Linkovi

Trump: Vrijeme da Meksiko i SAD "krenu u rat" protiv kartela


Predsjednik Trump razgovara sa novinarima ispred Bijele kuće, 4. novembra 2019.
Predsjednik Trump razgovara sa novinarima ispred Bijele kuće, 4. novembra 2019.

Vrijeme je da Meksiko i SAD udruže snage i "povedu rat" protiv narko-kartela, poručuje predsjednik Donald Trump.

Predsjednik poziva na obračun sa naoružanim grupama krijumčara droge južno od američke granice, poslije napada iz zasjede na porodicu američkih Mormona koji žive u Meksiku, u kojoj je stradalo najmanje šestoro djece i tri žene. Trump je rekao da se "divna porodica iz Utah" našla u središtu obračuna dva ozgloglašena kartela.

“Ako je Meksiku potrebna ili zatraži našu pomoć da se otarasi tih čudovišta, SAD su spremne i voljne da se uključe i obave taj posao brzo i efikasno", napisao je Trump na Twitteru.

Sjajni novi predsjednik Meksika pridaje veliki značaj tom pitanju ali ti karteli su postali tako veliki i moćni da je ponekad potrebna vojska da bi se porazila vojska!", napisao je Trump, dodajući da samo čeka poziv meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da udruže snage i "vode RAT protiv narko-kartela i zbrišu ih sa lica zemlje."

Ubrzo poslije Trumpovog poziva na akciju, Obrador je rekao da, iako želi da razgovara sa američkim predsjednikom o problemu, ideja zajedničke vojne akcije "nije u skladu sa našim uvjerenjima. Najgora stvar je rat."

Analitičari smatraju da je malo vjerovatno da će američka vojska ući u Meksiko, iako dvije zemlje imaju dugu istoriju saradnje policija i obavještajnih službi u borbi protiv narko bandi.

“Ne mislim da nas čekaju bilo kakvi teritorijalni upadi niti nešto nalik američkoj invaziji na Meksiko da bi se borili protiv narko-kartela", kaže Cristopher Wilson, zamjenik direktora Instituta za Meksiko u okviru Wilson centra. “Ali mislim da će diplomatski pritisak na Meksiko značajno ojačati poslije ovog incidenta."

Fotografije rođaka Ronite Miller i njene porodice - koji su ubijeni u Meksiku kada su napadači iz jednog kartela iz zasjede pucali na tri automobila, 4. novembra 2019.
Fotografije rođaka Ronite Miller i njene porodice - koji su ubijeni u Meksiku kada su napadači iz jednog kartela iz zasjede pucali na tri automobila, 4. novembra 2019.

Žrtve zasjede u meksičkoj državi Sonora identifikovane su kao članovi porodice Lebaron, američki državljani koji su prije više decenija formirali fundamentalističku mormonsku zajednicu u pograničnom regionu. Napad se dogodio dok su članovi porodice putovali u tri vozila, blizu granice država Čivava i Sonora, prenijeli su njihovi rođaci.

Meksički ministar za bezbjednost, Alfonso Durazo, potvrdio je da su članovi porodice putovali u konvoju i rekao da su napadači od njih vjerovatno mislili da su članovi kriminalne organizacije sa kojom se bore za prevlast. Međutim, članovi porodice kažu da su napadači pucali i u djecu koja su pokušavala da pobjegnu sa lica mjesta, što čini nemogućim spekulacije da su žrtve zamijenjene za kriminalce.

Bivša američka ambasadorica u Meksiku,Roberta Jacobsen kaže da se, međutim, često događa da karteli ubiju nedužne ljude.

Reakcija članova kartela je često da prvo pucaju a kasnije postavljaju pitanja ko je sve tu bio prisutan", izjavila je ona za MSNBC.

Sadašnji američki ambasador u Meksiku, Christopher Landau, izjavio je da je petoro djece koja su povrijeđena u napadu - prebačeno u SAD.

Policija takođe traga za jednim nestalim detetom, prema riječima ministra Duraza.

Mormoni na opasnoj teritoriji

"Članovi Crkve Isusa Hrista svetaca kasnijih dana (kako se zvanično zove Mormonska crkva) prešli su sa teritorije Utah u Meksiko 1880-ih godina, u vrijeme kada je američka federalna vlada suzbijala poligamiju", objašnjava profesor mormonskih studija sa Univerziteta Utah, Paul Reeve.

U posljednje vrijeme, Mormoni u tom dijelu su meta kidnapovanja a dvoje pripadnika mormonske zajednice u Čivavi, među kojima jedan član porodice Lebaron, ubijena su 2010., po svemu sudeći u napadu iz odmazde nakon što su snage bezbjednosti uhapsile neke članove bande.

Spaljena olupina automobila kojim je putovala mormonska porodica u Sonori u Meksiku. (Snimak sa društvenih medija, autori Kenneth Miller i Lafe Langford Jr.)
Spaljena olupina automobila kojim je putovala mormonska porodica u Sonori u Meksiku. (Snimak sa društvenih medija, autori Kenneth Miller i Lafe Langford Jr.)

Tamo nije bezbjedno ali to je njihova kuća", rekao je Wilson za Glas Amerike. "Živjeli su tamo prije nego što se situacija pogoršala. Žive u dijelu ruralnog Meksika oko kojeg se spore kriminalne organizacije", blizu američke granice gdje se nalaze važni koridori za trafiking.

Jedna od istaknutih porodica koja je bila žrtva zasjede otvoreno se zalagalo za poboljšanje bezbjednosne situacije, prema Wilsonu.

“Oni su zapravo postali meta kriminalnih organizacija koje žele da ih ućutkaju i ućutkaju njihove apele na vladu Meksika da intervenišu da bi se ponovo uspostavila bezbjednost", zaključuje profesor iz Utah.

XS
SM
MD
LG