Linkovi

Trump: Za rasizam nema mjesta u Americi


Cvijeće i fotografija žrtve Heather Heyer u Charlottesvilleu
Cvijeće i fotografija žrtve Heather Heyer u Charlottesvilleu

Američki predsjednik Donald Trump, kojeg su mnogi kritikovali zbog neadekvatne prvobitne reakcije na nasilje i odbijanja da direktno osudi ekstremiste, obratio se javnosti i zarekao se da će svako ko je počinio „rasističko nasilje” u Charlottesvilleu odgovarati.

„Pravda će biti zadovoljena”, rekao je Trump, naglašavajući da za „rasizam i zatucanost”, koji su se vidjeli u Charlottesvilleu, „nema mesta u Americi”.

Trump je govorio o dešavanjima u tom gradu poslije dvodnevnih intenzivnih kritika širom američkog političkog spektra, zbog toga što nije eksplicitno osudio grupe koje su organizovale subotnji skup.

Mnogi Trumpovi kritičari danas su ga pohvalili zbog direktne kritike upućene na račun tih grupa, ali su izrazili žaljenje zbog činjenice da je Trumpu bilo potrebano dva dana da ih prozove po imenima.

Trump je tokom kratkog obraćanja medijima također odao počast troje ljudi koji su stradali tog dana - 32-godišnjoj Heather Heyer, koja je poginula kada automobil uletio u grupu kontra-demonstranata, među kojima je bila i ona, i dvojici policajaca, koji su poginuli kada im se srušio helikopter, iz kojeg su nadgledali situaciju u Charlottesvilleu.

Trump je govorio pošto je dobio informacije o istrazi nemira od dvojice vodećih zvaničnika za sprovođenje zakona, sekretara za prvosuđe Jeffa Sessionsa i novog direktora FBI-a Christophera Wraya.

Situacija Charlottesvilleu je mirna, ali je na snazi i dalje vanredno stanje zbog nasilja koje je izbilo tokom vikenda i napada automobilom u kojem je poginula jedna osoba.

Svijeće i cvijeće za 32-godišnju Heather Heyer, koja je poginula u napadu automobilom u Charlottesvilleu.

Heyer je bila među stotinama demonstranata, koji su u tom liberalnom univerzitetskom gradu u Virginiji protestovali zbog okupljanja desničara, koji vjeruju u superiornost bijelaca, neonacista i članova ozloglašenog KKK - najvećeg u posljednjoj deceniji.

​Napadač, 20-godišnji James Fields, došao je iz države Ohio da bi prisustvovao skupu ultra-desničara. Nekoliko sati uoči napada, snimljen je kako uzvikuje rasističke poruke. Njegova majka tvrdi da nije znala za stavove svog sina, dok njegovi bivši nastavnici navode da je po njima bio poznat još u srednjoj školi.

„Vjerovao je da su bijelci dominantna rasa”, kaže Filedsov bivši nastavnik Derek Weimer.

U međuvremenu, širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) održavaju se protesti protiv nasilja i mržnje. Mnogi oštro kritikuju američkog predsjednika zbog njegove početne reakcije na nasilje i odbijanja da direktno osudi esktremiste.

Pojedini članovi administracije bili su oštriji u procjeni haosa u Charlottesvilleu.

„Kada god napadnete ljude da bi podstakli strah, to je terorizam… riječ je o kriminalcu, koji je počinio krivično djelo protiv Amerikanaca i koje je možda motivisano, a vidjećemo šta će istraga utvrditi, mržnjom i netrpeljivošću”, ocijenio je savjetnik za nacionalnu bezbednost Raymond McMaster

Osumnjičeni napadač James Fileds trebalo bi tokom dana da bude izveden pred sud u Charlottesvilleu, dok je sekretarijat za pravosuđe najavio civilnu istragu nasilja u tom gradu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG