Linkovi

Pred Amerikancima bez zdravstvenog osiguranja - zastrašujući računi, nedosljedna naplaćivanja


Tatyana Schum, bez zdravstvenog osiguranja
Tatyana Schum, bez zdravstvenog osiguranja
Snalaženje unutar američkog zdravstvenog sustava može biti zastrašujuće, posebno za one koji nemaju zdravstveno osiguranje, a kojih, kako se procijenjuje, u Americi ima oko 30 milijuna. Pacijenti bez osiguranja sučeljeni su ne samo s nemogućim troškovima zdravstvene zaštite nego i sa zbunjujućim zdravstvenim računima i nedosljednim naplaćivanjima bolničkih usluga.

Tatyana Schum je bila kod kuće sama, sa svojim psima, kad je joj iznenada cijelim tijelom sjevnula bol.

“Nevjerojatna bol, nikad takvu nisam osjetila ranije.”

Posrijedi je bila upala žučnog mjehura, potrebna je bila hitna operacija.

Devedesetminutna kirurska procedura koštala je 18.000 dolara.

“Ta mi se svota činila malo previsokom. Ali kako sam mogla znati?”

I ne možete znati, kaže dr. Gerard Anderson, direktor Centra za financije i upravljanje bolnice Johns Hopkins.

“Ako idete u bolnicu u Americi i želite znati koliko će koštati magnetna rezonancija ili jedan dan u bolnici ili bilo što drugo, neće vam to reći. Zakonski i ne moraju.”

“Ja to ne mogu prihvatiti,” kaže Tatyana Schum, “ reći ću vam i zašto, jer svakome će, prije ili kasnije, zatrebati bolnica.”

Račun koji je Tatyana Schum primila, pokazali smo Michelle Katz, medicinskoj sestri i savjetnici za zdravstvenu skrb. Napisala je dvije knjige na temu bolničkih računa i kako ih smanjiti. Michelle kaže da pacijenti mogu sami naći i vidjeti dodatna potraživanja ili pogreške u šiframa računa.

“Znate i sami…kad u svoj iPhone, recimo, krivo utipkate slovo “P” umjesto slova “O”. To se događa i to, nažalost, može biti 50 dolara, kad šifru usporedite s onom koja znači 1000 dolara.”

Pogledajmo Tatyanine račune… Operacija žučnog mjehura smatra se umjerenim problemom, bolničkim jezikom – Kategorija 3. Ali ovdje je lijepo vidljivo da joj je boravak u bolnici naplaćen kao Kategorija 4, za ozbiljan zdravstveni problem.

Ponekad, kaže Michelle Katz, bolnica pacijentu naplaćuje pod šifrom koja uključuje ono što je već naplaćeno.

“To je otprilike kao kad naručujete ‘happy meal’ u McDonaldsu i znate što je u tom paket-obroku, a oni vam onda zaračunaju ekstra hamburger, koji uopće niste naručili.”

Ne zaboravimo još i troškove lijekova.Naplata u iznosu od 60 dolara, u Tatayaninom računu, za otopinu je soli koju u ljekarni možete kupiti za dva i pol dolara.

“Vi kažete – pa to ne košta 60 dolara, a oni vama odgovaraju: Toliko to košta u bolnici,” objašnjava Anderson.

U pokušaju da smanji troškove, Tatyana je svoje račune ponijela u bolnicu i predočila ih upravi i liječnicima. Sve u svemu, uspjela je troškove sniziti sa 18.000 na 10.000 dolara. “Nevjerojatno. I mnogo razumnije i prihvatljivije,” kaže ona.

Uspjeli su se čak dogovoriti i o načinu i terminima otplaćivanja koji su odgovarali njezinim primanjima. Tatyana izražava nadu da će bolnice biti transparentnije prema pacijentima kad je riječ o troškovima i računima kako bi svatko znao da im je na raspolaganju dobra njega, a cijena poštena.
XS
SM
MD
LG