Linkovi

ŠEST MJESECI TRUMPOVOG MANDATA: Loš rejting i više predstave nego suštine


Donald Trump je 45. američki predsjednik
Donald Trump je 45. američki predsjednik

Sutra se navršava šest mjeseci od kako je američki predsjednik Donald Trump preuzeo položaj. Njegov početak mandata jedan je od najburnijih u historiji američkih predsjednika. Trumpa opterećuju nizak rejting u anketama javnog mnijenja i istraga o tome da l

Prije šest mjeseci, Trump je postao 45. američki predsjednik, uz obećanje da će izokrenuti Washington i donijeti promjene u zemlji.

„Vrijeme praznih priča je završeno. Vrijeme je za akciju”, rekao je Trump.

Istraga o mogućem dosluhu sa Rusijom

Ono što je uslijedilo bio je jedan od najburnijih početaka predsjednika u historiji Sjedinjenih Američkih Država (SAD), obilježenog protestima, kontroverznim tvitovima, slabim procentima u istraživanjima javnog mnijenja i istragama o mogućem dosluhu između Trumpovih saradnika iz kampanje i Rusije, koje bi mogle da trajno formiraju oblak sumnje iznad administracije.

Trump je potpisao uznemirujuće predsjedničke ukaze, od kojih su mnogi poništili pravila koja su proistekla iz vremena administracije Baracka Obame, a kojima su se republikanci protivili. Ostvario je trijumf postavljanjem konzervativnog sudije Neila Gorsucha za sudiju Vrhovnog suda.

Ali, bilo je i nekih prepreka. Trump i republikanci sapleli su se u Senatu prilikom napora da povuku i zamjene Obamin Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, što je razočaravajuće za konzervativne glasače koji su zahtijevali takvu akciju godinama.

Drugi Trumpovi prioriteti, poput poreske reforme i ekspanzije infrastrukture, stavljeni su na stranu, dok se Kongres ne izbori sa zdravstvenom zaštitom.

Nevolje sa istraživanjima javnog mnijenja

Međutim, od samog početka, Trumpov mandat je bio kontroverzan, povremeno razdoran, i podsticao je proteste onih koji se ne slažu s njim. Ali i onih koji mu ostaju odani. Trumpov rejting u javnosti je ispod 40 posto, što je niska ocjena za novog predsjednika, kaže analitičar Kyle Kondik sa Univerziteta u Virginiji.

„Podrška Trumpu u javnosti je historijski slaba za jednog novog predsjednika. Tipično, imate predsjednika koji dobije nešto kao period 'medenog mjeseca' kada bude izabran. Trump to nije imao”, kaže Kondik.

Trump je imao mješoviti uspjeh kada je riječ o imigraciji, ključnom pitanju iz predizborne kampanje. Ilegalni prelasci granice su u padu, ali njegova privremena zabrana putovanja, koja se odnosi na građane šest pretežno muslimanskih zemalja, i dalje se suočava sa izazovima na sudu.

Međutim, nijedna tema nije bacila veću sjenku na Trumpovu administraciju od optužbi da su njegovi saradnici iz kampanje možda bili u dosluhu sa Rusijom u vezi sa miješanjem u prošlogodišnje izbore. Predsjednik tu optužbu naziva „lovom na vještice“.

Kada je Trump otpustio direktora Federalnog istražnog biroa Jamesa Comeya, Robert Mueller postavljen je za specijalnog istražitelja.

Mailovi Trumpa mlađeg

Otkriće da je Trumpov najstraiji sin, Donald mlađi prošle godine sastao sa ruskom advokaticom, koja je nudila štetne informacije o Hillary Clinton, dodatno je podstaklo optužbe o dosluhu.

Demokrate, među njima i lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer, oglasile su zvono za uzbunu.

„Ovo otkriće trebalo bi da stavi tačku na ideju, koju forsiraju administracija i predsjednik, da apsolutno nema dokaza namjere Trumpove kampanje da koordinira ili radi u dosluhu”, kazao je Schumer.

Usredsređivanje na Rusiju predstavljalo je distrakciju za Trumpovu agendu u Kongresu, ali to bi moglo da se promijeni, kaže analitičar John Fortier iz Centra za dvostranačku politiku.

„Mislim da prvih šest mjeseci nisu baš savršeno mjerilo kada se predsjednik ocijenjuje o tim pitanjima. Često je potrebno mnogo vremena da bi se usvojio zakon”, kaže on.

Nema sumnje da je u prvih šest mjeseci svog mandata Trump napravio preokret u Washingtonu, ali neki smatraju da su te promjene više predstava, nego u suština.

„Trumpova administracija i dalje je mlada. Ima vremena da se stvari poboljšaju za njega, ali i vremena da se stvari pogoršaju”, zaključuje Fortier.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG