla odraditi bolji posao da spriječi ulazak pojedinaca koji predstavljaju prijetnju, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

U najvećoj muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim državama, u Dearbornu u Michiganu, zabrana na putovanje je već dovela do pretjeranih strahova, kaže zastupnica iz te savezne države.

Ne mogu vam uopće izraziti strah kojeg oni nose u svom srcu I duši da će im neko zakucati na vrata u 3 ujutro, izvući iz kreveta I deportirati, rekla je demokratska zastupnica Debbie Dingell.

Ona je rekla da je cijena takve izvršne naredbe isuviše visoka.

Svi mi želimo zaštititi našu nacionalnu sigurnost, ali činjenica je da nacionalna sigurnost također znači zaštititi I osnovne stubove našeg ustava, a to je sloboda vjere.

Protivnici kažu da zabrana narušava američki imidž, I sigurnost u tim istim zemljama koje se nalaze na listi, a jedan američki diplomata strahuje možda čak I u cijelom muslimanskom svijetu.

Amerika je stotinama godina otvorena zemlja koja je dočekivala imigrante I izbjeglice iz cijelog svijeta, i svake vjere. Nadam se da oni shvataju da je ovo privremena mjera, ali strahujem da bi način na kojeg je objavljena I izvršena mogao u svijet odaslati suprotnu poruku, kaže umirovljeni diplomata Thomas Countryman.

Ali predsjedatelj Zastupničkog doma Paul Ryan je reporterima rekao da nikada ne bi podržao zabranu na ulazak muslimana, ali da ovo vidi kao pauzu u imigraciji iz veoma praktičnih razloga.

Nakon napada u Parizu, postalo nam je jasno da se jedan od terorista uvukao među sirijske izbjeglice. Zato smo željeli osigurati da se to ne ponovi u našoj zemlji, to je osnova nacionalne sigurnosti, rekao je Ryan.

To je samo znak da, dok se protivnici sudskim putem bore protiv te naredbe, Trumpova administracija vjerovatno neće popustiti.

XS
SM
MD
LG