Linkovi

Transparency International: Godišnja lista korumpiranosti država


Transparency International, Eastern Europe and Central Asia region
Transparency International, Eastern Europe and Central Asia region
Glas Amerike danas je imao čast da ugosti visoke predstavnike Transparency Internationala, predsjednicu organizacije Huguette Labelle, te Alana Larsona, direktora Transparency International za Sjedinjene Države, koji su predstavili ovogodišnji Globalni Index Korupcije. Ta najnovija studija pokazuje da uprkos ogorčenju širom svijeta, od vlada do običnih ljudi, nema realnih izgleda da se problem korupcije suštinski riješi.

Evo i primjera:

Još jedan dan na ulicama Phnom Penh-a za kambodžanskog moto-taksi vozača Chum Vana... i još jedan dan sa korupcijom na svakom koraku.

CHUM VAN, MOTO-TAXI VOZAČ:
Korupcija u mojoj zemlji je svake godine sve gora u svakom pogledu.

Svakog dana je, kaže, sve više frustriran.

Problem je, na primjer, kod saobraćajnih nesreća. Vozači koji imaju novaca znaju da ce policija stati na njihovu stranu, a vozača koji novca nema, odmah smatraju krivim.

Chum Van nije jedini...

U Indeksu korumpiranosti za 2012, kojeg je uradila antikorupcijska kontrolna grupacija Transparency International, 176 zemalja je ocijenjeno na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najkorumpiranije zemlje. Više od dvije trećine zemalja, uključujući i Kambodžu, ocijenjene su kao umjereno do visoko korumpirane. To otvara i druge probleme, kaže predsjedavajuća organizacije Huguette Labelle

HUGUETTE LABELLE, PREDSJEDAVAJUĆA, TRANSPARENCY INTERNATIONAL :
Zemlje na dnu naše liste su često i zemlje ugroženih ljudskih prava, civilnih nemira, uopšte - propale zemlje.

Najgore su - Somalija, Sjeverna Koreja and Afghanistan.

Možda nigdje zgražavanje nad korupcijom nije bilo vidljivije nego na Srednjem Istoku, gdje su milioni ljudi izišli na ulice kako bi svrgnuli svoje režime, od Tunisa do Egipta i Libije. Medjutim, uprkos promjenama na vrhu, malo se toga promijenilo na terenu, u stvarnom životu.

Ugledna analitičarka Robin Wright iz Centra Woodrow Wilson kaže da to nije nikakvo iznenadjenje, i objasnjava:

Bakšiš je ključni koncept u načinu života na Srednjem Istoku, i tu bakšiš jeste ustvari podmićivanje. I to se nije promijenilo prekonoć - uvodjenjem demokratskih ideja ili ciljeva. Jedan libijski biznismen kaže: Imali smo jednog Gadhafija, sad ih imamo 6 miliona.

U Aziji - gdje je 68 procenata zemalja ocijenjeno kao djelimično do visoko korumpirane - veoma popularizirane reforme u Burmi učinile su veoma malo u zemlji koja se i dalje smatra petom najkorumpiranijom zemljom na planeti.
120703 TI-zemelapis-A1
120703 TI-zemelapis-A1

U Evropi, zahvaćenoj dužničkom krizom, korupcija je porasla u najgore pogodjenim zemljama, poput Grčke i Italije. A tu je i dalje problem sa Rusijom.

Korupcija je otvorena dilema čak i za zemlje ocijenjene kao veoma čiste. Sjedinjene Države su, na primjer, 19. na listi najmanje korumpiranih zemalja. Ali i Amerika je izložena korupciji, pogotovo kad se zna da su najveći američki trgovinski partneri, poput Kine i Meksika, medju veoma korumpiranim zemljama. To znači da su američki biznisi često izloženi iskušenju da djeluju sumnjivim potezima kako bi ostali u konkurenciji. Alan Larson rukovodi američkim uredom Transparency International.On govori:

Sasvim je jasno da je korupcija ozbiljna prijetnja demokratskim institucijama širom svijeta.

Ljutnju i nemoć zbog korupcije osjeća sve više i više ljudi, a nikakvog rješenja nema na vidiku.
XS
SM
MD
LG