Linkovi

SAD: "Bio je odlučan, ali istovremeno odmjeren i uvjerljiv.“


Sinoćnji govor predsjednika Trumpa u najvećem dijelu bio je usmjeren na ono što je najsnažnije obećavao tokom preizborne kampanje - Ameriku ponovo učiniti moćnom.

Prvi govor predsjednika Donalda Trumpa, sinoć u Kongresu popraćen je brojnim reakcijama i na domaćem tlu i širom svijeta. Prosječni Amerikanci, jedni sa optimizmom, drugi sa skepsom razmišljaju o onome što je predsjednik rekao, a svijet takođe sa optimizmom, ali i skepsom reagira, na namjeru predsjednika Sjedinjenih Država da vrlo značajno poveća budžet za odbranu i oružane snage, uključujući i novi, drugačiji odnos Bijele kuće prema NATO-savezu.

Govor predsjednika Trumpa trajao je, uz brojne aplauze, 60 minuta. Njegovo prvo obraćanja članovima oba doma Kongresa i najširoj američkoj javnosti, može se sažeti u ocjenu koju je izrekla Lara Brown, politička analitičarka sa univerziteta George Washington:

"Bio je odlučan, ali istovremeno odmjeren i uvjerljiv. Demokratama i cijeloj naciji jasno je stavio do znanja da je vrijeme da se odustane od trivijalnih političkih sukoba i zemlja ujedini."

Ono što politički i idejno dijeli Sjedinjene Države ne može biti pomireno i prevaziđeno jednim govorom. Reakcije Amerikanaca na ideje, prijedloge i namjere o kojima je predsjednik Trump sinoć govorio bile su, i biće i pozitivne, i negativne, i pomirujuće:

"Vratiti novac i radna mjesta nazad, u Ameriku, imati predsjednika koji, napokon, govori o ekomoniji... Što je loše u tome?"

"Kako će graditi infrastrukturu, ceste, mostove, pruge... ako bude smanjivao poreze? Da se to ostvari, potrebno je povećati poreze na bogate. To je put na koji se može graditi infrastruktura."

"Nisam Republikanac, ne navijam za Trumpa.... Ali, moramo mu pružiti šansu. Pobijedio je, to ne možemo promijeniti. Ono što možemo je podržavati ga i nadati se da će dobro obaviti posao."

Sinoćnji govor predsjednika Trumpa u najvećem dijelu bio je usmjeren na ono što je najsnažnije obećavao tokom predizborne kampanje - Ameriku ponovo učiniti moćnom.

Od spoljno-političkih prioriteta govorio je vrlo katko samo o dva – o uništavanju pokreta za takozvanu Islamsku državu i o sprečavanju Irana da se domogne nuklernog oružja.

Ono što je, međutim, rekao o namjeri da, uz podršku Kongresa, značajno.... više nego ikada do sada .... poveća bužet za odbranu i američke oružane snage podstaklo je prve reakcije izvan Sjedinjenih Država. Jedan dio tog povećanja ići će na uštrb američke pomoći nerazvijenom dijelu svijeta i to je ono što se ocjenjuje nepovoljnim.

Ian Bond, analitičar Centra za evropske reforme, o tome kaže:

"Čak i mnogi Republikanci govore predsjedniku Trampu da nije dobro sasjeći američku pomoć inostranom razvoju i smanjiti bužet State Departmenta radi vrlo velikog povećanja vojne potrošnje."

Predsjednik Trump je, govoreći o NATO-u kao vrlo bitnom mehanizmu američke, evropske i svjetske sigurnosti, istakao da će Sjedinjene Države i dalje snažno podržavati Savez, i ponovio stav da će sve članice morati odgovoriti finansijskim obavezama koje nameće članstvo u NATO-u. U odnosu na ono što je ranije govorio, Ian Bond vidi pozitivan pomak:

"On sinoć nije ponovio stav da je NATO zastario. Naglasio je važnost postojanja i djelovanja NATO saveza."

Ovaj kratki pregled prvih reakcija na sinoćnji govor predsjednika Trumpa završimo riječima još jednog njegovog simpatizera, odmjerenog u očekivanjima onoga što može ostvariti 45. po redu predsjednik Sjedinjenih Američkih Država:

"Do sada sve rečeno je zaista dobro. Ništa još nije urađeno. Sve je na stolu.... Ja želim da nešto bude i urađeno. Sačekajmo da vidimo što će se dešavati."

SAD: "Bio je odlučan, ali istovremeno odmjeren i uvjerljiv.“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

XS
SM
MD
LG