Linkovi

SAD: I dalje nizak rejting predsjednika Trumpa


Prosvjednici su i na ulicama New Yorka zahtijevali da predsjednik Trump objelodani dokumente o plaćenim porezima
Prosvjednici su i na ulicama New Yorka zahtijevali da predsjednik Trump objelodani dokumente o plaćenim porezima

Predsjednikovi najbolji izgledi za proboj u domaćim pitanjima su u pridobijanju podrške Demokrata, čak i po cijenu da Republikanci budu time nezadovoljni.

Stoti dan predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u Bijeloj kući uslijediće za koji dan. Svo to vrijeme ankete pokazuju da oko 40 odsto Amerikanaca obavljanje predsjedničkih obaveza i odgovornosti smatra uspješnim, što je, kada su u pitanju novi predsjednici, malo. Predsjednikov rejting u domenu spoljne politike naznatno je porastao nakon odluka o zračnim udarima u Siriji i Afganistanu. Na unutarnjem, domaćem, planu bitnijih pomaka nema.

U najkraćem, nakon dva, tri mjeseca poteškoća na domaćem planu, predsjednik Trump se posljednjih dana sa povećanom pažnjom usmjerio na spoljno-politička pitanja - raketni i nuklerni program Sjeverne Koreje, Siriju i Afganistan, vjerujući da svijet može učiniti boljim:

"Upravo sada, svijet je u neredu. Mislim, međutim, da može biti mnogo sigurniji za živjeti. I mogu vam reći, govoreći u svoje ime, kada ostvarimo ono što mislim da treba uraditi da će svijet biti mnogo bolji jer je sada zaista neugodan, opasan."

Demostriranje američke vojne moći dobrodošlim ocjenjuje i lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell:

"To je znakovita i snažna poruka, i našim neprijateljima i našim saveznicima širom svijeta da će aktualna američka administracija biti mnogo odlučnija nego prethodna."

Unutarnje okolnosti su po predsjednika Trumpa mnogo komplikovanije. Na ulice mnogih američkih gradova izašli su prosvjednici zahtijevajući da objelodani dokumente o plaćenim porezima. U Kaliforniji je doplo i do sukoba predsjednikovih pristalica i prosvjednika. Pokušaji temeljnih promjena i opoziva zakona o zdravstvenom osiguranju i realiziranja više drugih unutarnjih prioriteta su zamrznuti zbog dubokih razlika i podjela u Kongresu.

Senator Chuck Schumer, lider demokratske manjine u Senatu, upozorava:

"Predjednik će imati nevolja ukoliko ne bude umjereniji. Čekamo da to uradi."

Analitičari zaključuju da od prvih dana u Bijeloj kući predsjednik Trump ne uspijeva proširiti bazu podrške.

Sarah Binder, analitičarka BROOKINGS INSTITUTION-a, o tome kaže:

"Počeo je kao novi predsjednik sa, povijesno, najmanjim prosječnim procentom podrške američke javnosti. Čak i relativno visok rejting među Republikancima je u međuvremenu krenuo naniže. I biće mu vrlo teško graditi postići snažnu političku koaliciju i jedinstvo sa sadašnje vrlo tijesne baze."

Predsjednikovi najbolji izgledi za proboj u domaćim pitanjima su u pridobijanju podrške Demokrata, čak i po cijenu da Republikanci budu time nezadovoljni.

William Galston, takođe analitičar BROOKINGS INSTITUTION-a, ističe:

"Ako administracija zaista želi krenuti u tom pravcu, predsjednik Trump bi trebalo da inicira razgovore sa Demokratama o najkrupnijim domaćim pitanjima, primjera radi o reformi poreskog sistema ili poboljašanju američke infrastrukture."

Nakon prvih stotinjak dana u Bijeloj kući predsjednik Trump bi trebalo da pokuša uspostaviti ravnotežu između ključnih domaćih pitanja i neizvjesnih, nesigurnih ili teško predvidivih kretanja u mnogim dijelovima svijeta.

SAD: I dalje nizak rejting predsjednika Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG