Linkovi

Treću godinu zaredom smanjen životni vijek u SAD


ARHIVA - Muškarac trči u parku u Hobokenu, u New Jerseyju (Foto: AP/Julio Cortez)
ARHIVA - Muškarac trči u parku u Hobokenu, u New Jerseyju (Foto: AP/Julio Cortez)

Jedna nova studija ukazuje na značajno skraćenje očekivanog životnog vijeka u Sjedinjenim Državama.

Ukupno skraćenje očekivanog životnog vijeka povezano je sa povećanjem smrtnosti u okviru grupe radno sposobnog stanovništva između 24 i 65 godina, kaže Steven Woolf koji je koautor izvještaja.

“Veliki dio toga je povećanje broja smrtnih slučajeva zbog predoziranja lijekovima, to je bio jedan od najvećih razloga za takav trend”, kaže Woolf.

Sudeći prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, prosječno 130 Amerkanaca umrlo je svakoga dana zbog predoziranja opijatima tokom 2017. godine. Ipak, to nije jedina razlog skraćenja života Amerikanaca.

“Ustanovljen je povećan broj smrtnih slučajeva zbog alkoholizma, samoubistava, zbog desetak bolesti organizma. Mislim na dijabetes, bolesti pluća, srčana oboljenja, sve ukupno to uključuje 35 uzroka smrti”, dodaje Woolf.

John Haaga iz Nacionalnog instituta za pitanja starenja kaže da su ti podaci poražavajući.

“Demografi čupaju kosu. To su ozbiljne stvari. Nismo imali toliko skraćenje očekivanog životnog vijeka u Americi od ranih godina epidemije AIDS-a, a prije toga u godinama međunarodne epidemije gripa posle Prvog svjetskog rata”, kaže on.

Međutim, on takođe naglašava da je skraćenje očekivanog životnog vijeka kombinacija više procesa koji traju već decenijama.

“To se događa duže vrijeme. Sjedinjene Države zaostaju za drugim zemljama u poboljšanju procenta smrtnosti u tim direktno vidljivim mjerama statusa javnog zdravlja, već decenijama”, navodi Haaga.

Veoma je važno da se tretiraju simptomi, ali i uzroci zdravstvenih problema, kaže profesor Woolf.

“Kao dodatak razvoju protokola za borbu protiv zavisnosti od lijekova, alkoholizma ili samoubistva treba da pogledamo unazad i zapitamo se šta se događa sa životnim uslovima u Americi, koji navode ljude na takva ponašanja. Zašto imaju toliko bola zbog kojeg se okreću lijekovima? Šta je uzrok očajanja koje ih navodi na samoubistvo? Zašto je dijabetes toliko loše kontrolisan”.

Na neka od tih pitanja odgovara John Haaga.

“Mi trošimo skoro dvostruko više od evropskog prosjeka u zdravstvenom sektoru. To je 3,5 hiljade milijardi dolara vrijedna industrija u Sjedinjenim Državama. Ni jedna druga zemlja nije ni blizu. Nismo dovoljno učinili u oblasti prevencije bolesti i svemu što bi ljudi trebalo da rade. Da budu fizički aktivni, da se pravilno hrane, da pristupaju zdravstvenim problemima na vrijeme”.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG