Linkovi

Trump povlači Nacionalnu gardu iz Washingtona


A man stands on his head on a paddle board as pollice officers look at him during a protest against racial inequality in the aftermath of the death in Minneapolis police custody of George Floyd, outside Trump National Doral golf resort in Doral, Florida,
A man stands on his head on a paddle board as pollice officers look at him during a protest against racial inequality in the aftermath of the death in Minneapolis police custody of George Floyd, outside Trump National Doral golf resort in Doral, Florida,

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je naredio da 5.000 pripadnika Nacionalne garde, koji su prošle nedjelje dovedeni u Vašington da bi pomogli u smirivanju protesta zbog smrti Džordža Flojda, počnu da se povlače, navodeći da je prijestonica "pod savršenom kontrolom."

“Vratiće se kući, ali mogu da se brzo vrate ovde ukoliko bude potrebno", saopštio je američki lider na Tviteru. "Mnogo manje demonstranata se pojavilo sinoć nego što je očekivano!"

Iako predsjednik povlači vojnike Nacionalne garde, istaknuti bivši vojni lideri nastavljaju da izražavaju protivljenje Trampovoj pretnji, koju je izrekao prošle nedjelje, da bi mogao da upotrebi skoro 10.000 vojnika u aktivnoj službi kao pojačanje lokalnoj policiji protiv demonstranata koji protestuju zbog smrti Džordža Flojda.

Protesti traju već skoro dvije nedelje, a u nekim situacijama došlo je do nasilnih okršaja demonstranata sa vlastima. Međutim, desetine hiljada Amerikanaca u subotu je mirno protestovalo u desetinama američkih gradova zbog policijske zloupotrebe ovlašćenja u odnosu na manjine, uz vrlo malo prijavljenih sukoba sa policijom.

Demonstracije u subotu 6. juna 2020. u blizini Bele kuće.
Demonstracije u subotu 6. juna 2020. u blizini Bele kuće.

Na kraju, 1.600 pripadnika 82. vazdušne divizije upućeno je u Vašington ali nisu aktivirani da smire proteste.

Sekretar za odbranu Mark Esper prošle nedjelje se svojim stavom razišao od Trampa, navodeći da aktivno vojno osoblje treba da se upotrijebi samo kao posljednje sredstvo, da bi se smirili neredi u SAD.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar izjavio je za emisiju "Face the Nation" TV mreže CBS News da takođe podržava taj stav. Bar je demantovao medijske izveštaje da je Tramp želio da 10.000 vojnika bude u pripravnosti da odgovori na demonstracije.

Bar je izjavio da se prošlog ponedjeljka sastao sa Trampom poslije sukoba u Vašingtonu u noći 31. maja.

“Pozvan sam da dođem, pitali su me da li bih koordinisao federalne civilne agencije i rečeno mi je da će Sekretarijat za odbranu pružiti svaku podršku koja nam je potrebna da bismo zaštitili federalnu imovinu i osoblje Bijele kuće", izjavio je Bar.

Odluka je donijeta da u blizini imamo u pripravnosti neke vojnike na redovnoj službi", rekao je. "Ali svi su se složili da bi upotreba vojnika bila posljednje sredstvo i da, sve dok stvari mogu da se kontrolišu na druge načine, tako treba da bude. Sekretar za odbranu i ja smo vjerovali da imamo adekvatne resurse i da neće biti potrebno da se koriste federalne trupe. Međutim, u slučaju da je bilo potrebno, željeli smo da vojnici budu blizu."

Bar je naglasio da Tramp nikada nije "rekao ili nagovestio da u tom trenutku treba da rasporedimo vojnike. To se povremeno radilo u našoj istoriji. Mi pokušavamo da to izbjegnemo, i drago mi je što smo u ovom slučaju to uspjeli da izbjegnemo."

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost, Čad Vulf, odbacio je ideju da je dovođenje aktivnog vojnog osoblja u Vašington bilo "pretjerana reakcija."

Vulf je izjavio za program "Fox News Sunday" da su američke snage reda i zakona željele da "budemo sigurni da imamo sva sredstva na raspolaganju".

Međutim, bivši mornarički admiral Majk Malen, nekadašnji načelnik Združenih generalštaba američke vojske, izrazio je protivljenje upotrebi aktivnog vojnog osoblja za kontrolu demonstracija u Americi.

“Vojska služi za borbu protiv naših neprijatelja, ne našeg naroda", izjavio je Malen za Fox News. Kako je naveo, američka vojska bi mogla da izgubi svoju "vezu sa američkom javnošću" ukoliko se trupe upotrebe za suzbijanje demonstracija.

Admiral Majk Malen, bivši načelnilk Združenih generalštaba vojske SAD (arhivska fotografija)
Admiral Majk Malen, bivši načelnilk Združenih generalštaba vojske SAD (arhivska fotografija)

“Mogli bismo da izgubimo to povjerenje u trenutku kada nam takva vrsta sile zaista nije potrebna", rekao je Malen.

Penzionisani general Martin Dempsi, takođe bivši načelnik Združenih generalštaba, iznio je slično mišljenje u programu televizije ABC "This Week". "Amerika nije bojno polje. Moramo da veoma pazimo kako koristimo svoju vojsku."

Dempsi je dodao da je američka vojska izgubila svoj ugled kod američke javnosti prije pola vijeka, za vreme burnih i često nasilnih protesta protiv Vijetnamskog rata.

“Trebalo nam je mnogo vremena da popravimo odnose sa američkom javnošću", izjavio je. "Taj odnos mora da bude zasnovan na povjerenju."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG