Linkovi

Počela konvencija Republikanaca u Klivlendu


Uz mjere bezbjednosti bez presedana u Klivlendu je počela nacionalna konvencija Republikanske stranke koja će službeno potvrditi Donalda Trampa za kandidata Republikanske stranke. Prvi dan konvencije tematski je posvećen pitanjima nacionalne bezbjednosti.

Republikanska nacionalna konvencija okupila je na sjeveru Ohaja, više od 50,000 gostiju, delegata, policajaca i demonstratanata. Saobraćaj u centru Klivlenda je praktično blokiran, a jake policijske snage su tu da odgovore na eventualne nerede i sukobe pristalica i kritičara budućeg predsjedničkog kandidata stranke.

Pozornica je spremna i po riječima Pola Manaforta, šefaTrampove izborne kampanje, u tome uživaju i gospodin i gospođa Tramp, koja će biti medju glavnim govornicima prvog dana konvencije.

Analitičari sa velikom pažnjom prate kako će nominacija Donalda Trampa uticati na jedinstvo i na budućnost republikanske stranke. Na ovoj konvenciji neće biti brojnih imena stranačkog establišmenta – bivših predsjednika iz porodice Buš, prethodnog predsjedničkog kandidata Mita Romnija, a neće se pojaviti ni Džon Kejsik - guverner države u kojoj se održava konvencija.

Izborni štab republikanaca pokušaće da pokaže da je stranka ipak jedinstvena, te da podrška Trampu neće izostati kada se u novembru bude sočio sa Hilari Klinton.

Stranačko jedinstvo testiraće i odnos Trampa sa kandidatom za potpredsjednika, Guvernerom Indijane, Majkom Pensom.

Oni su u zajedničkom intervjuu za CBS pokazali da rade na zajedničkom stavu, ali da i dalje imaju dosta razlika. Pens bi, na primjer, volio da je Tramp manje negativan, dok Tramp tvrdi kako je Pens, baš kao i Hilari Klinton, pogriješio podržavši rat u Iraku. I jedan i drugi vjeruju da bi Tramp bio dobar predsjednik.

Kampanja će pokušati da tu poruku prenese i na birače. Pol Manafort kaže da će se u naredna četiri dana svijet upoznati sa Trampovom karijerom, privatnim životom i filantropskim aktivnostima, a svaka noć konvencije biće tematski određena.

Među 26 govornika večeras će biće bivši šef vojne obavještajne službe, general Majkl Flin, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, preživjeli u napadu na američki konzulat u Bengaziju u Libiji, ali i brojni ljudi iz svijeta šoubiznisa koji podržavaju Trampa.

Pristalice ali i brojni protivnici njegove politike od juče su na ulicama Klivlenda. a šef policije Kalvin Vilijams kaže da su organi reda spremni da odgovore svakom izazovu.

XS
SM
MD
LG