Linkovi

Energetska politika 2017: Trump se zalaže za ugalj, skeptičan po pitanju klimatskih promjena


Jedno od pitanja u toku predsjednicke kampanje Donalda Trumpa su bile I klimatske promjene; on je medjutim o tome govorio zalažući se za fosilna goriva I bio je skeptičan u pogledu nalaza nauke o klimatskim promjenama, I njegova politika u proteklih godinu dana je odražavala stakvo stajalište. Naš novinar Steve Baragona nam daje pogled na 2017 kada je u pitanju klimatska I energetska politika Trumpove administracije.

Prvi potpis predsjedničkog pera je oživio izgradnju dva naftovoda koja je predsjednik Obama bio obustavio. To je bio prvi korak u novoj doktrini energetske dominacije za koju Trump tvrdi da štiti nacionalnu sigurnost.

Više od 40 godina Amerika je ranjiva u odnosu na neke rezime koji su koristili energiju kao ekonomsko oružje, rekao je Trump.

Pa ipak, nova tehnologija je transformirala Sjedinjene države od jednog od najvećih uvoznika energije u jednog od najvećih izvoznika. Donald Trump nastoji to u potpunosti iskoristiti. On je poduzeo korake kako bi državno zemljište otvorio za iskopavanje uglja, nafte I prirodnog gasa, olaksao je restriktivne regulative energetske proizvodnje I poništio pravila čiji je cilj borba protiv klimatskih promjena. A to je uključivalo I poništavanje pravila koja je uveo predsjednik Obama u pogledu ispuštanja stakleničkih plinova iz elektrana.

Vjerovatno nijedna regulativa ne prijeti našim rudarima, radnicima I kompanijama u energetskoj industriji više od ovog razarajućeg napada na američku industriju, rekao je Trump.

Pa ipak, kritičari kažu da je većina saveznih država na dobrom putu da ispuni ciljeve regulacija, a da ne naškodi svojim industrijama. Oni u pitanje dovode Trumpove razloge za povlačenje iz pariskog klimatskog sporazuma.

Taj sporazum se manje odnosi na klimu a više na to da druge zemlje zadobiju financijsku prednost nad Sjedinjenim državama.

Istovremeno, čini se da će 2017 biti zabiljezena kao jedna od tri najtoplije godine u istoriji. Naučnici vide sve više dokaza o klimatskim promjenama u talasima vrućina, olujama I drugim ekstremnim vremenskim uvjetima. Kritičari kažu da Trumpova nastojanja idu u pogrešnom smjeru. Nicolas Bianco iz instituta World resources kaže da se o mnogim preprekama koje je postavila administracija odlučuje na sudovima.

Nisu još uspjeli u svojoj namjeri I u narednoj godini možemo očekivati kontra udarac, kaže Bianco.

Kontra udarac od strane gradova, saveznih država I biznisa. Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg kopredsjedava jednom od takvih grupa, koja predstavlja gotovo polovinu američke ekonomije, I koja je obećala da će Sjedinjene države dostići zadate ciljeve o ispuštanju stakleničkih plinova usprkos Trumpu.

Amerikancima nije potreban Washington kako bi se ispunili ciljevi pariskog sporazuma. I Amerikanci neće dozvoliti da Washington stoji na putu tog ispunjenja, rekao je Bloomerg.

Smanjenje ispuštanja postaje jeftinije dok se troškovi solarne I energije vjetra I dalje smanjuju. Obnovljivi izvori energije sada su konkurencija fosilnim gorivima u nekim dijelovima zemlje. Ali Trumpova administracija je predložila izmjene pravila na električnom tržištu u korist uglja. Direktor agencije za zaštitu okoline Scott Pruitt planira debatu o klimatskim promjenama.

Vjerujem da je sposobnost preciznog mjerenja utjecaja ljudske aktivnosti na klimu predmet dodatne debate.

Ali vodeća društva za nauku u svijetu su zaključila da je ljudska aktivnost vodeći uzročnik klimatskih promjena. Pruittovi stavovi su tome suprotstavljeni, kaže Bianco I dodaje:

…Što je veoma ozbiljna situacija za agenciju čiji je zadatak zaštita javnog zdravlja.

2017 se završava sa velikim požarima širom Kalifornije, I dodatnim koji se predviđaju zbog klimatskih promjena. A borbe zbog politike klimatskih promjena I dalje se vode širom zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG