Linkovi

BiH

Transparency International BiH: Javno pokazati imovinske kartone nosilaca pravosudnih funkcija


Lejla Ibranović i Nermin Kadribašić
Lejla Ibranović i Nermin Kadribašić

Najveći problem u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavlja pravosudni sistem i nedostatak institucionalnog odgovora za napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, jedan je od zaključaka izvještaja o provedbi Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) protiv korupcije u BiH.

Lejla Ibranović, izvršna direktorica Transparency u BIH, kazala je nadzor nad provođenjem Konvencije u slučaju BiH je dosta zahtjevan zbog složene ustavne i pravne strukture, te obuhvaćanja različitih nivoa vlasti.

Navodi da je teško dati generalnu finalnu ocjenu po pitanju usklađenosti bosanskohercegovačkog sistema sa odredbama Konvencije.

Prema njenim riječima, problem i dalje predstavlja nedostatak efikasnih mehanizama implementacije, što suštinski onemogućava bilo kakav kvalitativni napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Veliki problem Ibranović vidi u pravosudnom sistemu BiH i nedostatku institucionalnog odgovora u brojnim slučajevima korupcije, a naročito na najvišim nivoima vlasti.

Ona kaže da je neophodno jačati mehanizme transparentnosti, odgovornosti i integriteta u pravosudnim isntitucijama.

“Prije svega mislimo na imovinske kartone nosilaca pravosudnih funkcija koji još uvijek nisu dostupni javnosti i ne provjerava se tačnost podataka navedenih u imovinskim kartonima. Također, smatramo da je neophodno unaprijediti procese imenovanja i razrješavanja sudija i tužilaca“, dodaje ona.

Neophodno je, smatra Ibranović, ograničiti ogromna diskreciona tužilačka ovlaštenja i uvesti efikasne nadzore nad njihovim ovlaštenjima za pokretanje i obustavljanje istraga, kao i spriječavanje pojave korupcije u pravosuđu.

Govoreći o korupciji, saradnik TI BiH Nermin Kadribašić istakao je da je i dalje korupcija prisutna pri zapošljavanju, a sukob interesa u javnim nabavkama.

“Sukob interesa kao takav nije adekvatno riješen ni na jednom nivou vlasti u BiH“, kaže on.

Kadribašić navodi da krivično djelo nezakonito bogaćenje koje je prepoznato kao vrlo efikasno krivično djelo u suzbijanju ovakvih djela, nije inkriminisano ni u jednom krivičnom zakonu BiH.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), u izvještaju TI BiH prepoznata je kao jedino jedino profesionalno i nezavisno tijelo u borbi protiv korupcije.

Navedeno je i da niži nivoi vlasti imaju nestalna „ad hoc” antikorupcijska tijela koja su neovisna od izvršne vlasti i nemaju specifična znanja u prevenciji korupcije.

U pogledu međunarodne suradnje u borbi protiv korupcije pravni sistem BiH se može smatrati samo djelimično usklađenim, navodi se u izvještaju.

„Mi smo jedno tranzicijsko društvo koje kao i ostale zemlje u regionu usklađuju svoje zakone. To je jedna neprestana borba da se dođe do cilja. Tako da je veoma teško procijeniti do kada bi to usklađivanje moglo trajati“, zaključuje Kadribašić.

XS
SM
MD
LG