Linkovi

Trump o kontroli oružja sa učenicima sa Floride


Učenici sa Floride spremaju se za sastanke sa nadležnima na kojima će razgovarati o kontroli naoružanja.
Učenici sa Floride spremaju se za sastanke sa nadležnima na kojima će razgovarati o kontroli naoružanja.

Predsjednik SAD Donald Trump sastaće sa u Bijeloj kući sa učenicima, roditeljima i nastavnicima koji su bili žrtve masovnih ubistava u Americi. Među onima koji će se sastati sa predsjednikom su i učenici srednje škole u Parklandu, Florida.

Više od 100 učenika otputovalo je u glavni grad Floride na sastanak sa zakonodavcima o kontrolnim reformama.

Trump je masovno ubistvo nazvao “zlim masakrom” i potom na Twitteru poručio da republikanci i demokrate treba da se fokusiraju na jačanje bezbjednosnih provjera.

U prvom javnom obraćanju nakon masakra na Floridi, Trump je rekao da je “bezbjednost u školama prioritet njegove administracije”, i istakao da će se naredne nedjelje sastati sa guvernerima saveznih država kako bi o tome razgovarali.

Predsjednik je otkrio set prijedloga među kojima je i zabrana prodaje dodataka za automatsku pušku koji omogućavaju brže ispaljivanje metaka, koji su korišteni tokom masakra u Las Vegasu u oktobru 2018., u kojem je stradalo 58 osoba.

“Prije nekoliko trenutaka sam potpisao memorandum kojim nalažem sekretaru za pravosuđe da se zabrane svi dodaci koji oružje pretvaraju u automatsko”, rekao je Trump.

Bijela kuća je saopštila da su na stolu i restrikcije za najpopularnij model poluautomatske puške. Administracija je ukazala na to da je otvorena za univerzalne bezbjednosne provjere vlasnika oružja.

U prijedlogu se kritikuje i Trumpov prethodnik Barack Obama. Trumpovu administraciju kritikuju učenici sa Floride koji su preživjeli masakr i tvrde da je administracija više fokusirana na provjere mentalnog zdravlja nego na oružje koje se prodaje.

Zagovornici strožije kontrole oružja primjetili su da mnogi tinejdžeri u Americi mogu legalno da kupe poluautomatsku pušku AR-15 prije nego što mogu da glasaju ili piju alkohol, za šta je granica obično 21 godina. 28 od 50 država ne propisuje minimalnu starosnu granicu za posjedovanje oružja.

Milioni ljudi koji posjeduju oružje i podržavaju Udruženje vlasnika oružja vjeruju da im pravo na posjedovanje i nošenje oružja garantuje Drugi amandman američkog ustava.

Udruženje vlasnika oružja je tokom izbora 2016. dalo 54 miliona dolara u političkim donacijama, veliki dio tog novca u trci za predsjednika. Nije neuobičajeno da neki članovi Kongresa primaju novac od Udruženja vlasnika oružja, a najveći broj među njima su republikanci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG