Linkovi

Trump spreman na sastanak sa liderom Irana


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Dok se svjetski lideri okupljaju uoči zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, najviši američki zvaničnici kažu da bi predsjednik Donald Trump mogao da se sastane ove nedjelje sa liderima Irana, ako bi Iran htio da promijeni svoje ponašanje i uključi se u konstruktivni dijalog.

Te najave stižu dok Iran okrivljuje Sjedinjene Države i njihove saveznike za napad tokom iranske vojne parade u subotu kada je poginulo najmanje 25 osoba.

Očekuje se da će sve jači ekonomski pritisak na Iran nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz iranskog nuklearnog programa biti glavna tema američkih govora, sastanaka i diplomatskih inicijativa iza scene tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija u New Yorku ove nedjelje.

Savjetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton, državni sekretar Mike Pompeo i ambasadorica SAD u UN Nikki Haley
Savjetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton, državni sekretar Mike Pompeo i ambasadorica SAD u UN Nikki Haley

Američka ambasadorica u UN Nikki Haley izjavila je da će predsjednik Donald Trump svakako govoriti o Iranu dok bude predsjedavao sastankom Savjeta bezbjednosti u srijedu, ali da će njegovo obraćanje biti šire.

“Mislim da ćete vidjeti na sastanku Savjeta bezbednosti da će predsjednik govoriti o prijetnji koju Iran predstavlja za cijeli svijet. Ali takođe će govoriti o prijetnji hemijskim oružjem u Siriji, o situaciji u Sjevernoj Koreji, kao i da imamo još dosta posla da završimo.”

Haley je rekla da bi predsjednik mogao da se sastane sa predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem na marginama zasjedanja UN, ali da Iran nije uputio takav zahtjev.

Državni sekretar Mike Pompeo se slaže: “Mislim da je predsjednik bio prilično jasan u vezi sa tim, biće mu drago da razgovara sa njima, bilo kada.”

Ali Haley i Pompeo su naglasili da Iran još nije pokazao znakove da je spreman za konstruktivni dijalog i promjenu, kako su rekli, svog malignog ponašanja. Sa svoje strane, predsjednik Irana Rouhani optužio je neimenovanog američkog saveznika za podršku grupi koja je izvela napad na vojnu paradu u Avazu u subotu, kada je poginulo 25 i povrijeđeno 60 osoba.

“Sve te male plaćeničke zemlje koje imamo u regionu podržava Amerika. Amerikanci su ti koji ih podržavaju i snabdijevaju neophodnim sredstvima da bi činili te zločine.”

Predsjednik Tramp i sjevernokorejski lider Kim Jong Un na samitu u Singapuru.
Predsjednik Tramp i sjevernokorejski lider Kim Jong Un na samitu u Singapuru.

​Dok svjetski lideri stižu u New York, neki posmatrači kažu da očekuju da Trump zauzme tvrd stav povodom Irana ove godine, slično njegovim oštrim primjedbama o sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu prošle godine, kojima bi kontrirao pozitivnim tweetovima i komentarima o Kimu ove godine.

Drugačija retorika prema Sjevernoj Koreji

“Sjedinjene Države su veoma snažne i strpljive, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, neće imati drugi izbor nego da potpuno unište Sjevernu Koreju. Raketaš je u samoubilačkoj misiji”, rekao je predsjednik Trump u svom prvom nastupu pred Generalnom skupšitnom UN u septembru 2017.

Godinu dana kasnije, predsjednik Donald Trump vratiće se za govornicu u Generalnoj skupštini da bi govorio o diplomatskim naporima koji su smanjili rizik od izbijanja sukoba.

Uoči sutrašnjeg obraćanja, Trump je novinarima rekao da je postignut ogroman napredak u razgovorima sa Pjongjangom.

„Odnosi sa Sjevernoj Korejom su veoma dobri. Po svemu sudeći, uskoro ćemo održati drugi samit. Kao što znate, Kim Jong Un je napisao lijepo pismo u kojem je tražio drugi sastanak. I to ćemo uraditi. Sekretar Pompeo će utvrditi detalje u bliskoj budućnosti. Kada smo došli, bio je drugačiji svijet, veoma opasan. Godinu dana kasnije, vremena su znatno drugačija“.

Iako se očekuje da retorika američkog lidera bude znatno drugačija u odnosu na prošlu godinu, pojedini američki zvaničnici i analitičari ocjenjuju da Pjongjang još nije pokazao spremnost da se odrekne nuklearnog arsenala, koji Washington smatra prijetnjom.

Na marginama 73. zasijedanja Generalne skupštine,Trump će imati priliku i da predsjedava Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, s obzirom na to da su Sjedinjene Države trenutno na čelu tog tijela.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres rukuje se sa predsjednikom Trumpom na predstavljanju inicijative "Globalni poziv na akciju" 24. septembra 2018.
Generalni sekretar UN Antonio Guterres rukuje se sa predsjednikom Trumpom na predstavljanju inicijative "Globalni poziv na akciju" 24. septembra 2018.

Trump predstavio inicijativu o borbi protiv droge

Uoči drugog govora u Ujedinjenim nacijama, američki predsjednik se pozabavio još jednim globalnim problemom – narkoticima. Na sastanku u sjedištu svjetske organizacije govorio je o globalnom pozivu na akciju protiv svjetskog problema sa drogama, koji je Bijela kuća inicirala prošlog mjeseca.

"Poziv je jednostavan. Smanjiti potražnju za drogom. Prekinuti lanac snabdijevanja ilegalnih narkotika, proširiti liječenje i ojačati međunarodnu saradnju. Ako zajedno preduzmemo ove korake, možemo da spasimo bezbrojne živote u svim djelovima svijeta. Kada kažem bezbrojne, mislim na milione i milione ljudi. Drago mi je što su sve zemlje ovdje odazvale našem pozivu i zahvaljujem se svakoj ponaosob zbog podrške ovoj važnoj inicijativi”, rekao je Trump.

Na marginama Generalne skupštine, radiće se i na rješavanju brojnih drugih pitanja – od sukoba na Bliskom istoku i Africi do globalnog zagrijavanja i razvoja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG